Ioan Petran, consilier judetean PNL, acuzat de incompatibilitate
Inca un liberal incompatibil la CJ Cluj
Pe adresa redactiei au sosit o serie de informatii in care un clujean ne atragea atentia asupra unei posibile situatii de incompatibilitate in care s-ar afla consilierul judetean PNL, Ioan Petran. In timp ce el face parte din administratia judeteana si a fost seful Inspectoratului Teritorial in Constructii Cluj, Petran este administrator si actionar la firma de constructii Ada Construct. Aceasta societate a primit contracte de la cel putin doua firme care functioneaza in cadrul parcului industrial Tetarom, cea mai mare afacere a Consiliului Judetean Cluj.
Consilierul judetean liberal Ioan Petran este, conform unei baze de date a societatilor comerciale din România, administrator si actionar la SC Ada Construct. Insa, in ultimele declaratii de avere si de interese ale consilierului judetean aceasta firma nu mai apare. O sesizare sosita pe adresa redactiei atrage atentia asupra faptului ca Petran se afla intr-un conflict de interese prin faptul ca firma lui a avut contracte cu cel putin doua societati cu care Consiliul Judetean Cluj, prin Tetarom, are contracte.
“Interesant de studiat ar fi gradul de incompatibilitate al lui Petran Ioan in cazul Tetarom, actualmente (si fost) Consilier Judetean, fost sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii Cluj 2004-2008, care este administrator si actionar la SC Ada Construct SRL, societatea care a detinut contractul de proiectare la investitia Global Plaza a societatii SC CBC Development Design SRL in Parcul Tetarom 1”. Legaturile intre Ioan Petran si cei de la CBC Development sunt multiple. In primul rând, Ioan Petran, care este profesor la Universitatea Tehnica Cluj Napoca (UTCN) este coleg cu Vasile Pacurar, profesor si el la UTCN, si actionar la CBC Development. Aceasta societate apartine unui grup de oameni de afaceri ( BADIU NICOLAE IULIAN, PETRE STEFAN, NICA VALENTIN, PACURAR VASILE, PETRE MARIANA, NICA ANCA, BOZGA DORU CORNEL) care sustin PNL Cluj.
De asemenea, firma lui Petran, Ada Construct, a fost platita si de SC COPA ELECTRONIC SRL, firma patronata de Corina si Sabin Pacurar. Conform unei hotarâri a Directiei de urbanism din cadrul primariei clujene, SC Ada construct a intocmit documentatia necesara pentru ca cei de la Copa electronic sa poata construi o “hala productie componente electronice S+P+E” pe terenul de 6300 mp din Parcul Industrial TETAROM. De asemenea, firma care l-a angajat pe consilierul judetean Ioan Petran, SC Copa Electronic, face parte din “Componenta Comitetului Judetean de Planificare din cadrul Proiectului “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judetului Cluj pentru perioada 2014-2020”. De asemenea, Ioan Petran apare intr-o monitorizare facuta in 2008 de Asociatia Alianta pentru o Românie Curata ca fiind incompatibil deoarece in acea perioada Petran, avea doua firme de constructii si proiectare in timp ce ocupa si functia de sef al Inspectiei Teritoriale in Constructii Cluj. Ioan Petran a fost contactat de reporterii Gazeta de Cluj pentru a da o explicatie la situatiile expuse mai sus, dar nu a raspuns apelurilor telefonice.
Liberalii au avut “spate” la Constructii
Firma CBC Development este detinuta de BADIU NICOLAE IULIAN, PETRE STEFAN, NICA VALENTIN, PACURAR VASILE, PETRE MARIANA, NICA ANCA, BOZGA DORU CORNEL. Despre afacerile lui Badiu, Gazeta de Cluj a scris mai multe articole conform carora afacerile lui “au facut zile negre mai multor clujeni care au cumparat locuinte in ansamblul imobiliar Europort, Gazeta de Cluj a prezentat situatia in numerele anterioare. Ioan Petran, fostul sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii, (ITC) Nord Vest, o institutie care are o putere extraordinara când vine vorba de afaceri imobiliare si-a dat demisia in toamna lui 2008, data care coincide cu finalizarea complexului Europort, detinut de o societate in care are interese Nicolae Badiu. Ar fi interesant de vazut, in situatia in care zeci de clujeni s-au plâns ca au primit locuinte de proasta calitate de la Badiu, câte controale a facut ITC la complexul imobiliar Europort in perioada in care Petran a fost sef si câte sanctiuni a aplicat acest inspectorat”.
Initial, cei de la CBC au anuntat ca in constructia edificata la Tetarom va functiona un hotel. Chiar daca proiectul a fost contestat din cauza ca prin excavarile facute, terenul din apropiere a fost destabilizat si exista posibilitatea ca o parte din Muzeul Etnografic al Transilvaniei sa se surpe, hotelul respectiv nu a mai fost facut din cauza lipsei banilor. Intr-o a doua faza, in cladirea respectiva ar fi trebuit sa se faca Spitalul Regional de Urgenta, insa si acest proiect a cazut deoarece nu s-a dovedit sustenabil.
Persoanele din spatele afacerii CBC sunt Nicolae Badiu, fostul proprietar al clinicii As Ro Medica, al restaurantului Sinaia si actionar la Arcada Grup si Imobiliare DPM. Valentin Nica figureaza alaturi de Stefan Petre in cadrul SC Mobitelco, firma care sustine “U” Mobitelco. Nica mai detine si SVF Management Prod Serv SRL, companie care in 2006 a avut o cifra de afaceri de 32.945.927 de lei si un profit de 9.795.482.
Petran a fost seful comisiei de licitatii pentru terenul Iulius Mall
In trecut, Ioan Petran a fost chemat de procurorii DNA sa dea declaratii despre celebra afacere Iulius Mall. El a oferit informatii procurorilor alaturi de alti consilieri judeteni din Cluj Napoca si alaturi de fostul presedinte al CJ Cluj, Marius Nicoara. In 2007, Petran a fost audiat, in calitate de martor, pentru a oferi explicatii vis-à-vis de modul in care Consiliul Judetean Cluj s-a asociat cu Iulius Grup, societate care ii apartine lui Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Mall la Cluj. Alaturi de Petran au mai fost audiati si Steluta Cataniciu, Matis Jeno, Liviu Medrea si Ovidiu Calin ( care ocupau la vremea respectiva functia de consilieri judeteni), Radu Spânu, Petru Malai, Ioan Berche si Lucia Todoran, toti membri ai unei comisii de licitatii a CJ Cluj, care au “supravegheat” ca nu cumva sa se strecoare nereguli in privinta asocierii dintre Mall Iulius Group si CJ Cluj pentru exploatarea unui teren de 26.000 de metri patrati din cartierul Gheorgheni, licitatie câstigata de Dascalu in 2005. In acest caz, Ioan Petran a fost presedintele comisiei de licitatii.
Ce este conflictul de interese si interesul personal
Conform legii, “prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica, potrivit dispozitiilor art. 69, are sau ar putea avea un interes personal de natura patrimoniala sau nepatrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor care ii revin, potrivit Constitutiei si altor acte normative, precum si interesul public”.
In cazul “interesului personal”, acesta este stabilit prin “orice avantaj material sau de alta natura,
urmarit ori obtinut, in mod direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, de catre persoanele prevazute la art. 69, prin folosirea reputatiei, influentei, facilitatilor, relatiilor si informatiilor la care au acces, in temeiul exercitarii demnitatii publice sau functiei publice”.
Razvan Robu
Vedeti aici detalii despre celalt functionar incompatibil, Viorel Gavrea