Capela Inima Reginei Maria de la Bran a fost sfinţită de Arsenie Boca pentru a adăposti inima princiară, dar familia regală a făcut o alta alegere. Regina Maria a scris in testament ca doreşte ca inima sa-i fie păstrata la Balcic, iar Principesa Ileana a mutat inima mamei sale la Bran, dupa ce oraşul devine bulgăresc.Dar ataşamentul Reginei fata de Bran si existenta capelei Inima Reginei Maria nu au fost argumente e suficient de puternice  pentru familia regala, care a mutat inima la Sinaia.

 

 

Inima Reginei Maria este depusă, începând din aceasta săptămână, in Salonul de Aur al Castelului Pelişor din Sinaia. A avut loc o ceremonie de omagiere restransa, in prezenta principesei Margareta, a principelui Duda si a Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana si nepoata Reginei. A participat si primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

„În vara acestui an am reuşit să finalizăm negocierile cu Guvernul Ponta şi iată că astăzi, 3 noiembrie,  am asistat la ceremonia prin care inima reginei Maria a fost adusă în Salonul de Aur al Castelului Pelişor, sală în care inima a bătut pentru ultima dată. Evenimentul este extrem de important pentru toţi românii pentru că astăzi regina României Mari sperăm noi că se va odihni pentru totdeauna într-o reşedinţă regală”, a declarat directorul de protocol al Casei Regale, Sandra Gătejeanu Gheorghe, pentru agerpres.ro.

Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecţia publică a Muzeului Naţional Peleş Guvernul răspunde astfel, printr-o Hotărâre, solicitării Muzeului Peleş, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Reginei Maria. „Caseta, care este clasată în categoria juridică Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României în administrarea Muzeului Naţional Peleş”, se arata in comunicatul guvernamental.

Din cele doua comunicate reiese ca diligentele făcute la Guvern de către Casa Regala si Muzeul Peleş au condus la aceasta relocare. Argumentul acţiunii legat de plasarea intr-o „reşedinţă regală” este destul de firav, in condiţiile in care Castelul Pelişor nu este legat intrinsec de numele Reginei.

Istoricii au subliniat întotdeauna faptul ca Branul si Balcicul au fost reşedinţele  preferate ale Reginei Maria. Iar Capela Inima Reginei Maria a fost construită pentru a-i adăposti inima la Bran. Bisericuţa este o copie a Capelei Stella Maris, din Balcic, loc unde a fost depusă prima oară caseta cu inima Reginei.

 

regina maria mic

Un destin exemplar

Maria, născuta Marie Alexandra Victoria, a venit pe lume la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei si nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului Romaniei, iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892.

Bunătatea si nobleţea sa i-au atras numele de Mama Regina, de Mama răniţilor si Regina soldat, datorită activităţii  sale din perioada Primului Război Mondial. Asta pentru ca Marele Război nu s-a purtat doar pe front, cu arma in mâna, ci si acasă. Regina a organizat un serviciu de ambulantă, s-a ocupat de organizarea spitalelor, la Bucureşti si la Iaşi şi a obţinut fonduri din străinătate. Regina a crezut in victorie, in şansa României de a-si împlini idealul naţional, Marea Unire.

Majestatea sa a cerut in testamentul din 1933 ca inima ei sa fie depusa in micuta capela Stella Maris, pe care o construise la Balcic, pe malul marii, iar corpul sa-i fie îngropat la Mănăstirea Curtea de Argeş, alături de ceilalţi membri ai Familiei Regale.

După o grea suferinţă, Regina Maria a trecut in nefiinţă la 63 de ani, in 18 iulie 1938, la Castelul Peleş. A fost înmormântată in curtea Mănăstirii Curtea de Argeş, alături de soţul ei, Regele Ferdinand. Regele Carol al II-lea avea sa îndeplinească dorinţa testamentară a Reginei Maria, ducând caseta cu inima reginei in Capela Stella Maris, unde a fost depusa in timp ce tunurile distrugătorului „Regina Maria” au tras 21 de salve, iar gorniştii companiei de marină au sunat stingerea.

Iată ce scria in jurnal Regina Maria, mărturie a ataşamentului fata de poporul român: „Te binecuvântez, iubită Românie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasă tara, care ai trăit in inima mea si ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit sa o văd împlinită. Fii tu veşnicâ,  îmbelsugată, fii tu mare si plină de cinste, sa stai veşnic falnică printre naţiuni, sa fii cinstită, iubită si pricepută.”

 

inima regina maria - lacas langa brad net

Drumul inimii

In anul 1940, când  Romania pierde Cadrilaterul,  Balcicul rămâne pe teritoriu Bulgariei. La puţin timp, inima Reginei Maria, aflata in Capela Stella Maria, a fost adusa la Castelul Bran si aşezată intr-un spaţiu săpat in stânca  Măgura de lângă castel.

Cum Branul aparţinea  familiei regale, fiica reginei, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, intre anii 1941-1942, o micuţa capela, exact după modelul celei din Balcic, pentru a adăposti inima mamei sale.

Principesa Ileana i-a ordonat administratorului reşedinţei sale de la Bran, generalul Zwiedineck sa aducă inima mamei sale, de la Balcic, in Romania, pentru a fi înmormântată la Bran, unde a fost a doua resedinţă a mamei sale. In ziua de 8 septembrie 1940, caseta cu inima Reginei Maria era scoasă din capela Stella Maris si predată generalului, pentru a fi adusă in Romania. Pană la finalizarea lucrărilor de la capelă, inima Reginei Maria a fost depusă intr-o nişă, la poalele Muntelui Măgura.

 

inima regina maria - capela inima regina maria ansamblu

Arsenie Boca a sfinţit Capela Inima Reginei Maria

Părintele  Arsenie Boca, de la Mănăstirea Brâncoveanu -Sâmbăta de Sus, vine la Bran in 27 iunie 1947. A fost chemat  de Principesa Ileana pentru  a sfinţi cea mai mica bisericuţă din ţară, capela numită Inima Reginei Maria. Pictura bisericii ii apartine lui Arthur Verona.

Deşi lucrările la capela de lânga Bran nu erau încă terminate, slujba de sfinţire a fost oficiată. Dorinta principesei era de a oferi localnicilor un loc de rugăciune si un  locaş de slujba pentru cei internaţi in Spitalul din Bran, unde principesa a lucrat ca voluntar  De altfel, spitalul de campanie din Bran, construit in 1945, a fost denumit  tot Inima reginei Maria.

După abdicarea forţată a Regelui Mihai, comuniştii au încercat sa distrugă toate urmele lăsate in tara de familia regală. Spitalul a ajuns in paragina, iar Capela din piatra de lângă Bran a fost părărsită  si vandalizată. Peste un timp, inima Reginei a fost mutată in interiorul  Castelului Bran, apoi in Muzeul Castelului.

In  martie 1971, caseta aurită cu inima Reginei Maria a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie a României, din Bucureşti, unde a fost păstrată până acum.

 

inima regina maria -  capela inima regina maria

Capela Inima Reginei Maria rămâne goală

Restaurarea Capelei Inimă Reginei Maria a început în 1995, cu ajutorul Parohiei Bran, la iniţiativa istoricului Nicolae Pepene şi a lui Emil Stoian, preşedintele Asociaţiei „Fiii şi Prietenii Branului”, potrivit crestinOrtodox.ro.  Aceştia doreau să aducă inima Reginei Măria înapoi la Bran, după terminarea lucrărilor de renovare şi sfinţire ale capelei. Bisericuţă de lângă Bran a fost resfinţită în anul 2005, dar inima Reginei nu s-a întors acolo pentru că familia regală a dorit altfel.

Nu este prima opţiune controversată a Principesei Margareta şi a soţului ei şi, cu siguranţă, nici ultima. În urmă cu două luni, Principelui Nicolae i s-a retras titlul nobiliar, cu o motivaţie ambiguă şi foarte discutabilă.

Carmen Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.