Acesta este şi unul dintre motivele pentru care fotbaliştii sunt plătiţi foarte bine în comparaţie cu celelalte ocupaţii: carierele lor sunt scurte şi foarte  riscante. Din studiul făcut de cei doi cercetători reiese că cele mai multe accidentări, 67%, se produc în timpul sezonului. Rata de accidentări este de 8.5 / 1.000 de ore, cu o medie de 27.7 în timpul meciurilor şi 3.5 în timpul şedinţelor de pregătire.

Cele mai multe accidentări s-au consemnat în ultimul sfert de oră al fiecărei reprize. Cele mai des întâlnite probleme medicale sunt întinderile musculare (41 %), entorsele (20%) şi contuziile (20%). Coapsele (23%), gleznele (17%), genunchii (14%) şi parte inferioară a picioarelor (13%) sunt cele mai expuse zone accidentărilor. Contactul dintre jucători determină cele mai multe probleme medicale, cu 41%.

Un fotbalist mediu joacă de-a lungul unui sezon în jur de 5.000 de minute, aproape de două ori mai mult decât un baschetbalist din NBA, care intră în mai mult de 82 de meciuri pe sezon. Un jucător care este şi internaţional are pe sezon între 60 şi 80 de meciuri, adică în medie de un meci la 5 zile. Acesta este motivul pentru care termenul de accidentare este atât de des întâlnit în lumea fotbalului. De exemplu, în Premier League, în acest moment, aproximativ un sfert din fotbalişti au probleme medicale, conform site-ului physioroom.com.

Cluburile din Liga I îşi asigură fotbaliştii pe sume minime sau chiar deloc. Fotbaliştii îşi asumă riscurile şi nu investesc în poliţe private din lipsă de bani, interes sau chiar din superstiţie. Sindicatul fotbaliştilor va propune reintroducerea poliţelor obligatorii

În prima şedinţă a Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) din acest an, reprezentanţii Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-amatori vor să propună reintroducerea obligativităţii asigurărilor medicale în fotbalul românesc. Subiectul este prezent şi în programele de campanie ale candidaţilor la preşedinţia FRF: Gică Popescu, Vasile Avram şi Răzvan Burleanu.

În tot acest timp, situaţia asigurărilor medicale a rămas confuză la nivelul primei ligi şi inexistentă dacă în discuţie intră cluburile din eşaloanele inferioare. În 2010, Comitetul Executiv al FRF a eliminat din regulament articolul care obliga echipele să îşi asigure jucătorii pe motiv că „încărca prea mult bugetele cluburilor“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.