foto - arhivă Gazeta de Cluj

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, clujeanul Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii, a nuanței, și chiar a intensității acesteia spre a veni în ajutorul nevăzătorilor.

Alfabetul Scripor este o reprezentare tactila-grafică a culorilor. Această standardizare cromatică permite nevăzătorilor, slab-văzătorilor, acromaticilor (cei care suferă de daltonism) să citească, să scrie, să înțeleagă, sa recunoască, să-și amintească și să diferențieze în mod eficient, culorile. 

Din păcate, în Romania numărul hărților tactile este aproape de zero, iar accesibilizarea aproape inexistentă. La câteva zile dupa sărbătorirea (pe 03 Decembrie) a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Asociația Alfabetul Scripor și Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Bihor, au făcut un pas important înspre accesibilizare.

După demararea proiectului anul trecut la Cluj-Napoca, alături de Primaria și Consiliul Local Cluj, Casa de Cultură din localitatea bihoreană Marghita, a devenit beneficiarul și totodată gazda evenimentului de inaugurare a unei hărți tactile pentru orientare, utilizând alfabetul tactil al culorilor – alfabetul Scripor.

De acum, persoanele nevăzătoare sau cu deficiență de vedere se vor orienta cu ușurință, în siguranță, dar mai ales în mod independent în interiorul instituției.

Utilizând principiul Designului Universal, harta tactilă oferă tuturor informații tactilo-grafice, acestea fiind reprezentate atât în alfabetul Braille, cât și în alfabetul Scripor. În mod tactil, traseul către fiecare destinație are o corespondență cromatică. Datorită acestei standardizări, orientarea a devenit intuitivă și mult mai simplă.

foto – arhivă Gazeta de Cluj

Mai mult, scanând codul QR, informațiile se vor descărca automat în aplicația dedicată. În acest fel, utilizatorii vor primi descrieri audio suplimentare ale traseelor din interiorul instituției. În curând, acest fapt se va putea realiza chiar și fără o conexiune la internet și la GPS. 

Hărțile tactile care utilizează alfabetul Scripor, reprezintă o prețioasă și completă sursă de informații atât pentru persoanele valide, dar cu atât mai mult pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiență de vedere, având totodată un rol esențial în dezvoltarea abilităților de orientare și mobilitate ale acestora.

foto – arhivă Gazeta de Cluj

Proiectul de accesibilizare, a fost realizat de către o echipă formată din persoane nevăzătoare, din mai multe țări. Folosind tehnologii de ultimă oră, harta multicoloră – în culori vibrante – respectă toate normele, legile, recomandările și standardele internaționale. 

În număr restrâns din cauza situației pandemice, la inaugurare au fost prezenți:  Dl. Primar Marcel Sas Emil Adascăliții, Dl. Viceprimar Demian Zsolt, Dl. Profesor Silviu Vanda, Dna. Director Veronica Demeter, Președintele Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Bihor Dl. Mihai Merca, Vice-Președintele Asociației Alfabetul Scripor Dna Tania Câmpan, creatorul alfabetului tactil al culorilor Dl. Tudor Paul Scripor și membrii Asociației Alfabetul Scripor.

foto – arhivă Gazeta de Cluj

Alfabetul tactil al culorilor

Conform statisticilor oferite de World Health Organization, în România trăiesc peste 100.000 de persoane nevăzătoare, iar în Europa aproximativ 30 de milioane.  

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii, a nuanței, și chiar a intensității acesteia printr-un simbol. Programul său educațional a fost medaliat cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii si Inovatii de la Geneva și a primit  Marele Premiu oferit de Asociația Inventatorilor Germani. Prin nenumăratele sale aplicații, viaţa a milioane de nevăzători din întreaga lume, a început deja să se schimbe în bine, datorită acestui alfabet inventat de un român. 

Citește și Aplicația care ajută nevăzătorii să deosebească culorile a fost dezvoltată la Cluj. Va fi disponibilă la nivel internațional

Alfabetul Scripor este o reprezentare tactila-grafica a culorilor. Această standardizare cromatică permite nevăzătorilor, slab-văzătorilor, acromaticilor (cei care suferă de daltonism) să citească, să scrie, să înțeleagă, sa recunoască, să-și amintească și să diferențieze în mod eficient, culorile. 

Grupul fundamental al alfabetul Scripor, bazat pe teoria culorilor recunoscută la nivel internațional, include cele trei culori primare: ROȘU, GALBEN, ALBASTRU, culorile secundare: ORANGE, VERDE, VIOLET, culoarea terțiară MARO, culori acromatice: ALB, NEGRU și GRI.

“Ne bucură nespus de mult faptul că a venit cineva din lumea celor care văd să ne învețe pe noi, nevăzătorii, culorile. În felul acesta s-au darâmat foarte multe bariere.”  a concluzionat în cadrul evenimentului, dl. Marin Medeleanu, membru al Asociației Alfabetul Scripor.

Scripor Alfabet este un concept similar cu alfabetul Braille și este utilizat doar pentru culori. O celulă Braille este compusă de obicei din șase puncte; două rânduri verticale paralele de trei puncte. Celula Scripor este compusă din 10 puncte, asezate pe trei coloane acate trei rânduri; plus un punct de orientare plasat deasupra pe a doua coloană pe primul rând.

Alfabetul tactil al culorilor este conceput în mod special pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, oferindu-le șansa să trăiască  complet si inclusiv, în lumea aceasta care este prin excelență, vizuală și colorată. Totodată, Alfabetul Scripor a devenit o comunitate în continuă creștere, care lucrează la implementarea acestuia. Aceasta comunitate este formată din copii, tineri și adulți nevăzători, educatori, profesori, psihopedagogi, arhitecți, doctori, terapeuți, sportivi, voluntari și mulți, foarte mulți OAMENI.

Câteva dintre parteneriatele cu care Scripor Alfabet se mândrește

  • Implementarea alfabetului tactil al culorilor pe centurile de arte marțiale ale sportivilor nevăzători:
  • Implementarea alfabetului tactil al culorilor în cadrul municipalității clujene:

Demers inedit la Cluj-Napoca: Alfabetul culorilor, pentru persoanele cu deficiențe de vedere, implementat în premieră

  • Implementarea alfabetului tactil al culorilor la nivel național în parteneriat cu Ministerul Educației:

România – prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități

  • … și cubul Rubick:

Tudor Paul Scripor este un pictor clujean care a inventat Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare. Datorită acestuia, România a devenit prima țară din lume care a implementat acest concept. Invenția a fost premiată în 2019 la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă, existând posibilitatea ca acest concept să fie implementat la nivel global.

Împreună cu IT-istul Florin Jurchiș, Tudor Scripor a mai dezvoltat o aplicație care ajută nevăzătorii să deosebească culorile.

Citește și Aplicaţia care reaminteşte cetăţenilor să poarte mască a fost dezvoltată la Cluj. Inițiativa este apreciată inclusiv în SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here