Consiliul Judeţean Cluj nu a reuşit să aprobe prelungirea termenului de execuţie pentru drumul turistic Ic Ponor – Răchiţele, după ce aleşii PDL s-au retras din şedinţă, reclamând neintroducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind Spitalul Regional de Urgenţă. Drumul spre Răchiţele a întâmpinat o mulţime de hopuri de-a lungul timpului, atât de ordin tehnic, cât şi financiar.

Drumul Ic Ponor-Răchiţele trebuia să fie gata în toamna acestui an, dacă toate lucrările intrau în linie dreaptă luna aceasta. Consiliul Judeţean a semnat recent contractul pentru realizarea celor nouă poduri de pe acest traseu, care ar trebui să fie gata în cinci luni. Execuţia drumului în sine, însă, a fost blocată în plenul deliberativului judeţean de neparticiparea consilierilor PDL.

„Părerea noastră, de principiu, fără a putea consulta materialele în timp util, este una dubioasă, şi nu se justifică. Din acest punct de vedere cred că actual executiv ar trebui să ia în calcul rezilierea acestui contract.”, a declarat Alexandru Coroian, liderului grupului consilierilor judeţeni PDL. Motivul retragerii aleşilor democrat-liberali se leagă însă de o altă problemă.

 Spitalul aprinde spiritele

Alexandru Coroian a anunţat la începutul şedinţei că propune inserarea unui proiect care priveşte actualizarea studiului de fezabilitate a proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, iniţiativă respinsă prin vot de consilierii majorităţii. „Este un comportament abuziv al consilierilor judeţeni ai USL. Este pentru a doua oară când folosind forţa votului abuziv, ne respingeţi adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind Spitalul Regional de Urgenţă. Noi insistăm să îl trecem pe ordinea de zi pentru a profita de vremea bună pentru a începe construirea spitalului în acest an. Noi dorim să înceapă demersurile pentru licitaţie, dar se pare că promisiunile celor de la USL din campanie au fost doar vorbe-n vânt. În semn de protest noi, toţi consilierii judeţeni PDL, părăsim şedinţa”, a declarat Coroian.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a subliniat că această întârziere va afecta proiectul şi că o licitaţie ar fi fost deja prea costisitoare pentru întregul proiect. „Nu e prima oară când cei de la PDL părăsesc sala. Noi i-am invitat la o discuţie, am dorit să vorbim cu liderul de grup despre materiale, cu atât mai mult cu cât a fost vorba despre o şedinţă ordinară. Faptul că au părăsit sala arată un dezinteres total.

Am discutat cu firma, s-a ajuns la principiile contractului iniţial. Licitarea acestui contract ar aduce costuri mai mari. Am compus un act adiţional etapizat în aşa fel lucrările să fie gata în timp util. Finalizarea ar trebui făcută, mă refer la asfaltare, undeva la 30 de zile după terminarea podurilor, şi anume în luna septembrie”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Acesta a precizat că proiectul privind prelungirea termenului de execuţie al drumului Răchiţele – IC Ponor va fi introdus din nou în plenul Consiliului Judeţean pentru aprobare în 20 de zile.

 

Mai ducem şi bani de acasă…

 

Valoarea contractului pentru realizarea drumului este de 45 de milioane de lei, din care s-au achitat, până în prezent, 33,5 milioane de lei, însă 13 din acestea ar putea fi neeligibile pentru decontare din partea Uniunii Europene, a arătat recent într-o emisiune televizată vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu. Astfel, Consiliul Judeţean va rămâne cu o gaură mai mare în buget după achitarea drumului decât preconiza la începerea lucrărilor.

„Proiectul a fost gândit în linii mari, interjudeţean, astfel încât partea din Bihor să se unească cu cea din Cluj. Însă pe o lungime de 6 sau 7 kilometri aceste două proiecte nu se vor întâlni. Va fi nevoie să vedem ce soluţii avem pentru că nu poţi să ai un drum modernizat şi după care 7 kilometri să te duci pe un drum de pământ şi să intri, ulterior, iarăşi pe un drum asfaltat, modern. Riscăm ca dintr-o finanţare europeană, noi, Consiliul Judeţean, să achităm o sumă imensă de bani la care nu s-ar fi gândit nimeni în faza iniţială. Asta e marea problemă, că riscăm acele corecţii mari financiare: nu mai primeşti banii pe solicitările pe care le-ai depus datorită faptului că nu ai respectat şi ai modificat soluţiile tehnice cât şi sumele de bani”, a arătat Oleleu.

Firma care a proiectat şoseaua buclucaşă este chiar Drumex, compania profesorului Mihai Iliescu, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Aşa cum arăta Gazeta de Cluj într-un număr anterior, Mihai Iliescu a condus doctoratul nevestei şefului de la Drumuri, Mariana Pop. De altfel, Mircea Pop şi Iliescu au făcut afaceri împreună cu Marius Nicoară pe vremea când acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean, ambele firme fiind beneficiare ale contractelor publice. Chiar proiectul drumului spre Răchiţele a fost iniţiat de administraţia Nicoară şi problemele au pornit de atunci de la întocmirea contractului, care are deja cinci acte adiţionale, şi un al şaselea în curs de aprobare.

De altfel, constructorul româno-maghiar care a câştigat licitaţia de execuţie – MBS Group, Alfa Rom, Nemzetközi Betonut – a cerut amânarea termenului de execuţie cu încă nouă luni, pe motiv că au existat unele greşeli de proiectare, iar proiectul a trebuit refăcut. ”Din lucrarea care a început în urmă cu patru ani mai este de executat circa 26% din valoarea totală. Podurile care se vor executa ne vor întinde cu circa cinci luni perioada de execuţie a drumului. Dacă lucrările vor începe la 1 aprilie atunci se vor finaliza undeva la 1 septembrie”, a declarat directorul RAADPP.

Diana Gabor

9 poduri, bonus!

În luna septembrie, consilierii judeţeni au prelungit cu 217 zile perioada de execuţie a drumului Răchiţele-Ic Ponor, în al cincilea act adiţional încheiat de la semnarea contractului, în 2009. Mariana Raţiu, şefa Departamentului Juridic din cadrul CJ a declarat că întârzierile s-au datorat condiţiilor meteorologice nefavorabile, care nu au permis progresul lucrărilor, precum şi suprapunerii cu lucrările de canalizare realizate în comuna Mărgău. „Pe de o parte, prelungim perioada de execuţie până în martie 2013, pe de altă parte reducem valoare contractului, cu valoarea podurilor”, a declarat Raţiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.