Reprezentanții Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), acționarul HidroTarnița, au anunțat că au primit două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate. Proiectul mamut are deja două studii de fezabilitate plătite cu milioane de lei, dar care nu au fost puse în practică pentru că proiectul nu este fezabil. Acum, acesta este al treilea studiu pe care statul român se pregătește să îl deconteze.
Ideea hidrocentralei datează din regimul Ceaușescu și fusese declarată ca abandonată în urmă cu 4 ani către autorități, însă între timp a fost resuscitată, inclusiv la recomandarea operatorului sistemului energetic național, Transelectrica. ″Este de asemenea necesară construirea unei capacități mari cu acumulare prin pompaj de aproximativ 1.000 MW în anul 2035, cu variații între 850 MW și 1.100 MW. Centralele de acumulare prin pompaj vor contribui la înlocuirea capacităților poluante și flexibilizarea sectorului energetic″, scrie și în cel mai recent proiect de Strategie energetică națională.
Contractul de elaborare a unui studiu de fezabilitate a cărui documentație tehnico-economică rezultată să stea la baza unei achiziții viitoare de lucrări de inginerie, procurare și construcție (EPC) pentru realizarea obiectivului de investitii centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești are o valoare estimată de 17,5 milioane lei plus TVA.