Calea Turzii 2-14, de la mită la Centru Misionar

În spatele Liceului de Coregrafie de pe Calea Turzii se află un teren pentru care Consiliul Judeţean a tot schimbat proiectul, deşi s-a stabilit de la bun început că acolo era nevoie de o sală de sport pentru cele trei licee din zonă. După ce, în urmă cu câţiva ani, Marius Nicoară l-a oferit lui Paszkany ca să retragă o plângere în instanţă, terenul va ajunge pe masa consilierilor pentru darea în folosinţă gratuită către Arhiepiscopie. Aceasta din urmă s-a angajat să construiască acolo şi o grădiniţă şi mult-aşteptata sală de sport.

Terenul de pe Calea Turzii, de la nr. 2-14, a fost ţinta mai multor proiecte ale Consiliului Judeţean (CJ), dar a rămas nefolosit până în momentul de faţă. La şedinţa CJ din 30 iunie,
datorită declaraţiilor din presă ale consilierilor opoziţiei şi a nevoii de a clarifica anumite aspecte ale proiectului de pe ordinea de zi, propunerea de dare în folosinţă gratuită a terenului de  3031 mp situat pe Calea Turzii nr. 2-14 în favoarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost retrasă de pe masa consilierilor de către preşedintele Alin Tişe.

Biserica da, universitatea maghiară nu

În schimb, proiectul de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a unui teren de 619 mp în aceeaşi zonă către Fundaţia Sapienţia a fost un subiect disputat de consilierii din opoziţie, care au reuşit să obţină respingerea proiectului, sau cel puţin amânarea lui. Argumentul iniţiatorilor acestui proiect a fost că terenul din zonă este necesar pentru amenajarea şantierului pentru construcţia noului sediu.
Cel mai virulent împotriva acestei propuneri s-a arătat social-democratul Dan Canta. “Aşa cum ungurii au venit acum 1000 de ani aici şi au rămas, şi cei de la universitate vor face la fel. Vor lua terenul şi în final şi-l vor însuşi. Propunem să nu îl dăm oricum, ci condiţonat şi să plătească o redevenţă pentru el”, a declarat Dan Canta în şedinţa de CJ. Ulterior, consilierii PSD au susţinut introducerea unei chirii pentru utilizarea terenului, considerând că o unitate de învăţământ privat în limba maghiară nu are nevoie de sprijinul administraţiei judeţene. Proiectul va fi refăcut, având în vedere faptul că a fost votat cu 19 voturi pentru şi 11 împotrivă, fiind nevoie de 25 de voturi pentru adoptarea unei decizii referitoare la patrimoniu.
Ulterior, Laszlo Attila, viceprimar UDMR, şi Fekete Emoke, vicepreşedinte CJ din partea Uniunii, s-au arătat nemulţumiţi de intervenţiile consilirilor judeţeni PSD, mai ales că Sapienţia ar fi utlizat terenul pentru o perioadă de maximum doi ani. „Fundaţia Sapienţia nu doreşte să ia acest teren acasă. Doreşte să-l utilizeze pe termen de maximum doi ani pentru a-şi putea construi facultatea. Este vorba despre o instituţie de învăţământ şi nu înţeleg de ce nu ar trebui să le acordăm acest sprijin”, a declarat Fekete Emoke.

Parteneriat, dar cu chirie

Sapienţia plănuieşte să construiască sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte pe un teren de 3.600 mp situat pe Calea Turzii, în imediata vecinătate a Liceului de Coregrafie. Proiectul a fost elaborat de societatea Atelier FKM, find aprobat de primărie, care a emis şi autorizaţia de construire. Beneficiarii s-au adresat CJ pentru că terenul deţinut nu este suficient pentru amenajarea şantierului, propunerea iniţială fiind darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de doi ani.
Opoziţia însă susţine că nu va aproba de nici o culoare acordarea acestei parcele spre folosinţa Universităţii Sapienţia. „Domnii de la Sapienţia să se ducă să ceară teren de la premierul Emil Boc, pentru că el le-a dat autorizaţie de construire pe vremea când era primar. Nu se poate să vrei să construieşti şi să nu ai suficient teren pentru şantier”, a spus vicepreşedintele PNL, Horea Uioreanu.
Preşedintele CJ Alin Tişe încearcă să calmeze spiritele prin găsirea unei căi de mijloc. „Este vorba despre un obiectiv privat, chiar dacă în spate se află o fundaţie. Însă eu sunt sigur că vom rezolva această problemă. M-am gândit să încheiem o asociere cu Fundaţia Sapienţia. Să le oferim prin acest parteneriat terenul şi să vedem în ce măsură ei pot aduce un venit la schimb Consiliului Judeţean”, a arătat Tişe. Preşedintele CJ va reveni în şedinţa viitoare cu un nou proiect de hotărâre în care va include această variantă, în speranţa că aleşii din judeţ vor cădea de acord.

Grădiniţă şi sală de sport

În ceea ce priveşte propunerea de atribuire a terenului de 3.031 de metri pătraţi de pe Calea Turzii către Arhiepiscopie pentru realizarea unui Centru Misionar, aceasta va fi de asemenea reluată în viitoarea şedinţă a CJ. „Am avut o discuţie cu Înaltpreasfinţitul Andrei, cu care am convenit ca proiectul de pe Calea Turzii să cuprindă şi o sală de sport, ce va fi dedicată elevilor care studiază la liceele din zonă. Mai mult, mitropolitul mi-a spus că acest proiect ar trebui să includă şi o grădiniţă, urmând ca întregul proiect să aibă atât o destinaţie socială, cât şi educativă. De altfel, mitropolitul nu a respins niciodată această propunere a noastră, ca atare este firesc să revenim în CJ cu propunerea de a acorda bisericii acest teren”, a declarat Alin Tişe. În primăvară, şi consilierii locali au votat darea în folosinţă gratuită a unui teren, pe strada Coastei, către Arhiepiscopia Ortodoxă, pentru edificarea unui complex studenţesc pentru teologii seminarişti
Potrivit reprezentanţilor opoziţiei, în mijlocul terenului de pe Calea Turzii există o parcelă de 200 de metri pătraţi care este revendicată, iar atribuirea către Arhiepiscopie se va putea face abia după soluţionarea acestui aspect. „Toată lumea ştie că o parcelă din acest teren este revendicată, inclusiv Arhiepiscopia. Doar nu încercăm să-i păcălim. Ne-am pus de acord să le oferim acest teren după ce vom soluţiona litigiul de retrocedare. Cei de la USL vin acum şi încearcă să politizeze acest demers al nostru. Oricum, CJ nu are bani pentru construcţia unei săli de sport. Cedăm acest teren Arhiepiscopiei, apoi se vor face demersuri pentru ca sala de sport să fie inclusă într-un program guvernamental de finanţare. Este singura soluţie”, a explicat Tişe.
Terenul urmează a fi folosit, conform acordului realizat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, pentru realizarea unei săli de sport care să deservească şcolile din zonă, a unei grădiniţe, precum şi construirea unui Centru Misionar – Social, care ar urma să cuprindă sediile pentru Protopopiatele Cluj I şi II, o sală de şedinţe, sediu pentru Asistenţa Socială Eparhială, sediu pentru Societatea Femeilor Ortodoxe, pentru Organizaţiile de tineret şi o capelă pentru rugăciuni, informează biroul de presă al Consiliului Judeţean. Predarea-primire a imobilului se va aface pe baza unui protocol încheiat conform înţelegerii cu Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei, care se va realiza după soluţionarea definitivă a problemei generate de revendicarea unei suprafeţe din cadrul terenului respectiv, arată aceeaşi sursă.

Centru multifuncţional

Preşedintele CJ a amânat discutarea acestui subiect în forul judeţean din cauza intervenţiilor publice ale liberalilor clujeni. Liderul Organizaţiei de Tineret PNL şi-a arătat opoziţia vehementă împotriva acestui proiect. „Alin Tişe se consideră şi se comportă precum un adevărat jupân pe domeniul public. Fără să ţină cont de interesul comunităţii locale, a hotărât privarea celor câtorva mii de elevi care învaţă la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Liceul de Coregrafie „O. Stroia” şi Liceul Teoretic „Gh. Şincai”, de o sală de sport decentă. De ani de zile, şcolarii sunt obligaţi să îşi ţină orele de educaţie fizică în curte, deşi în vecinătate se află terenul de 3000 de metri pătraţi pe care se poate construi o sală de sport, care să deservească liceelor din zonă. Ba mai mult, există un proiect în această direcţie pe care Consiliul Judeţean, păstorit de către Alin Tişe, l-a blocat”, a declarat Ioan Baldea, preşedintele Organizatiei de Tineret a PNL Cluj-Napoca.
Iniţial, administraţia judeţeană dorea construirea unui centru multifuncţional, cu un hotel, birouri şi o sală de sport. Preşedintele CJ anunţa în primăvara lui 2010 că o licitaţie în acest sens va fi organizată în termen de câteva luni. “Terenul este liber de sarcini, problema litigiului cu una din societăţile participante la prima licitaţie s-a rezolvat. Nu mai trebuie decât să aducem nişte modificări la documentaţia tehnică, iar procedura de concesiune poate fi demarată. Cred că până în vară vom putea concesiona terenul. Chiar sper ca din acest an să demareze investiţia acolo. Obligatoriu, sala de sport va fi inclusă în proiect. Am discutat şi cu reprezentanţii liceelor Şincai şi Coşbuc, zonei chiar îi lipseşte o sală de sport”, a declarat Alin Tişe.
Amintim că terenul cu pricina a fost menţionat şi în cadrul procesului intentat omului de afaceri Arpad Paszkany pentru şantaj şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Martorii au povestit despre un târg propus de fostul preşedinte al CJ, Marius Nicoară, în schimbul renunţării la procesul în care era contestat rezultatul licitaţiei pentru terenul de la Iulius Mall. Întrebat cum poate oferi terenul de pe Calea Turzii, Nicoară i-ar fi spus lui Paszkany în cadrul unei întâlniri că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, are suficientă influenţă pentru a rezolva acest lucru.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. cat mai multe biserici,frate…doar ortodoxe,evident…restul cultelor sa se linga pe bot…la cate pacate au, politicienii romani chiar daca ar da tot pamantul din univers pt. biserici n-au sa fie izbaviti vreodata…cat despre dan canta si discursul sau ce sa mai zici…poate un „sieg heil”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.