În vara acestui an Primăria Cluj-Napoca a achiziționat primele autobuze electrice din România. În urma acestui demers, administrația locală s-a hotărât să achiziționeze alte 25 de autobuze electrice pentru îmbunătățirea aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Astfel că, mâine consilierii locali vor vota în cadrul ședinței de CL un proiect de hotărâre privind ”Achiziția a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare în mers pe linia de troleibuze”.

Potrivit referatului, în data de 14.09.2018, prin dispoziția Administratiei Fondului pentru Mediu a fost aprobată organizarea sesiunii de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului privind îmbunatățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane. Acest program beneficiază de un buget de 460 milioane de lei și va susține achiziția de autobuze electrice, autobuze electric hibride, autobuze alimentate cu gaz natural comprimat sau troleibuze.

În acest sens, se urmarește în principal îmbunătățirea eficienței transportului public de călători, a frecvenței și a timpilor săi de parcurs, accesibilității, transferal catre aceasta de la transportul privat cu autoturisme, precum și a creșterii cotei modale a transportului public în comun.

Finanțarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate Fondului de Mediu, se acordă in cuantum de pana la 80% din prețul de achizitie al autobuzelor. Contributia proprie reprezintă 20% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile ale proiectului iar cheltuielile neeligibile au fost cuantificate in baza estimarilor Companiei de Transport.

Valoarea totală a proiectului (cheltuieli eligibile+cheltuieli neeligibile) este de 115.727.000 lei (inclusiv T.V.A.)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here