În anul 2017 Liviu Dragnea urma să plece în Statele Unite la invitația lui Elliot Broidy/Alan Madison. În acest context ar fi participat la anumite evenimente precum a  parcipat și la ceremoiile de învestire în funcție noului președinte ales atunci în persoana lui Donald Trump. Elliot Broidy a fost ulterior anchetat de autoritățile americane în privința mai multor activități de loby ale sale. În cadrul acestor anchete ale Parchetului Anticorupție al Departamentului de Justiție al SUA s-a decis că participarea lui Liviu Dragnea la învestirea lui Donald Trump ar fi fost legală, la fel cum ar fi fost și alte invitații primite de acesta pentru a călători în America.

Problema pe care a semnalat-o inculpatul referitor la DNA și FBI

Ancheta desfășurată în SUA a fost cunoscută de DNA, care la rândul său a deschis o anchetă proprie în anul 2020 în care a început urmărirea fostului lider al social-democraților. Acesta din urmă consideră că documentele din SUA nu ar fi trebuit să ajungă în România și să fie deschisă o nouă anchetă. În consecință a trimis o scrisoare/plângere la adresa FBI. În acest document publicat de site-ul colegilor de la Lumea Justiției (luju.ro), se face referire la modul de colaborare dintre cele două sisteme judiciare din România respectiv SUA și la faptul că  DNA a folosit documente confidențiale ale statului american. Din punctul de vedere al inculputlui în acest dosar, FBI nu ar fi trebuit să comunice acele documente/rezultatul anchetelor din SUA. El consideră că acestea sunt strict confidențiale.

Cât de confidențial poate fi un document

Așadar lui Liviu Dragnea i-a fost creat un nou dosar la DNA. Probele în această cauză pe care se bazează DNA provin din SUA. Inculpatul susține că ele sunt confidențiale și nu ar fi trebuit să fie trimise mai departe la alte parchete/instanțe. În aceste documente el nu ar fi fost inculpat și nici condamnat.  Însă, indiferent dacă ar fi sau nu inculpat, statul român are o anumită politică de colaborare/cooperare în materia dreptului penal cu instituții de aceiași natură din diferite state. Ceea ce înseamnă că dacă un jutițiabil este anchetat într-un anumit dosar, parchetul din România poate cere documente pe care le consideră relevante în cauză, dacă acea persoană a mai fost cerctetată de alte organe de anchetă, de la parchetele din Franța spre exemplu, sau Germania sau, în cazul de față SUA. Nu este un secret de stat dacă persoana în cauză a fost anchetată sau inculpată sau chiar condamnată într-un anumit dosar. Practic există un principiu al publicității în materia dreptului care asigură justițiabililor existența unui proces practic vizibil, legal și echitabil.

Rechizitoriul de la DNA: de la cine și în virtutea a ce au fost plătiți banii pentru loby

În rechizitoriul de la DNA apare ridicată problema traficului de influență și de foloase necuvenite. Liviu Dragnea pare că s-a folosit de influența sa din postura de lider al social democraților pentru  a se întâlni cu staful lui Mike Pence. DNA arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Liviu Dragnea că Alan Madison a falsificat invitația președintelui social-democraților. Astfel pe invitație ar fost scris doar ‘’Mike Pence’’ nu ‘’staful lui Mike Pence’’ așa cum ar fi trebuit, în mod teoretic să fie scris. De aici derivă următoarea situație. Dacă ai invitație pentru staff, te întâlnești cu staff-ul. Dacă ai invitație pentru Mike Pence, te întâlnești cu Mike Pence. De ce sunt atât de importante aceste detalii? Pe invitația către președintele social-democraților a fost menționat acest detaliu pentru primirea acordarea vizei de călătorie în SUA. Mai mult decât atât, o asemenea invitație este obținută de o societate comercială de loby. Dacă societatea comercială obține vizită/întâlnire cu staful unui lider politic este un preț mai mic al acestor demersuri în comparație cu un prețul mai mare pe care-l poate percepe pentru întâlnirea directă pe care o poate organiza acel lider politic, în cazul de față Mike Pence. Societatea Alan Madison nu numai că  a falsificat invitația, ci mai mult a facut o invitație la un eveniment la care nu ar fi participat Mike Pence, atunci Vice-președinte al SUA. Cu alte cuvinte, președintele social-democraților din România, a primit o invitație falsă la un eveniment la care nu a participat Mike Pence, însă pe baza acestei invitații și a evenimentului în sine a prmit dreptul de a călători în SUA.

Gravitatea situației: o fotografie cu Mike Pence costă 100.000 de dolari

Astfel, DNA a considerat că pentru a obține aceste foloase nemeritate, adică invitația în SUA la un eveniment la care ar fi participat Mike Pence și implicit viza de călătorie, Liviu Dragnea s-a folosit de funcția sa de președinte al social-democraților, Președinte al Camerei Deputaților a Parlamentului României pentru a beneficia de aceste invitații. Mai mult decât atât, societatea de loby ar fi primit pentru serviciile aduse cel puțin 100.000 de dolari. De la Liviu Dragnea direct? Nu, DNA nu arată acest lucru ci doar că alte persoane ar fi plătit indirect pentru președintele social democraților. DNA consideră că acesta a fost un alt abuz al omului politic, faptul de a fi primit indirect de la alticineva 100.000 de dolari, banii pentru loby, adică banii pentru viză și fotografia cu Mike Pence. Acum pentru toate aceste fapte care i-au fost imputate, Liviu Dragnea a fost din nou trimis în judecată de DNA. Așadar, pentru dorința sa de a merge în SUA și de a-l vedea pe Mike Pence, fostul politician român riscă să răspundă din nou în fața instanței.

Citește articolul complet în ediția printată a ziarului Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.