Inspecția Judiciară a cerut CSM-ului să îl sancționeze pe magistratul clujean Cristi Danileț și pe alți patru colegi pentru că s-a exprimat critic vizavi de sistemul justiției din românia și exponenții lui. Judecătorii daţi pe mâna CSM sunt Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu.

Dragoș Călin și Alina Gioroceanu, doi dintre judecătorii a căror sancţionare disciplinară este cerută, au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind legalitatea înființării Secției Speciale, a desemnării prin OUG a judecătorului Lucian Netejoru la conducerea interimară a Inspecției Judiciare și privind obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV).

Ca să fie clar pentru toată lumea: Magistrații vorbesc, au opinii (…) Eu personal am făcut-o începând cu anul 2003 și o s-o fac în continuare, până închid ochii. Da, voi critica în continuare oamenii politici care atacă Justiția. Asta este. Și în privat am făcut-o, și în public”, spune judecătorul Cristi Danileț.

O acţiune halucinantă pentru delict de opinie la adresa unor magistraţi pentru mesaje pe un forum intern sau inventate. Afirmaţii jignitoare făcute de inspector cu referiri inacceptabile la caracterul, la modul de gândire sau cunoștințele celor urmăriţi disciplinar. Pentru asemenea cuvinte într-un act oficial, un magistrat ar fi fost imediat sancționat. La noi, un inspector hărţuieşte alţi magistrați pentru că i-au criticat şeful, disfuncţiile din Inspecţia Judiciară sau CSM ori antireformele din justiţie”, a declarat judecătorul Danileţ.

IJ s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.

Potrivit analizei făcute de un inspector, acuzațiile aduse la adresa lui Dragoș Călin vizează afirmațiile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.

În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”.

Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „Îafară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.

Magistraţii au fost daţi pe mâna CSM pentru abaterile disciplinare de la articolul 99 din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, alineatele a şi b:

„Articolul 99

Constituie abateri disciplinare:

a)

 manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu;

b)

 încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii”.

Inspecția judiciară a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva  altor judecători pentru delict de opinie. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean. Ea a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor.

Judecătorul Danileț a fost, de asemenea, sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției. Sancțiunea aplicată de CSM ca urmare a acțiunii disciplinare a IJ a fost menținută însă de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce spun Comisia europeană şi CEDO

Într-un răspuns transmis Asociației Forumul Judecătorilor din România, Comisia Europeană a atras atenția că normele privind libertatea de exprimare trebuie luate în considerare de Consiliul Superior al Magistraturii.

Baka vs Ungaria. CEDO protejează libertatea de exprimare a magistraţilor

Fostul președinte al Curții Supreme a Ungariei, Andras Baka, a reclamat la CEDO că i s-au încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Pe 23 iunie 2016, Curtea de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză lui Baka şi a condamnat Ungaria la plata către acesta a unor despăgubiri de 100.000 de euro.

Baka s-a plâns de încălcarea libertăţii sale de exprimare (articolul 10 din Convenţie). El a susţinut că a fost înlocuit din funcţie la mijlocul mandatului, în 2012, din pricina atitudinii sale critice față de reforma Justiției din Ungaria după revizuirea Constituţiei de către partidul lui Viktor Orban, FIDESZ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here