Dupa ani de zile in care partile adverse s-au judecat prin procese dar si in strada, Ministerul Public a decis sa intervina in Dosarul „Flora”, reluand cercetarile penale impotriva grupului condus de catre Pacurar Rozalia si Bor Emilia. Cu toate aceste, unele aspecte ale controversatelor tranzactii efecuate de catre respectivul grup raman inca necunoscute, exemplificativa fiind in acest sens neimplicarea Garzii Financiare in faimoasa vanzare a Complexului H din cartierul Manastur.
S-a decis inceperea urmaririi penale
Societatea SC Flora SA, a carui sediu se afla vizavi de Palatul de Justitie, a fost disputata de-a lungul anilor de doua tabere, primii fiind actipnarii fondatori iar cei de-a doua de catre grupul condus de catre Pacurar Rozalia si Bor Emilia. Controversatul “razboi” dintre cele doua parti pentru conducerea societatii s-a purtat atat in instanta cat si in strada, fiind cunoscute disputele la care au participat jandarmi, bodyguarzi si actionarii acestei societati. Grupul actionarilor care ii contine pe Visan Olimpia, Inoan Maria, Stefanescu Monica, Dunca Gheorghe, Galos Viorica, Brumar Livia, Ripan Alexandru si Zah Ana si-au acuzat adversarii de falsuri si abuzuri, inaintand mai multe plangeri aenale in acest sens atat la Politie cat si la Parchet, pana nu demult insa toate primind solutii de neincepere a urmaririi penale. La sfarsitul lunii octombrie 2010, actionarii in cauza au obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ ) o sentinta (decizia nr. 3608 din dosarul 230/1285/2008) favorabila, in sensul ca dupa un lung sir de procese in care se disputa “paternitatea” asupra SC Flora, Curtea decide sa respinga cererea prin care sa se constate ca in cadrul SC Flora structura actionariatului este urmatoarea: SC Elboris – 51%, Rozalia Pacurariu – 24,36%, Emilia Bor – 0,99%. In cadrul acestui proces, Emilia Bor si Rozalia Pacurariu au fost reprezentate de avocatii firmei Stoica si Asociatii, firma de avocatura a fostului ministru al Justitiei.
La inceputul acestui an actionarii fondatori ai Sc Flora Sa au inaintat o plangere la I.P.J Cluj- Serviciul teritorial de Investigare a Fraudelor prin care denuntau faptele penale comise de catre grupul condus de Bor Emilia si Pacurar Rozalia, in speta fiind vorba despre fals si uz de fals. Mai precis, acestia isi acuzau adversarii ca ar fi falsificat registru contabil si, astfel, ar fi folosit acest fals in propriul interes, chiar daca exista o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (decizia nr. 3608 din dosarul 230/1285/2008) prin care acestora le era respinsa actiunea privind constatarea calitatii de actionari. Ca urmare a acestei solicitari, Inspectoratul Judetean de Politie Cluj a fost sesizat, intr-un comunicat emis din partea acestei institutii aratandu-se ca “la data de 29.03.2012 a fost inceputa urmarirea penala in dosarul 1118/P/2012 pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, urmand ca la finalizarea cercetarilor dosarul penal sa fie inaintat Parcehtului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca cu solutia aferenta starii de fapt stabilite”. Cu alte cuvinte, pentru falsul comis in 2011, organele de cercetare penala au inceput ancheta impotriva presupusilor faptuitori Bor Emilia, Pacurar Rozalia, Pintea Nicolae, Tosa Anca Mirela si Bor Nicolae.
Vanzarea Complexului H din Manastur ramane inca un mister si pentru Fisc
Chiar daca impotriva unor falsuri comise de catre grupul condus de Bor Emilia si Pacurar Rozalia s-a incput urmarirea penala, unele dintre cele mai controversate afaceri ale acestora raman in continuare un mister, chiar si pentru fisc. Vandut in anul 2005, cand piata imobiliara se afla in ascensiune si preturile imobilelor era foarte ridicat, Complexul “H” din Manastur a fost vandut de catre Rozalia Pacurar si compania pentru suma de 130.000 de euro, mult sub valoarea adevarata a acestuia. Caracterul dubios al afacerii respective poate fi evidentia si printr-un raport de evaluare a a imobilului la notar, care, pentru calcularea taxelor notariale, stabile valoarea acestuia la suma de aproximativ 260.000 de euro. Cu alte cuvinte, imobilul cu suprafata de 400 de metrii patrati, care la vremea respectuva putea fi vandut si cu 1000 de euro per metru patrat, a fost vandut la nici jumatatea din valoarea minima stabilita de catre cabinetul notarial. Mai mult de atat, in afara unor contracte care din cate se pare nu respecta conditiile prevazute de lege, nu mai exista alte documente, chitante sau facturi, care sa faca transparenta vanzarea complexului comercial de pe strada Garbou.
Cu privire la aceasta controversata tranzactie s-au inaintat pangeri, insa nici pana acum Garda Financiara nu a dat curs solicitarii organelor de cercetare penala de a efectua verificari cu privire la vanzarea respectivului imobil.
Datorita implicatiilor si la nivelul justitiei clujene, s-a inaintat o plangere si la CSM
Actionarii fondatori Visan Olimpia, Inoan Maria, Stefanescu Monica, Dunca Gheorghe, Galos Viorica, Brumar Livia, Ripan Alexandru si Zah Ana au inaintat in urma cu putin timp o plangere la CSM in care au denuntat faptele infractionale ale grupului condus de catre Rozalia Pacurariu si implicarea mai multor persoane din justitia clujeana. In aceasta plangere, actionarii arata faptul ca judecatorii Monica Diaconescu si Maria Hrudei de la Curtea de Apel au emis trei decizii extrem de surprinzatoare, care suspenda solutiile Tribunalului Cluj si care le sunt daunatoare in sensul ca nu mai pot administra societatea.
Referitor la decizia Monica Diaconescu, in documentul mai sus mentionat se arata faptul ca aceasta, desi a avut la dispozitie dosarul Tribunalului Cluj, a dispus suspendarea deciziei primei instante fara citarea partilor, doar pe baza dispozitii partii adverse Pacurariu-Bor. Cu alte cuvinte, judecatoarea Diaconescu, chiar daca a avut la dispozitie dosarul unde era motivata ordonanta 185/2012 in care se arata in mod clar starea de fapt, a decis sa o suspende doar pe baza declaratiilor partii Pacurar-Bor. Ordonanta anulata suspenda deciziile declarate false ale Asociatiei Generale a Asociatilor (AGA) nr.4 si 5 din 10.10.2011, cu alte cuvinte suspendand o suspendare pentru a apara interesele personale ale grupului Pacurar-Bor.
O decizie la fel de stranie a venit si din partea judecatoarei Maria Hrudei care a dispus suspendarea deciziei 424/2011 date de Tribunalul Cluj prin care se suspenda hotararea AGA nr.3 din 05.07.2011 care a fost declarata falsa. In acest sens, actionarii lezati se plang de faptul ca solutia judecatoarei Hrudei de a suspenda o sentinta civila perfect valabila si care anula o hotarare a AGA falsa este o dovada a faptului ca in justitia clujeana exista judecatori care apara grupuri de interese, din moment ce acesta vine la numai 16 zile calendaristice, incluzand Craciunul si Anul Nou de la data solutiei primei instante.
Andrei Tomos
Infractiunile de care sunt acuzati Pacurar si compania (Codul Penal):
Art. 215 Delapidarea
Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani. In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Art. 290 Falsul in inscrisuri sub semnatura privata
Falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.