Banca Națională a României a avut printre cele mai ortodoxe măsuri, nu a exagerat. Dacă ne uităm cât a printat Trezoreria Americii, cât a printat Banca Centrală Europeană, câte titluri de stat au cumpărat băncile centrale în lume, România a cumpărat, spre exemplu, de zece ori mai puțin ca procent din PIB decât Polonia. Dobânzile: România nu a mers la dobânzi zero sau negative”, a spus Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație BNR, în cadrul unei dezbateri dedicate CONFIDEX, cel mai amplu studiu pro-business din România.

În opinia sa, inflația e „o boală, o taxă parșivă”.

„În lupta cu această boală, pot fi și efecte secundare ale creșterii dobânzilor. În România, noi sperăm să găsim acea cale de mijloc. Însă ținta este să stârpești boala. Inflația se hrănește cu inflație. Dacă o scapi de sub control, vei avea o recesiune și mai mare. Ai de ales între ceva rău și ceva relativ mai puțin rău”, a declarat Cristian Popa.

El spune că inflația a ajuns la 13,8% deoarece avem costuri mai mari cu combustibilii, cu gazele, cu transportul, la care se adaugă problemele din lanțurile de aprovizionare, care s-au văzut în costurile cu produsele agroalimentare.  

„Această rată de transmisie este rapida și puternica, este mai mare decât ne așteptam, aproape la fel de puternică cu rata de transmisie a cursului. E bine că nu avem inflație și din canalul cursului de schimb. Prin natura lor, băncile centrale sunt mereu la mijloc: între importatori și exportatori, între creditori și debitori. Chiar și cu această stabilitate relativă ridicata a cursului, oamenii tot s-au panicat, s-au dus la casele de schimb și au cumpărat euro cu 5,3, cu 5,9 lei. Cum ar fi fost dacă mai aveam și o depreciere a cursului oficial? Ce s-ar fi întâmplat? Oamenii s-au speriat, s-au dus să cumpere combustibil, să cumpere ulei, s-au speriat că nu mai sunt bancnote de valuta. Bancnotele normal că vin, le face Banca Centrală Europeană,  doar că durează 24-48 de ore până vine avionul. S-au panicat chiar și așa. Problema este ca aceste panici creează anticipații inflaționiste, creează inflație, si fac rău tuturor, de aici și apelul Guvernatorului la calm.”, a adăugat Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.