Contractele încheiate de vechea conducere a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, în speţă sub mandatul actualului senator liberal Marius Nicoară, au ajuns iar subiect de discuţie în cadrul administraţiei judeţene. Alin Tişe a trimis pentru verificare o serie de date din cadrul contractului încheiat între Univers T, un hotel care se află în administrarea CJ Cluj şi o societate care a obţinut contractul de remodernizare a hotelului în valoare de 2,9 milioane de euro. SC De.be.Co nu s-a achitat în totalitate de lucrările contractate, dar doreşte o parte din bani. În acelaşi timp, fostul director al Univers T a reziliat contractul cu cei de De.Be.Co, astfel că s-a ajuns la o situaţie incertă.

În ultimul timp, conducerea Consiliului Judeţean Cluj a trimis spre reanalizare o serie de contracte, încheiate între diverse societăţi comerciale şi instituţie, atribuite de pe vremea când la conducerea CJ Cluj era liberalul Marius Nicoară. De pe urma unor asemenea acte, instituţia judeţeană s-a ales cu lucrări contracte, care nu s-au finalizat conform contractelor şi cu scandaluri în presă. Printre aceste contracte problematice se numără şi cel încheiat între CJ Cluj, prin intermediul societăţii Univers T, care este controlată de CJ Cluj, şi firma de construcţii De.Be.Co. Univers T a fost inaugurat în urmă cu 21 de ani iar, până acum, a fost supus doar unor reparaţii minore. În virtutea contractului încheiat cu SC De.Be.Co, firma trebuia să facă mai multe construcţii, instalaţii şi finisaje la ambele corpuri de clădiri ale complexului. Să modernizeze camerele de hotel, restaurantul, sala de conferinţe şi punerea în funcţiune a unui lift panoramic. De asemenea, printre lucrările de reamenajare era prevăzut un bazin de înot. Cu toate acestea, conducerea SC De.Be.Co nu a fost în stare să se ocupe de aceste lucrări, astfel că fostul director al Univers T, Ioan Presecan, a reziliat contractul, dar De.Be.Co a atacat această decizie. În momentul de faţă, situaţia este problematică, întrucât CJ Cluj datorează o parte din suma contractului acestei societăţi pentru o serie de lucrări nefinalizate. Disputele procesuale se sprijină şi pe două expertize tehnice care spun, pe de o parte, că Univers T trebuie să vireze bani în contul firmei de construcţii, şi, pe de altă parte, că De.Be.Co nu a făcut lucrările prevăzute în contract. În momentul de faţă, conducerea CJ Cluj a stabilit o echipă care să finalizeze o ultimă expertiză privitoare la aceste dispute şi care să soluţioneze problema renovării Univers T.

Recepţionerul zugrav

În iunie 2007, CJ Cluj a organizat o licitaţie pentru alegerea unui constructor care să modernizeze Univers T. Administraţia judeţeană a contractat un împrumut bancar de 2,9 milioane de euro, bani destinaţi acestor lucrări. Singura societate care a făcut o ofertă concretă a fost De.Be.Co, care a şi câştigat contractul, nu în urma unei licitaţii, cum ar fi trebuit, ci în baza unei selecţii de oferte, cerând pentru lucrări 3,5 milioane de euro. Cu toate acestea, reprezentanţii Univers T au convins societatea constructoare să accepte 2,9 milioane de euro pentru lucrări. Mai este de menţionat că terenul pe care se construieşte Iulius Mall, una dintre afacerile lui Iulian Dascălu, este concesionat de la Univers T. SC De.Be.Co a apărut în 2005, când edilii Clujului au ajuns la concluzia că este mult mai profitabil ca stadionul Ion Moina să fie demolat, iar terenul ocupat să fie destinat investiţiilor imobiliare. Peste noapte a apărut şi societatea De.Be.Co, ca subsidiară a unei societăţi italiene specializate în refacerea arenelor sportive. Astfel, dezvăluirile din presă dădeau mai mult ca sigură alegerea De.Be.Co pentru construirea unui nou stadion, în Valea Gârbăului. În cadrul acestei societăţi se regăsesc Traian Hidişan, fost angajat al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) Cluj şi un fost recepţioner al Hotelului Victoria, Marcel Cleţiu. Conform unor surse, adevăraţii artizani ai De.Be.Co-ului sunt membrii “Tridentului”, care nu sunt străini nici de construirea noului stadion, nici de Univers T. Legătura dintre Trident şi Hidişan constă într-o tranzacţie încheiată înainte de 2005 între aceştia, obiectul fiind un hotel neterminat din Abrud. Hidişan a vândut hotelul respectiv Tridentului, cu obligaţia ca De.Be.Co. să se implice în construcţia viitorului stadion. Marcel Cleţiu a intrat în afacerea De.Be.Co cunoscându-i pe italieni atunci când a fost angajatul acestora la un hotel din Italia. Cu toate acestea, este extrem de ciudat ca cei doi clujeni să se afle în posibilitatea de a derula afaceri de mai multe milioane de euro.  

Pe lista neagră

Contractul cu De.Be.Co a fost printre primele contracte contestate de Alin Tişe la începerea mandatului său de preşedinte al instituţiei. Acuzele lui Tişe proveneau din faptul că societatea care ar fi trebuit să renoveze hotelul, SC De.Be.Co SRL, nu s-a ţinut de treabă şi pentru banii primiţi de la CJ Cluj, nu şi-a respectat clauzele contractuale.

De asemenea, Tişe a mai cerut să se analizeze şi contractul încheiat între Univers T şi Iulius Mall, întrucât există o serie de acte adiţionale care nu au primit avizul directorului juridic. Din câte se pare, acele acte, care nu au trecut spre prezentare şi avizare prin consiliul judeţean, vizau modificări referitoare la unele terenuri şi sume de bani presupuse de contractele încheiate între Univers T, CJ Cluj şi Iulius Mall. Iniţial, Iulius Mall a plătit în avans patru rate a câte 45.000 de euro pe lună, în perioada în care nu era funcţional. Apoi suma a funcţionat ca şi plată pentru perioada noiembrie 2007 – martie 2008, în care mallul funcţiona şi avea alte profituri, astfel că Iulius Mall ar fi trebuit să plătească mai mulţi bani în conturile administraţiei judeţene.

Pe lângă specialiştii CJ au fost aleşi în comisie câte un reprezentant al fiecărui partid. (PD-L)- Ramon Moldovan, (UDMR)- Szilard Sztranyiczki, (PRM) Ilie Cornoiu, (PSD)-Pop Teodor Puşcaş şi (PNL)- Eugen Cecan.

Conform unui comunicat de presă remis în toamna anului trecut  de către SC De.Be.Co, întârzierea lucrărilor este provocată de „conducerea Univers T, care nu e în măsură să gestioneze renovarea acestuia”. Conform reprezentanţilor societăţii, lucrările de renovare din interiorul hotelului  au fost finalizate, însă Ioan Presecan, directorul Univers T, susţine că aceste lucrări au fost făcute în regim propriu de către conducerea hotelului. „Din motive interne ale aceleiaşi conduceri a hotelului, societatea De.Be.Co. nu a încasat nici până azi plata lucrărilor efectuate încă din luna aprilie 2008, avînd o valoare considerabilă de 500.000 Euro”.

Pentru modernizarea Univers T, administraţia judeţeană a contractat un credit bancar de 9.707.460 lei, care va fi achitat din banii pe care SC Iulius Mall îi plăteşte în virtutea asocierii pe care a făcut-o pentru realizarea mallului situat pe terenul din zona Univers T. Contractul prevede ca unitatea hotelieră să primească 25% din profit, dar nu mai puţin de 45.000 euro lunar.

Ştefan Trandafir

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.