După ce au fost jecmănite de Stat, două clujence susţin că au fost înşelate de o persoană, paguba ridicându-se la aproape 30.000 de lei. După ce au apelat la Justiţie, chiar dacă au câştigat, Eliza Felseghi şi mama ei, Rodica Pintea, stau cu deciziile instanţelor favorabile în mână fără ca actele să aibă vreun efect. Pe de o parte, Statul, care cu puţin înainte de ‘89 le-a demolat casa şi le-a “aruncat” nişte Titluri de Valoare Nominală drept despăgubiri, nu vrea să elibereze duplicate după aceste acte. Pe de altă parte, Nicolaie Damian, o persoană care le-ar fi promis celor două femei că le “rezolvă” tilurile respective, a fugit în Spania fără să le mai returneze nimic. În ambele situaţii, “instituţiile” Statului par să nu poată face nimic.
Înainte de 1989, dacă reprezentanţii Statului considerau că pe proprietăţile clujenilor pot fi construite blocuri şi fabrici, dreptul de proprietate fiind relativ, casele oamenilor erau demolate pentru ca în locul lor să apară blocurile comuniste. De cele mai multe ori, oamenii nu erau despăgubiţi la valoarea reală a proprietăţilor lor şi, în cel mai bun caz, le era repartizată o garsonieră sau un apartament pe care îl puteau cumpăra în termen de câţiva ani, de la Stat.
La fel a păţit şi Rodica Pintea căreia, cu puţin înainte de căderea regimului comunist, i-a fost demolată casa de pe strada Iazului din Cluj Napoca, pentru ca în locul ei să apară blocuri. După Revoluţie, femeia a încercat să obţină despăgubirile la care era îndreptăţită, dar până în 2004 s-a lovit peste tot de refuzuri. Spre exemplu, în 2004, Felseghi a dat în judecată municipalitatea, procesul având ca obiect “plângere la Legea 10/2001”, una dintre legile restauratorii ale proprietăţii, dar judecătorii clujeni i-au respins plângerea ca fiind nefondată. Tot în 2004, Pintea a primit, pe numele fiicei ei, mai multe Titluri de Valoare Nominală, adică o serie de obligaţiuni bancare prin care Statul a înţeles să îi despăgubească pe oamenii cărora le fuseseră luate casele. În cazul Rodicăi Pintea, valoarea despăgubirilor a fost, în 2004, de aproape 300 de milioane de lei vechi (ROL).
“Cu puţin înainte de 1989, locuiam împreună cu copiii pe strada Iazului nr. 6, până când Statul ne-a demolat locuinţa şi de atunci n-am primit de la Stat nici bani şi nici o altă locuinţă. Acum, acolo sunt construite nişte blocuri. De atunci am tot apelat la Primărie cu nenumărate cereri, am fost în audienţe peste tot pe unde am ştiut, dar n-am primit nici un rezultat, până în 2004 când, în loc de bani, am primit Titluri de Valoare Nominală emise de Ministerul Finanţelor Publice”, spune Pintea.
Înşelată de două ori
Aceste Titluri de Valoare Nominală nu pot fi schimbate, pur şi simplu, la bancă, ci trebuiesc investite şi, în funcţie de profitul societăţilor la care sunt făcute investiţiile, ai posibilitatea să obţii dividente. Însă, Statul a considerat că toţi deposedaţii abuziv au calităţi de brokeri ori că sunt dispuşi să apeleze la serviciile unui jucător la bursă. Pentru că nu ştia ce să facă cu titlurile valorice, Pintea a apelat la o persoană găsită în urma unui anunţ la mica publicitate. Mai mult decât atât, din cauza faptului că Statul o lăsase fără un acoperiş deasupra capului, femeia s-a îmbolnăvit pe fond nervos, în perioada respectivă fiind internată la spitalul de Psihiatrie din Cluj Napoca.
“În 2004, când am primit aceste Titluri de Valoare Nominală şi nu bani, ca să ne cumpărăm o locuinţă, am găsit pe cineva în “Piaţa de la A-Z”, o persoană, Damian Nicolaie Marian, care a profitat de naivitatea mea şi m-a înşelat. I-am dat titlurile pentru că mi-a promis că rezolvă el să facă rost de bani, adică de contravaloarea lor, dar nu l-am mai găsit. S-a mutat de la adresa unde locuia, l-am căutat cu poliţia, dar nu s-a rezolvat nimic. Am fost sfătuită să-l dau în judecată la Tribunal, şi aşa am făcut”, povesteşte Pintea. Doar că nici în urma procesului nu s-a rezolvat nimic.
În paralel, pentru a recupera tilurile valorice, femeia a apelat la instituţiile Statului pentru a i se elibera măcar o dovadă că a fost în posesia acelor titluri valorice.
“Între timp, am trimis la Ministerul Finanţelor Publice cereri şi m-am şi deplasat personal ca să fac dovada că nu mai am titlurile respective pentru că am fost înşelată şi am cerut să mi se dea “cotoarele” de la titluri pentru că am înţeles că legea nu dă voie să se elibereze dublicate, dar nu m-au ajutat cu nimic. Această cerere am depus-o împreună cu copiile titlurilor respective care urmau să fie transformate în acţiuni la societăţile comerciale. Cei din minister mi-au spus să optez pentru societăţile care urmau să fie cotate la Bursa de Valori Bucureşti, aşa că am optat, în scris, pentru Transelectrica şi Transgaz. Dar pentru nimic, pentru că mi s-a cerut să fac dovada cu titlurile nominale în original, chiar dacă ei ştiau că nu am de unde să aduc în original aceste titluri”, spune Pintea. Mai mult decât atât, la vremea respectivă, legislaţia privitoare la modul de folosire a acestor bonuri valorice era inexistentă, astfel că nimeni nu ştia ce trebuie să facă cu aceste valori garantate de Stat.
Statul le-a arătat deponenţilor… fondul
Pe de o parte, emitentul titlurilor, Ministerul Finanţelor Publice, avea ca atribuţii
analizarea dosarelor depuse de titularii îndreptăţiţi la măsuri reparatorii, tipărirea şi distribuirea lor. Conform metodologiilor, Ministerul Finanţelor Publice nu putea valorifica aceste Titluri de Valoare Nominală sau a acţiunilor societăţilor de Stat în curs de privatizare la care oamenii erau “instruiţi” să îşi depună titlurile. Mai mult, pe fiecare Titlu de Valoare Nominală era specificat că ele au un termen de valabilitate de 7 ani de la data eliberării. Ulterior, mulţi dintre cei care şi-au investit titlurile în diverse societăţi care s-au privatizat au pierdut pentru că, după privatizare, multe dintre ele au dat faliment, iar Statul nu i-a mai recompensat cu nimic pe oameni.
În baza acestor acţiuni şi titluri, în decembrie 2005, “Guvernul României a constituit Fondul Proprietatea pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist, o societate comercială pe acţiuni aflată sub controlul Adunării Generale a Acţionarilor”. Adică, cei care au avut mai multe acţiuni în cadrul acestei societăţi puteau lua decizii despre diferitele investiţii. Acest fond a fost făcut pentru a oferi românilor care au titluri valorice primite în urma despăgubirilor o mai mare siguranţă.
Cu toate acestea, siguranţa românilor a fost înşelată pentru că la începutul acestei luni, Statul a pierdut majoritatea pe care o deţinea în cadrul fondului. Printr-o decizie care nu a fost explicată, Ministerul Finanţelor Publice, care deţinea peste 33% din acţiuni, a vândut o mare parte din pachetul lui de acţiuni şi acum a pierdut controlul fondului.
BOX CITAT
“Conform sentinţei Tribunalului Cluj, se stipulează în mod expres să fiu ajutată în soluţionarea cauzei de toate instituţiile publice, dar până în prezent nu am rezolvat nimic. Am mers în Bucureşti la Trezorerie, Ministerul Economiei, ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor), dar fără nici un rezultat, aşa că stau doar cu această sentinţă care nu este pusă în aplicare de instituţiile publice. Am fost pe la birourile executorilor judecătoreşti, iar ei l-au găsit pe Damian Nicolaie Marian care mi-a luat titlurile prin Spania, dar când a aflat că este căutat pentru banii respectivi sau titlurile valorice şi-a părăsit locul de muncă. Familia lui este în Cluj, au locuinţă, bani şi maşini. Eu cu copii mei suntem pe drumuri, iar băiatul mai mic abia se descurcă pentru că este pe jumătate nevăzător. Toate aceste lucruri sunt posibile din cauza unor legi care nu mi-au permis să intru în posesia banilor care mi se cuvin, a duplicatelor şi, normal, a deciziilor pe care le-am luat. Datorită necazurilor care s-au abătut asupra mea şi a copiilor mei m-am îmblonăvit şi am fost internată la Spitalul de Psihiatrie din Cluj Napoca şi nu am putut lucra, apoi am primit o indemnizaţie pe caz de boală şi în prezent am o pensie de 335 de lei”, mai spune Rodica Pintea.
Răzvan Robu