George Maior, ambasadorul României la Washington a primit o lovitură de la Comisia de Politică Externă a Senatului care a decis ca fostul șef al SRI să fie rechemat în țară pentru a oferi explicații cu privire la declarațiile legate de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump. Este pentru prima dată când s-a luat o astfel de decizie de rechemare de la post a unui ambasador în urma audierii. Până acum, diplomații erau audiați în Comisie doar când erau numiți.

 

Comisia de politică externă a Senatului a stabilit, luni, trimiterea unei scrisori ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a analiza oportunitatea rechemării lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA, a anunţat preşedintele forului, Cristian-Sorin Dumitrescu.

”După întâlnirea cu George Maior, ambasadorul României în Statele Unite, care a fost prezent săptămânile trecute la invitaţia Comisiei pentru a prezenta anumite puncte de vedere în legătură cu activitatea domniei sale şi mai ales în legătură cu activitatea din ultima perioadă, am formulat o scrisoare. Această scrisoare am adresat-o ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Scrisoare este, sigur nu o s-o dăm publicităţii, ea trebuie citită de domnul ministru. Dacă dumnealui va dori să o facă publică, atunci poate să o facă publică. În această scrisoare am făcut o argumentaţie. Ea a fost realizată pe baza unui raport făcut de un raportor, domnul Călin Popescu Tăriceanu, şi a fost adoptată de comisie cu şase voturi pentru şi patru abţineri”, a declarat senatorul PSD, Cristian-Sorin Dumitrescu, la finalul şedinţei Comisiei de politică externă a Senatului.

Acesta a citit şi ultima propoziţie a solicitării Comisiei adresată MAE, în care parlamentarii cer ministerului să analizeze şi să stabilească în ce măsură mai este oportună menţinerea lui George Maior în funcţie.

”Ceea ce pot să vă spun este fraza finală a acestei informări, la care am ataşat şi raportul domnului ambasador şi stenogramele discuţiilor care au avut loc cu acest prilej. «Comisia de politică externă a Senatului se aşteaptă ca la nivelul MAE să aibă loc o analiză menită a stabili măsura în care menţinerea mandatului de ambassador în SUA ale domnului George Maior se mai identifică şi mai este utilă intereselor României şi parteneriatului strategic româno-american. Aceasta este poziţia Comisiei în urma audierii.»”, a conchis Dumitrescu.

 

Tăriceanu, atac împotriva lui Maior

George Maior a fost în 12 septembrie, în Comisia pentru politică externă a Senatului. În cadrul şedinţei, preşdintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

Ulterior, şeful Senatului a declarat, în legătură cu declaraţiile făcute de ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, că acesta a intrat ca ”un elefant pe masa de porţelanuri” şi este grav că a implicat Guvernul român în politica internă a SUA. Acesta a adăugat că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a transmis, că George Maior, prin afirmaţiile sale a încălcat codul etic şi regulile după care funcţionează statutul corpului diplomatic care prevăd că ambasadorii trebuie să se abţină de la a comenta lucruri care ţin de politica internă a ţării în care sunt acreditaţi.

Pe 29 august, George Maior a afirmat, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”a declarat George Maior, ambasadorul României în SUA.

Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Actualul ambasador al României în SUA este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcţionat în perioada în care acesta era director al Serviciului Român de Informaţii, înţelegeri prin care se constituiau echipe operative din justiţie şi serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiţie a SRI şi a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.