Moartea lui bin Laden, cea mai mare victorie a administratiei Obama

Foto: Osama bin Laden, Barack Obama,

Osama bin Laden, cel mai cautat lider terorist din lume, a fost ucis de trupele americane intr-un raid in casa in care locuia de cativa ani in Pakistan, la o aruncatura de bat de o unitate militara. Acesta a fost reperat cu ajutorul unor informatii obtinute din inchisorile din Romania si Polonia, care au furnizat locatia mesagerului sau de incredere, alaturi de care locuia. Prinderea lui bin Laden a reprezentat o victorie importanta pentru Statele Unite si pentru imaginea presedintelui Barack Obama.

Luni, 2 mai, presedintele Statelor Unite a anuntat ca trupele operative ale armatei SUA si CIA l-au impuscat si l-au ucis pe Osama bin Laden intr-un oras din Pakistan, Abbottabad, care gazduieste o baza si o academie militara. Cand trupele au intrat in cladirea in care liderul terorist a locuit timp de aproape cinci ani, au fost intampinati de focuri de arme, iar bin Laden a fost impuscat in cap.
Osama bin Laden a fost localizat cu ajutorul unor informatii obtinute in august 2010 de serviciile secrete americane. Acestea stiau „numele de razboi” al mesagerului liderului terorist, dar i-au stabilit identitatea reala abia mai tarziu. Un inalt oficial american a declarat pentru AFP ca in vara anului trecut serviciile secrete au aflat, in sfarsit, unde locuieste mesagerul lui Osama: intr-un complex din Abbottabad, intr-un cartier locuit de pensionari militari, locatie in care Osama a fost gasit si ucis de trupele americane.

Osama locuia intr-o fortareata

“Din momentul in care l-am identificat pe bin Laden ca o amenintare, CIA a adunat elemente legate de persoanele din cercul sau de apropiati, precum mesagerii personali”, a povestit un inalt oficial al administratiei Obama, sub protectia anonimatului. Serviciile americane de informatii au devenit interesate in mod deosebit de unul dintre acesti mesageri, un apropiat al lui Kaled Sheik Mohammed, “creierul”" atentatelor din 11 septembrie, si un asistent de incredere al lui Abu Faraj Al-Libbi, numarul trei in ierarhia al-Qaeda, capturat in 2005. “L-au prezentat pe acest om ca unul dintre singurii mesageri in care bin Laden avea incredere si au indicat ca ar putea locui impreuna. Dar, ani intregi, nu am putut sa-i aflam numele sau adevarat sau unde se afla”, a aratat oficialul american.
In urma cu cateva luni, americanii au reusit sa descopere zona in care se gasea mesagerul, impreuna cu fratele sau – in Pakistan.”Cand am vazut complexul in care traiesc cei doi frati, am avut un soc”, a precizat inaltul oficial pentru AFP. Complexul era situat pe un teren vast, de opt ori mai mare decat celelalte case din cartier.
Ulterior, fiecare detaliu al cladirii a fost atent studiat de fortele americane. Masurile de securitate erau “extraordinare”: zidurile aveau o inaltime de 5,5 metri, peste care se ridica sarma ghimpata, accesul era posibil doar prin doua porti securizate, iar ocupantii cladirii isi ardeau gunoiul, desi vecinii lor beneficiau de un serviciu de salubritate. In plus, imobilul are putine ferestre pe fatada exterioara, iar un zid de doi metri, amplasat la nivelul etajului al treilea, proteja locatarii de privirile indiscrete atunci cand urcau pe acoperis. Fortele americane au observat ca cei doi frati locuiau alaturi de familiile lor, impreuna cu o alta familie, asemanatoare celei a lui Osama bin Laden. In plus, nici unul dintre acestia nu aveau telefon mobil si nu foloseau internetul. Toate elementele observate i-au determinat pe americani sa concluzioneze ca exista o probabilitate mare ca liderul al-Qaeda sa locuiasca in aceasta casa din orasul pakistanez Abbottabad

Sotia favorita, ranita in timpul raidului

Vineri, la ora 08,20 (12,20 GMT) Barack Obama a autorizat operatiunea. O echipa americana s-a imbarcat la bordul elicopterelor pentru aceasta operatiune deosebit de periculoasa. Raidul trebuia realizat cu grija, pentru a nu provoca victime in randul femeilor sau copiilor care locuiau aici sau in vecinatate. Unul dintre elicoptere a avut probleme tehnice si nu a putut decola, drept pentru care a fost distrus de trupele de comando. Acestea s-au urcat in celelalte trei elicoptere, dupa o interventie care a durat 40 de minute, alaturi de corpul neinsufletit al celui mai cautat terorist din lume.
Bin Laden, unul dintre fii sai si cei doi frati, mesagerii liderului terorist, au fost ucisi, alaturi de o femeie care a fost folosita drept scut uman de unul dintre combatanti, iar o alta femeie a fost ranita. Femeia ranita este cea mai tanara dintre sotiile lui bin Laden, singura care i-a ramas alaturi. Dintre cele cinci sotii ale liderului terorist, trei au plecat in Siria, iar de una a divortat. Sotia sa favorita, Amal Ahmed Abdul Fatah, locuia cu bin Laden in Pakistan alaturi de cei trei copii al lor, doi baieti si o fata. Aceasta avea 29 de ani si a fost daruita lui Osama bin Laden de catre o familie din Yemen pe vremea cand era adolescenta. In total, bin Laden are 18 copii, dar nici unul dintre ei nu este considerat demn sa ii calce pe urme.
Potrivit unor oficiali, citati de CBS News, interogatorii CIA din inchisori secrete aflate in strainatate au fost cei care au obtinut primele informatii despre bin Laden. Conform unor fosti si actuali oficiali americani, Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, a fost cel care a furnizat numele mesagerului. CIA a obtinut informatii similare de la succesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Ambii au fost supusi unor tehnici dure de interogare in inchisori secrete ale CIA din Romania si Polonia, potrivit CBS News .
Potrivit AFP, testul AND facut de serviciile americane, comparand esantionul luat de la bin Laden cu o mostra pe care o aveau de la una dintre surorile sale, confirma faptul ca victima raidului din 2 mai este liderul al-Qaeda. Potrivit unui oficial american citat de agentia de presa, “ADN-ul corespunde celui al mai multor membri ai familiei lui bin Laden. Probabilitatea ca ADN-ul sa fie cel al lui bin Laden este de cel putin 99%”.

“O zi mare pentru America”

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat luni “o mare zi pentru America”, dupa ce trupele de comando au reusit sa-l ucida pe liderul al-Qaeda. “Cred ca suntem cu totii de acord ca este o zi mare pentru America. Lumea este mai sigura, este un loc mai bun dupa moartea lui Osama bin Laden. Astazi ni se reaminteste ca nu este nimic ce nu putem face atunci cand punem umarul. Suntem norocosi ca avem americani care isi risca vietile pentru a le proteja pe ale noastre si isi asuma riscuri extraordinare pentru ca noi sa fim in siguranta”, a declarat presedintele.
Obama a urmarit operatiunea comando-ului american in direct pe un ecran si a anuntat intreaga lume cateva ore mai tarziu ca trupele Navy Seals au reusit sa-l gaseasca si sa-l elimine pe cel mai cautat terorist din lume. Cu ajutorul camerei video fixate pe casca unuia dintre soldati, presedintele Obama a vazut in direct cum bin Laden a fost impuscat prima data in ochiul stang, si a doua oara in piept, pentru ca soldatii sa se asigure ca este mort, relateaza Daily Mail.
Uciderea lui Osama bin Laden inseamna, cel mai probabil, ca Barack Obama va fi reales, nu doar pentru ca a supravegheat atacurile care au dus la moartea inamicului public numarul unu al Statelor Unite, ci si pentru echilibrul de neegalat de care a dat dovada in ultimele cateva saptamani, claritatea morala, increderea si corectitudinea manifestate in discursul sustinut dupa evenimente, care va ramane in istorie drept un moment mare in conducerea prezidentiala, scrie The Economist.
Uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, a avut nu doar urmari pe plan politic, ci si pe cel economic. A dus la scaderea preturilor petrolului, aurului si argintului, insa analistii avertizeaza ca riscurile politice care au determinat scumpirea petrolului si a materiilor prime in ultima perioada sunt departe de a fi disparut, potrivit Mediafax. Razboiul din Libia, violentele din Orientul Mijlociu si posibilitatea unor represalii dupa moartea liderului al-Qaeda sunt suficiente pentru a produce ingrijorare pe pietele petrolului, care a inregistrat in acest an o crestere de circa 25% a cotatiilor.

Ingrijorari legate de atacuri ulterioare

Presedintele roman, Traian Basescu, a declarat ca uciderea liderului terorist este “un succes remarcabil al guvernului american”, seful statului adaugand ca “este inceputul sfarsitului”, transmite Agerpres. Basescu a facut aceste afirmatii marti, la Palatul Cotroceni, in timpul unei intrevederi cu Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala.
“Timp de mai bine de doua decenii, bin Laden a fost liderul si simbolul al-Qaeda. Moartea lui bin Laden reprezinta o victorie semnificativa in eforturile tarii noasre de a invinge reteaua al-Qaeda. Dar moartea sa nu reprezinta sfarsitul eforturilor noastre. Nu exista nici o indoiala ca al-Qaeda va mai incerca sa ne atace. Trebuie si vom ramane vigilenti acasa si in strainatate”, a declarat presedintele SUA.Chiar daca moartea lui bin Laden a fost intampinata cu urale in Statele Unite si in intreaga lumea, analistii se arata ingrijorati ca al-Qaeda ar putea incerca sa se razbune. Toate ambasadele Statelor Unite din lume au fost puse sub alerta maxima, iar Departamentul de Stat al SUA a lansat un avertisment pentru cetatenii care calatoresc in tari primejdioase, sfatuindu-i sa-si limiteze vizitele la strictul necesar si sa evite adunarile si demonstratiile.
Oficialii afgani sunt ingrijorati ca moartea lui bin Laden ar putea determina Statele Unite sa se retraga din Afghanistan si considera ca acestia ar trebui sa-si mentina prezenta in regiune, pentru ca terorismul este in continuare o amenintare pentru aceasta tara si pentru regiune. Ministrul Hanif Atmar a declarat pentru New York Times ca “uciderea lui Osama nu ar trebui sa fie considerata o misiune indeplinita. Al-Qaeda inseamna mult mai mult decat doar Osama bin Laden”. Ayman al-Zawahiri, un medic egiptean care este liderul teologic al al-Qaeda, va fi, cel mai probabil, succesorul lui Osama.
Faptul ca bin Laden se ascundea in Pakistan intr-un complex aflat in apropierea unei baze militare va fi o sursa de neincredere in relatiile dintre SUA si Pakistan. Liderii pakistanezi au negat in mod repetat ca bin Laden s-ar afla in aceasta tara, iar Statele Unite au finantat lupta aniterorism si cautarea lui bin Laden cu un miliard de dolari in fiecare an doar in Pakistan.
Considerat cel mai cunoscut terorist din lume, Osama bin Laden a fost lidierul organizatiei teroriste al-Qaeda, in traducere “baza”. Bin Laden este considerat initiatorul atacurilor de la 11 septembrie 2001 care au distrus turnurile gemene World Trade Center din New York, au distrus o parte din Pentagon si au cauzat prabusirea unui avion in Pennsylvania. Desi la inceput a negat ca ar fi implicat in atacuri, pe care le-a numit “o pedeapsa de la Allah”, in ultimii ani si-a asumat responsabilitatea pentru initierea planurilor teroriste pentru atacurile de la 11 septembrie. Acesta nu a fost singurul atac terorist asupra Statelor Unite de care bin Laden se face vinovat. In 1993, acesta a fost implicat in atacul cu bomba de la World Trade Center, in 1998 la atacurile cu bomba la ambasadele Statelor Unite din Kenya si Tanzania care au facut peste 200 de victime, iar in 2000 la un atac similar pe USS Cole, in Yemen. Si-a asumat responsabilitatea pentru conflictul armat din 1993 din Somalia, in urma caruia au murit 18 soldati americani, si atacul cu bomba, in 1996, asupra complexului militar Khobar din Arabia Saudita, cand au fost omorati 19 soldati americani.

Diana Gabor

De la copil de bani gata la cel mai cunoscut terorist din lume

Osama bin Laden s-a nascut in Arabia Saudita in jurul anului 1957, dintr-un tata de origine yemenita si o mama siriana. Tatal sau, Mohammed bin Laden, este fondatorul unei companii de constructii si, cu sprijinul regelui, a devenit miliardar. Legaturile sus-puse ale companiei au reusit sa obtina pentru tatal lui Osama proiecte importante, cum ar fi reconstructia unor moschei la Mecca si Medina.
Mohammed bin Laden a avut multe sotii si a avut mai bine de 50 de copii. Osama nu a fost al 17-lea sau al 25-lea fiu al acestuia, potrivit unor surse diferite. Acesta a studiat managementul si economia la Universitatea Regele Abdul Aziz din Jedda, Arabia Saudita, unde a intrat sub influenta unor profesori de religie care l-au initiat in lumea politicii islamice.
Invadarea Afghanistanului de catre trupele sovietice l-au nemultumit profund pe bin Laden. Acesta a sustinut rezistenta afgana, care a declarat Jihadul sau “razboiul sfant”. La inceput, Statele Unite au sustinut rezistenta afgana, numita si mujahideen, si a colaborat cu Arabia Saudita si Pakistan la infiintarea de scoli islamice pentru refugiatii afgani. Aceste scoli au devenit, mai tarziu, centre pentru pregatirea extremistilor islamici.
In anii 80, bin Laden s-a mutat in Afghanistan, unde a infiintat o organizatie, Maktab al-Khidimat (MAK), pentru a recruta soldati islamici din intreaga lume pentru a forma bazele unei retele internationale. Talibanii, fostii conducatori ai Afganistanului, au aparut in scolile religioase infiintate in timpul rezistentei impotriva invaziei sovietice. Dupa retragerea acestor din urma, in 1989, intre factiunile mujahideen au izbucnit conflicte pentru putere. Talibanii au profitat de aceasta instabilitate si au pus mana pe principalele parghii din stat. In 1996, talibanii au fost cei care l-au primit pe bin Laden, care fugea de fortele americane.
Dup retragerea sovieticilor din Afghanistan, bin Laden s-a intors in Arabia Saudita si a lucrat la firma de constructii a familiei sale. A fondat o organizatie care sa ajute veteranii razboiului afgan, dintre care multi au luptat si in Bosnia, Cecenia, Somalia si Filipine. Specialistii sunt de parere ca aceasta retea raspandita prin intreaga lumea a fost baza pe care a construit bin Laden celulele teroriste.
In 1990, ca raspuns la invazia irakiana a Kuweitului, Arabia Saudita a permis trupelor americane stationarea pe teritoriul sau. bin Laden a fost nemultumit ca “necredinciosii” s-au stabilit in tara de nastere a Islamului, fiind foarte vocal in legatura cu punctul sau de vedere. In 1991 a fost, prin urmare, expulzat, datorita initiativelor sale impotriva guvernului. A ajuns pana la urma in Sudan, unde a lucrat cu alte grupuri extremiste aflate in exil.
Dupa ce si-a asumat responsabilitatea pentru doua atacuri asupra soldatilor americani, in Yemen si Somalia, in 1994 a fost dat afara si din Sudan si s-a intors in Afghanistan. De aici, planuieste o serie de atacuri teroriste si sustine, in repetate randuri, ca toti americanii si evreii trebuie ucisi, inclusiv copiii. Organizatia pe care a condus-o, al-Qaeda, se bucura de sustinere in lumea islamica, avand aproximativ 3.000 de adepti. Se presupune ca al-Qaeda a fost finantata de bin Laden din averea sa estimata la 250 de milioane de dolari, lansand o noua directie in lumea terorismului, care pana acum era finantat cu bani de la guverne. Cu resursele sale, bin Laden a reusit sa lanseze atacuri fara precedent si a dezvoltat o retea ai carei membri sunt greu de identificat si de localizat.
Familia sa l-a dezmostenit pe bin Laden, incercand sa se indeparteze pe cat posibil de imaginea sa infioratoare pentru vestici, iar Arabia Saudita i-a retras cetatenia. Fratele sau, Sheik Bakr Mohammed bin Laden, a creat fonduri de burse la Harvard Law School si Harvard School of Design.
Dupa atacurile de la 11 septembrie, Statele Unite si ONU au lansat un ultimatul catre Afghanistanul condus de talibani pentru a-l preda pe bin Laden. Acestia au ales sa-si lege soarta de cea a liderului terorist, iar SUA si Marea Britanie a inceput in octombrie 2002 bombardamentele asupra statului din Orientul Mijlociu, atacuri care au durat mai bine de doua luni. Soldatii americani au crezut mult timp ca bin Laden se ascunde in pesteri, in zona muntoasa Tora Bora, dar nu au reusit sa-l localizeze, iar FBI-ul a pus o recompensa de 25 de milioane de dolari pe capul sau. Dupa atacuri, bin Laden a trimis mai multe casete video catre reteaua Al Jazeera, in care lauda atacurile de la 11 septembrie si ameninta cu si mai multe actiuni teroriste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.