Ruperea coaliţiei PSD-PDL la nivel naţional va avea consecinţe directe asupra alianţelor locale din judeţul Cluj. După alegerile prezidenţiale, anumite coaliţii s-ar putea rupe. Lupta politică se transformă într-una “pe viaţă şi pe moarte” în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, între PSD şi PDL
„Luptă pe viaţă şi pe moarte” în CJ Cluj
Reprezentanţii PNL din cadrul CJ Cluj susţin că va fi o luptă „pe viaţă şi pe moarte” în interiorul instituţiei judeţene. „Cu siguranţă, după conflictul dintre PSD şi PDL la nivel naţional, lucrurile vor erupe la nivel maxim şi în cadrul Consiliului Judeţean Cluj. Aşa este în politică. Va fi o „luptă pe viaţă şi pe moarte”. Pe voturi va fi o luptă foarte dură, iar proiectele care au nevoie de două treimi din voturi nu vor putea fi votate niciodată. Poziţia PSD se va radicaliza total”, consideră Ioan Petran, consilier judeţean din partea PNL. Consilierul susţine că politicienii care vor rezista acestei lupte vor avea de câştigat. „Cine va rămâne în viaţă după război va putea duce lupta şi după alegerile prezidenţiale şi va avea de câştigat. Dacă iese Crin Antonescu preşedinte, lucrurile vor degenera cumplit, într-o luptă politică continuă. E foarte greu de pus în ecuaţie ce se va întâmpla, probabil săptămâna următoare se va contura o anumită poziţie. Va fi foarte greu de făcut o alianţă cu PDL, pentru că lucrurile se acutizează. PDL sunt un partid puternic, dar sunt singuri împotriva tuturor. Dacă va ieşi Antonescu, PDL va avea peste tot probleme, zic asta pentru a include şi Consiliul Judeţean. Dacă iese Traian Băsescu, nu excludem posibilitatea unei alianţe la nivel local cu PDL”, a declarat Ioan Petran. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, consideră că, în urma ruperii coaliţiei la nivel naţional dintre PDL şi PSD, reprezentanţii social-democraţi în cadrul CJ vor vota împotriva tuturor proiectelor înainte de democrat-liberali. „Oficialii PSD au votat tot timpul împotriva proiectelor mari ale judeţului. Eu cred că, după ruperea coaliţiei, reprezentanţii PSD vor vota împotriva tuturor proiectelor noastre”, a declarat Tişe. De asemenea, preşedintele CJ Cluj consideră că social-democraţii care conduc deconcentratele ar trebui să îşi dea singuri demisia şi să nu aştepte să fie dimişi. „Cred că cei care şi-au asumat să conducă o funcţie şi au fost puşi în acea postură pe bază politică ar trebui să aibă bunul simţ şi să îşi dea demisia când convenţia politică s-a încheiat. Nu cred că ei ar trebui să aştepte să fie demişi”, consideră Tişe.
PSD împotriva PDL
Oficialii PSD susţin în continuare că nu vor susţine proiectul turnului propus de PDL, crescând astfel tensiunea în cadrul Consiliului Judeţean. „Ce proiect de turn? Vă referiţi, probabil, la proiectul hotelului. Noi ne-am asumat un punct de vedere la acea vreme şi nu vrem să o schimbăm”, consideră Liviu Medrea, consilier judeţean PSD.
Alianţa de la Primărie depinde de prezidenţiale
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca şi liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, consideră că PSD va putea crea probleme în cadrul primelor şedinţe de Consiliu Local, după ruperea coaliţiei la nivel naţional cu PDL. „Unul dintre efectele ruperii coaliţiei ar putea fi unele reacţii mai acide ale consilierilor PSD în cadrul primelor şedinţe de Consiliu Local. Eu sper, însă, că cei de la PSD nu vor încerca să blocheze proiectele municipalităţii”, a declarat Laszlo Attila. Mai mult, Laszlo consideră că, în cazul în care Traian Băsescu va obţine un nou mandat în fruntea ţării, lucrurile s-ar putea schimba la nivel local. „Cred că această variantă este posibilă, însă pot fi şi altele. În condiţiile în care noi nu am provocat această disensiune, o să încercăm să ne ţinem cât mai departe de ea”, a declarat liderul UDMR Cluj. Celălat viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, consideră că alianţa dintre PDL şi UDMR va putea continua la Primărie şi că PSD nu va dori să oprească proiectele municipiului, chiar dacă au avut o „răfuială” la nivel naţional. „Majoritatea locală, din 2004 încoace, este formată din PDL-UDMR, iar această alianţă a mers foarte bine, până acum. Proiectele importante pentru comunitate au fost votate şi de către consilierii locali ai PSD. Nu au fost probleme, nu au fost tentative de a bloca proiectele locale. Desigur, ne-au susţinut, însă au adus şi amendamente, au venit cu propria lor viziune, tocmai pentru că este în interesul cetăţenilor. La nivelul municipiului Cluj-Napoca, a existat o colaborare pentru şi în folosul cetăţenilor. Înainte de momentul decembrie 2008, PDL şi PSD au fost tot în tabere opuse, în 2004-2007 PDL a fost la putere, în perioada 2007-2008 PDL nu a mai fost la putere, dar PSD a susţinut şi atunci puterea din acea perioadă, formată de PNL şi nu a fost, nici atunci, blocaje majore în funcţionarea Consiliului Local. Chiar dacă s-au depus amendamente sau cei de la PSD şi-au expus o altă viziune pentru principalele proiecte ale municipiului, s-a căzut de acord şi s-a mers mai departe. Nu cred că PSD va avea o atitudine ostilă, dimpotrivă, cred că vor continua să-şi exprime punctul de vedere la proiectele pe care le propune municipalitatea şi nu vor încerca să blocheze aceste iniţiative. Sper că vor avea o viziune obiectivă ca până în prezent şi că vor încerca să îşi exprime punctul de vedere, dar într-o manieră raţională şi moderată, ca până în prezent. Nu au fost, până în momentul de faţă, semnale ca să modificăm alianţa cu UDMR la nivel local, prin urmare, nu cred că sunt motive pentru schimbarea situaţiei. Cât timp s-a consolidat o echipă care să lucreze în interesul cetăţenilor, la nivelul municipiului Cluj-Napoca nu cred că vor fi modificări în acest sens”, a declarat Moisin.
Tiberiu Hrihorciuc