Potrivit unor ipoteze, incendiul din comunitatea romă din Turda, în urma căruia au murit 4 copii și 2 adulți, ar fi putut fi provocat intenționat.
Până acum, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Cluj nu a anunțat care a fost cauza care a dus la incendiu ce a cuprins casa de locuit situată pe strada Nicolae Teclu din municipiul Turda. Se pare că lucrurile sunt mult mai complicate decât s-a crezut inițial iar ancheta pentru stabilirea împrejurărilor care au dus la această tragedie va fi una complexă.
Din primele cercetări a reieșit că cei patru copii și doi adulți au murit intoxicați cu monoxid de carbon și nu carbonizați. Voci din comunitatea de pe strada Nicolae Teclu susțin că incendiul a fost provocat de o mână criminală.
„Înainte cu câteva zile de tragedie, aici au fost descinderi într-o cauză penală și au fost reținută o persoană. În urma acestui eveniment, au fost persoane care au spus că polițiștii au fost ajutați cu informații de bărbatul care a murit în incendiu alături de cei patru copii și de un alt adult. Se vorbește că cineva a pus focul în fața casei în care locuiau cele șapte persoane doar ca să-l sperie pe bărbat pentru că a dat informații la polițiști. Lucrurile au scăpat de sub control iar focul s-a extins provocând tragedia”, a declarat pentru Făclia sub protecția anonimatului o persoană care cunoaște foarte bine comunitatea din zona străzii Nicolae Teclu.
O înregistrare video făcută cu incendiul înainte de sosirea pompierilor și care a intrat în posesia ziarului Făclia arată că focul se manifestă în fața locuinței.
„La intrarea în locuință erau depozitate placaje și alte materiale cu care oamenii își făceau foc. Se pare că cineva a dat foc la aceste materiale iar flăcările au cuprins toată zona de la intrarea în locuință. Deși multă lume a văzut incendiul, nimeni nu a putut intra din cauza flăcărilor să-i salveze pe cei cinci copii și doi adulți aflați în locuință”, ne-a mai spus turdeanul.
Tragedia de duminica trecută de la Turda în care patru copii și doi adulți și-au pierdut viața iar un copil a ajuns în stare gravă la spital putea fi evitată. Municipalitatea turdeană a anunțat că familia care a căzut victimă a incendiului de pe strada Nicolae Teclu a beneficiat de o locuință socială atribuită de primărie în regim de închiriere, însă a preferat să nu o folosească ci să o subînchirieze. Or, acest lucru a atras rezilierea contractului de închiriere.
Primarul Cristian Matei susține că familia a fost sprijinită tot timpul pentru a obține alocații de susținere și venit minim garantat. Potrivit edilului, prin implicarea echipelor Direcției de Asistență Socială, copiii au fost înscriși la școală. Toate aceste lucruri, spune Cristian Matei, au fost acceptate de către aceștia pentru o scurtă perioadă de timp, după care mama împreună cu cei mici s-au mutat din proprie inițiativă în locuința privată de pe strada Nicolae Teclu, refuzând orice ajutor din partea autorităților.