Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sau divizia antimafia, cum mai este cunoscută, are rolul de a destructura grupările infracționale organizate, frontaliere și transfrontaliere. Din păcate aceste grupuri de criminalitate organizată au pătruns în cadrul instituției prin intervenția factorului politic care, a distrus România în ultimii 32 de ani. Este de notorietate cazul fostului procuror șef DIICOT, Alina Bica, condamnat la închisoare pentru favorizarea unui infractor.

Aici nu mai vorbim doar de favorizarea unui infractor ci de distrugerea imaginii și prestigiul unei instituții. Politicienii au vrut să arate că DIICOT este o instituție coruptă la fel ca și ei. Alina Bica, deși condamnată la închisoare, este lăsată să își trăiască liniștită viața în Italia cu sprijinul clasei politice ce controlează justiția română. Infracțiunile la nivelul conducerii DIICOT nu s-au oprit la Alina Bica, iar rapoartele de audit ne arată o situație extrem de gravă.

Achizițiile publice ale DIICOT Structura Centrală din perioada în care instituția a fost condusă de Daniel Constantin Horodniceanu, a încălcat art.13, indice din legea 78/2000, raportat la art. 279 Ccp, încălcarea procedurii de achiziție a art. care prevedea excepția de la achiziții publice.

În raportul de audit intern cu nr. 343/19.09.2019 realizat de PÎCCJ la DIICOT apar o serie de nereguli și achiziții ilegale care nu au respectat legea, fapte comise de conducerea instituției la acea dată. Șeful direcției de achiziții a DIICOT, Simona Dracinschi nu a semnat niciun act, astfel nu a existat o procedură legală privind achiziții în valoare de milioane de euro.

Daniel Constantin Horodniceanu a fost propus la conducerea DIICOT de ex-ministrul Justiției, Robert Cazanciuc(PSD) și numit de șeful statului Klaus Iohannis. Acesta a fost retras înapoi la DIICOT Structura Teritorială Iași cu sprijinul ex-ministrului Justiției, Tudorel Toader(susținut politic de PSD).

În raportul de audit se constată o serie de ilegalități privind angajamentele bugetare prin care au fost rezervate fonduri publice unei anumite destinații, în limita creditelor bugetare aprobate.

Sediul DIICOT din București, achiziționat ilegal

Sediul DIICOT Structura Centrală din strada Sfânta Vineri nr. 33, București, a fost achiziționat ilegal. Practic, procurorul șef DIICOT, Daniel Constantin Horodniceanu, a efectuat o achiziție ca la piață.

În raportul de audit se arată că fostul șef DIICOT a încălcat toate procedurile privind achiziția imobilului. Anunțul privind intenția de cumpărare a unui imobil și documentația nu au fost identificate pe pagina de internet sau în arhiva de anunțuri publicate pe pagina de internet a DIICOT. De comisioane și șpăgi politice ne pot lămuri procurorii DIICOT, dacă va exista o anchetă în acest caz.

Spații închiriate ”fictiv” pentru sediile DIICOT, Piatra Neamț și Bacău

În raportul de audit se mai arată că fostul procuror șef Daniel Constantin Horodniceanu a dispus închirierea ilegală a unor sedii pentru Structurile Locale DIICOT, Suceava, Piatra Neamț și Bacău. Mai mult, în mod ilegal s-a dispus efectuarea unor reparații deși această sarcină revine în totalitate persoanelor sau companiilor care au închiriat spațiale. Domnul Horodniceanu a dispus de asemenea achiziționarea unui automobil de lux pentru sine din bani publici. Automobilul de lux a fost utilizat de acesta cât a condus DIICOT Structura Centrală. O să revenim asupra acestui aspect într-un material viitor.

Spațiile închiriate pentru DIICOT Piatra Neamț și Bacău nu au fost folosite efectiv de procurorii direcțiilor, astfel banul public a fost aruncat pe apa sâmbetei, nemaivorbind de faptul că s-au mai și investit bani pentru modernizare în cele două spații. Până la data încheierii raportului de audit Structurile Teritoriale Bacău și Piatra Neamț nu au fost mutate în spațiile închiriate din varii motive.

Daniel Horodniceanu utiliza resursele DIICOT ca pe propriul buzunar

Procurorul șef DIICOT pleca fictiv în fiecare weekend în delegații la Botoșani, Vaslui, Bacău, Suceava, dar în fapt se deplasa la locuința personală din Iași. Daniel Horodniceanu primea diurnă în interes de serviciu cu toate că pleca acasă. Acesta încasa diurnă 600 de lei pe zi. Acesta pleca cu avionul la Iași pe banii DIICOT și se întorcea duminica cu autoturismul instituției. Șoferul de la DIICOT Structura Centrală se deplasa la Iași, acesta fiind cazat la hotelul Unirea. Toate acestea fiind spuse, DIICOT trebuie să elimine merele stricate din cadrul instituției.

Sursa: Anchetatorii.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.