Ariile naturale protejate vor putea fi modificate pentru exploatări de resurse minerale, care aveau emise licențe la data de 29 iunie 2007, fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei în acest sens, conform unui proiect de lege promulgat ieri de președintele Klaus Iohannis.

Argumentul parlamentarilor care au promovat proiectul este că există licențe vechi de concesiune minieră pentru terenuri care au fost declarate ulterior arii naturale protejate. Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai coaliției de guvernământ, PSD-ALDE, având semnătura și unor foști, dar și actuali miniștri ai Economiei sau Energiei, și a fost adoptat în aprilie de aceeași majoritate parlamentară prin vot final în Camera Deputaților, ca for decizional al Parlamentului. Parlamentarii opoziției au reclamat faptul că, în acest mod, vor fi distruse parcuri naturale, iar Comisia Europeană va declanșa o procedură de infringement împotriva României. De altfel, nici grupul UDMR nu a susținut proiectul de lege, subliniind că Guvernul ar fi trebuit să transmită o informare cu privire la siturile miniere aflate în această situație, arată silvanews.ro.

Practic, pentru aceste terenuri nu mai este nevoie de un aviz al Academiei și de o Hotărâre a Guvernului pentru care ele să fie scoase din aria naturală protejată, în ciuda declarațiilor reprezentanților puterii care au invocat aceste prevederi din lege în dezbaterea parlamentară. Astfel, legislativul a decis revenirea la situația de dinainte de 29 iunie 2007 pentru exploatăriile aprobate până la acea dată.

Poiectul stabilește însă că modificarea va fi avizată numai în situația în care, prin grija și pe cheltuiala titularului de licență, va fi instituit regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafață adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe granița acesteia. Suprafața minimă a suprafeței aduse în compensare va fi echivalentă cu suprafața scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate trebuia majorată cu 50%, dar în urma modificărilor comisiei va fi compensată doar de zona tampon. Aceasta din urmă va mărgini pe toată granița aria protejată și va avea o lățime de 100 de metri, nu de 50 de metri cât era inițial în proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.