Tranzacțiile dubioase cu apartamente din blocul primarului Cherecheș și acoliții lui continuă, deşi între acționarii firmei există un litigiu.

În pofida deciziei Curții de Apel Cluj din martie 2021, care a suspendat vânzarea apartamentelor din blocul situat pe strada Romulus Vuia, tranzacțiile suspecte au continuat, semn că legile sunt pentru unii doar piedici temporare. O nouă vânzare, înregistrată la data de 30 septembrie 2024 și autentificată de notărița Niculina Căpușan, ridică întrebări grave privind respectarea interdicțiilor impuse de instanță și buna credință a celor implicați. Apartamentul vândut în 2024 a ajuns la familia Laura Mihaela și Florin Ilie Sandor, fiind achiziționat prin intermediul unui credit bancar de la First Bank. Toate apartamentele din aceste blocuri au fost vândute unor persoane influente la prețuri subevaluate. Florin Șandor, fostul director general adjunct al Intensa Sanpaolo Bank.

Maestra tranzacțiilor dubioase a mai autentificat contracte suspecte, inclusiv în favoarea surorii sale, Susana Mihaela Abrudan, care a achiziționat un apartament la un preț derizoriu de 881 euro/mp. Suma de 26.450 de euro a fost achitată pentru un apartament iar parcarea a costat 10.000 de euro. Aceleași metode au fost aplicate și în alte cazuri, inclusiv pentru Chinea Laura Teodora și familiile Hofer și Rob, toate acestea fiind semnate electronic de notărița Căpușan.

Aceasta a mai fost notificată în trecut de către Crin Gălățean, acționarul minoritar al firmei deoarece vindea apartamente persoanelor din familia ei sub prețul pieței. Din firmă lipsesc peste 1.200.000 euro.

Firma Mordin Construct a fost implicată în activități suspecte, care au dus la evaziune fiscală și eludarea taxelor TVA. Prin metode sofisticate și manipularea documentației financiare.

239. – (1) Fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimoniul său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Imobilele din acest complex de birouri au fost vândute cu un TVA de 5%, în contradictoriu cu TVA-ul de 19% aplicat în mod obișnuit pentru vânzările efectuate în astfel de clădiri.

Mordin Construct SRL, firma de construcții care pare că s-a apucat de blocuri cum te apuci de un puzzle complicat fără să citești instrucțiunile, este condusă de Moroz Ioan și Moroz Vasile. Ioan, marele șef cu 55% din acțiuni, și Vasile, eternul „mâna dreaptă” cu un respectabil 28%, sunt oamenii din spatele blocurilor lui Cherecheș. Dinculescu, care a prins inițial un 17%, probabil s-a gândit că e mai simplu să scape de durerea de cap și i-a vândut partea lui Iosif Crin Gălățean.

Într-o lume în care regulile par să fie negociabile, Crin Gălățean, acționarul minoritar cu 17% din firma Mordin Construct SRL, este prins într-o veritabilă capcană. După ce a investit nu mai puțin de 400.000 de euro pentru a-și cumpăra partea în această afacere imobiliară promițătoare.


Cifra
Afaceri
Profit
Net
DatoriiActive
Imobilizate
Active
Circulante
Capitaluri
Proprii
Angajați
(nr. mediu)
917-22 385276 0031 306
933 723

659 027
1
Iosif Gălățean deține 17% din cifra de afaceri de 917 euro înregistrată de firma Mordin Construct SRL din anul 2023 cu o investiție de numai 400000 de euro. Dacă s-ar jucat la păcănele ar fi avut șanse mai mari de câștig decât în afacerea aceasta.

Gazeta de Cluj a mai scris despre spectaculosul bloc de pe strada Romulus Vuia. Proiectul blocului în care s-au adunat apropiații lui Cătălin Cherecheș a prins contur în anul 2007, când consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea a trei blocuri cu patru etaje pe strada Romulus Vuia nr. 8-10, într-o zona de case din cartierul clujean Gruia. Beneficiarii proiectului erau Adamco Grup SRL, societate controlată de arhitectul clujean Mircea Dinculescu, alături de David Alexandru și Voichița Simion.  Pentru că vecinii au fost împotriva proiectului, Primăria Cluj-Napoca nu a dorit să autorizeze construcțiile. Cu toate acestea, în anul 2011, Mircea Dinculescu și soții Simion au reușit să obțină în instanță obligarea municipalității la emiterea autorizațiilor de construire. La acea vreme, pe scaunul de primar al municipiului Cluj-Napoca se afla actualul deputat Radu Moisin, care cataloga proiectul drept un caz foarte grav. El a susținut la acea vreme că beneficiarii s-au folosit de o lacună a Planului Urbanistic General. 

Lucrările au început în anul 2012, după ce Adamco Grup SRL și soții Simion au cesionat autorizațiile de construire către firma băimăreană Mordin Construct SRL, care a fost înființată cu puțin timp de deschiderea șantierului pentru construirea celor trei blocuri din Gruia. Dinculescu nu a abandonat proiectul pe care l-a proiectat, ci doar a schimbat strategia, asociindu-se în Mordin Construct SRL cu Vasile și Ioan Moroz, rude cu Mihai Moroz, fost consilier local al municipiului Baia Mare și apropiat al lui Cătălin Cherecheș. La data edificării şi proiectării blocului, Dinculescu era membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj. 

Nemulțumirile oamenilor referitoare la proiect nu s-a oprit nici după demararea lucrărilor. Pentru realizarea proiectului, municipalitatea a eliberat două autorizații de construire: una pentru extinderea unei case deja edificate, iar cealaltă pentru edificarea celor două blocuri. În anul 2013, Instituția Prefectului – Județul Cluj a descoperit mai multe nereguli în urma unui control mixt desfășurat la blocurile lui Dinculescu, după ce a fost sesizată de aproximativ 40 de familii care locuiau în zonă că dezvoltatorul imobiliar nu respectă autorizațiile de construire și proiectul. Tot atunci vecinii și Prefectura Cluj au intentat un proces împotriva Mordin Construct SRL și Primăriei Cluj-Napoca pentru anularea autorizațiilor de construire. Însă, în anul 2015, Curtea de Apel Cluj a respins solicitările definitiv, invocând excepții de procedură. Decizia i-a venit mănușă lui Dinculescu, care fusese deja instalat în funcția de arhitect șef al municipiului Baia Mare, în vara anului 2014. După ce o obținut postul, au apărut numeroase speculații legate de blocurile de la Cluj, despre care se spunea că ar fi fost finanțate de fostul primar Cătălin Cherecheș.

Speculațiile sunt susținute și de faptul că în blocurile de pe strada Romulus Vuia au început să-și cumpere apartamente tot mai multe persoane din anturajul fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.