La mijlocul lunii trecute, Brigitta Dachmann, o creatoare de pălării de 29 de ani din Cluj-Napoca, a murit după ce a suferit un AVC. Cu câteva zile înainte, fusese alături de iubitul ei la festivalul Electric Castle și postase fericită fotografiile pe care le-a făcut acolo.

Inima ei a ajuns în pieptul unui italian, intervenția având loc la Centrul de Transplant Cardiac al spitalului Molinette din Torino, centru condus de profesorul Mauro Rinaldi, scrie La Stampa, citată de Rador.

Pacientul era ținut în viață printr-un dispozitiv de circulație extracorporeală (ECMO), iar transplantul a fost unul record, fiind efectuat la doar două ore după ce pacientul fusese trecut pe lista de așteptare.

Boala

Bărbatul – în vârstă de 41 de ani, care suferea de miocardiopatie fulminantă severă, afecţiune care a dat primele semne la începutul lunii august – a fost transferat în aceeași zi cu transplantul de la spitalul San Martino din Genova, unde îi fusese implantat un stimulator cardiac, care, din păcate, nu a permis recuperarea funcției cardiace.

Motiv pentru care personalul sanitar genovez a decis includerea pacientului pe lista pentru transplant urgent de inimă.

La mai puțin de două ore de la sosirea pacientului la Spitalul Molinette, a fost semnalată disponibilitatea inimii unui donator de 29 de ani, care a murit în Transilvania, România din cauza unei hemoragii cerebrale.

Graţie organizării perfecte a centrului pentru Coordonare Regională de Transplant din Piemont (condus de profesorul Antonio Amoroso) și a Centrului Național de Transplant din Roma (condus de doctorul Massimo Cardillo), o echipă de la Molinette Cardiac Surgery a plecat seara târziu cu un avion special pentru a preleva inima. La două dimineața, medicii au confirmat că organul era potrivit pentru transplant, iar pacientul a fost transferat imediat în sala de operație .

Intervenția

Transplantul a fost efectuat cu succes de profesorul Massimo Boffini, cu ajutorul dr. Erika Simonato și a anesteziştilor, dr. Carlo Burzio și Matteo Giunta și a durat mai mult de opt ore. Inima donată a început să bată din nou în noul torace după aproximativ patru ore și jumătate de la colectarea de la donator (timpul necesar pentru colectare, transport și implantarea noii inimi).

În prezent, pacientul este internat în Cardio-Reanimare Molinette cu o funcție cardiacă excelentă și în curând va putea fi transferat în secție. Este un caz fără precedent, fiind primul pacient care a aşteptat doar două ore pentru găsirea unei inimi şi căruia i s-a transplantat un organ sosit de atât de departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here