Nu ajunge faptul că la conducerea Ministerului Culturii a ajuns o persoană fără operă în domeniul culturii, acum respectivul oferă consultanță și în domeniul juridic. Nu contează că nu are studii juridice… Probabil se pregătește pentru conducerea Ministerului Justiției. Important este să poată ține pixul în mână când stă la fotografiat. În rest… Întrebarea care se ridică acum, persistă în rândurile noastre (a celor fără atâta ”cultură”) de ani de zile: oare până când vom avea de lucru cu asemenea ”specialiști”?

Roșia Montană și dosarul de la UNESCO.

Dacă retrage România acest dosar de la Unesco, actualul ”specialist” de la conducerea ministerului crede că suma pe care statul român o va plăti va fi de 5 ori mai mică, adică de un miliard de dolari.

Întrebat despre procesul de la Washington unde se analizează eventuale despăgubiri pe care statul român le-ar plăti în caz că ar pierde acest proces legat de Roşia Montană Bogdan Gheorghiu a declarat: „Vreau sa spun că Roşia Montană a fost trecută în lista monumentelor istorice a Imperiului Austro-Ungar în 1906. De atunci s-a considerat că este un bun de patrimoniu naţional, repet naţional, nu discutăm de UNESCO, pentru oricum este o condiţie să fie intai parte a patrimoniului naţional pentru a putea fi nominalizată pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Aşadar includerea sau neincluderea numesc nu-i schimbă cu absolut nimic regimul juridic. La data la care s-a dat acel accept de a se face exploatare minieră de către statul român, era parte a patrimoniului naţional. Aşadar cei care au semnat contractul erau în cunoştinţă de cauză că se afla pe o zonă integrata din punct de vedere patrimonial în lista monumentelor istorice. Mai mult de atât, acolo nu s-a dat niciodată aviz de mediu. Ne place să dăm toată vina pentru problemele de acolo doar pe cultură şi pe zona patrimonială. Ori nu este aşa.

Am discutat şi cu ministrul Mediului, mi-a spus că pe reteta de exploatare actuală nu vor obţine niciodată aviza de la Mediu.

Deci chiar dacă Ministerul Culturii, într-un act nebunesc, ar declasa complet zona şi ar spune „da domnule, nu e de patrimoniu, noi ne luam mana, nu ne interesează”, niciodată n-ar obţine aviz de mediu acolo. Este o falsa teza că acel proces ar fi afectat de includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO. Acel proces eu zic că este mai degrabă afectat de termenii în care a semnat contractul la vremea la care s-a semnat.”

Bogdan Gheorghiu a mai fost întrebat şi despre faptul că, în timp, Ministerul Culturii a emis 11 certificate de descărcare arheologică pentru RMGC pentru toată zona proiectului minier, dar oficialul a fost categoric. „Cert este ca Ministerul Culturii nu poate avea altă poziţie decât cea de a apăra patrimoniul. Eu ştiu că acel proces pune în pericol statul român de a fi obligat sa achite o suma mare iar avocaţii care ne reprezinta şi care sfătuiesc Ministerul Finanţelor sa ceara imperativ această retragere”, a spus ministrul Culturii la Radio Guerrilla.

Ministrul Culturii a mai fost întrebat şi despre împlicarea Ministerul Finantelor în discuţiile legate de acest subiect. „Într-un fel, este de înţeles pentru că statul român, în procesul acesta de arbitraj de la Washington, este reprezentat de Ministerul Finanţelor, care a angajat o firmă de avocatură. Dar ceea ce am întrebat şi eu în şedinţa de guvern şi a întrebat şi premierul: bun, Ministerul Finanţelor spune că daca menţinem dosarul plătim 5 miliarde, daca îl retragem plătim în jur de 1 miliard, pentru că despăgubiri plătim oricum, aşa spun avocaţii.

Dar ideea este ne garantează cineva că dacă retragem acum dosarul aşteptam vreo 5 ani pentru că ar trebui să reluam toată procedura de la capăt într-adevăr va fi acea diferenţă or nimeni nu garantează acest lucru să nu fie o încercare de aruncare a pisicii, aşa, preventiv, în cazul în care pierdem să arătam cu degetul spre cei care n-au retras dosarul când a ordonat nu stiu, o firma de avocatura. Treaba Ministerului Culturii este să apere patrimoniul.

Sigur că treaba Ministerul Finanţelor este să apere banii. Ministerul Culturii, în calitate de reprezentant al guvernului la comitetul Patrimoniului Mondial, va respecta decizia Guvernului în aceasta speţă. Şi noi vom acţiona în virtutea mandatului încredinţat. Dar, eu, că Minister al Culturii, vă garantez că îmi doresc din tot sufletul să fim în situaţia în care să asistăm la integrarea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.”, a spus Gheorghiu la Radio Guerilla.

Sursa: adev.ro/qvxv79

Citește și: De ce sunt incompetenți miniștrii de la interne?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.