Conform ultimului raport al Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu anul 2008 până acum au fost cercetați sau trimiși în judecată 21 de judecători, iar 15 dintre aceste cauze sunt trimise în judecată. În cauzele în care magistrații au fost trimiși în judecată în stare de libertate, urmărirea penală s-a finalizat într-un interval de timp cuprins între 5 luni – 1 an și 6 luni. Raportat la data înregistrării acestor cauze pe rolul instanțelor, se constată că unele dintre acestea au fost soluționate definitiv într-un interval de timp redus – 8 luni (fond și recurs) – iar în cazul altora procedura judiciară a depășit 2 ani și 8 luni și este în curs de derulare.

Inspecția Judiciară și-a prezentat raportul pe cinci ani privitor la procesele în care judecătorii din România sunt judecați pentru diverse fapte. Inspecția a stabilit că în perioada 2008 – 2013, Secția pentru procurori a CSM a pronunțat 28 de hotărâri, care au vizat 21 de judecători cercetați sau trimiși în judecată în 19 dosare penale. Potrivit Inspecției, pentru unii judecători Secția a fost sesizată cu mai multe cereri.

Potrivit Raportului privind stadiul procesual al cauzelor aflate în faza de urmărire penală sau în faza de judecată, în care Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secția pentru judecători, și-a exercitat atribuțiile prevăzute de dispozițiile art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, republicată, din cele 19 cauze în care sunt implicați judecători, 15 au fost finalizate prin rechizitoriu, în două au fost emise soluții de netrimitere în judecată și alte două se află în faza de urmărire penală. De asemenea, din cele 15 cauze trimise în instanță, cinci erau soluționate definitiv la data verificărilor Inspecției Judiciare, prin hotărâri de condamnare.

“Verificările efectuate în baza hotărârii Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la dosarele aflate în faza de urmărire penală sau în fază de judecată, în care Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secția pentru judecători, și-a exercitat atribuțiile prevăzute de dispozițiile art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, republicată, au avut ca obiective identificarea acestora, stadiul procesual prezent și durata procedurii pe fiecare stadiu procesual al cauzei. Pentru cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată au fost analizate motivele care au determinat temporizarea procedurii”, se arată în raportul Inspecției.

În raport de aceste obiective, în conținutul raportului, sunt evidențiate dosarele ce privesc judecători pentru care Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secția pentru judecători, și-a exercitat atribuțiile prevăzute de dispozițiile art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, republicată, stadiul procesual al acestora precum și durata procedurii, prin raportare la data emiterii avizului Secției, atât pentru faza de urmărire penală, cât și pentru faza de judecată.

 

Aproape 3 ani pentru un proces cu judecători

 

“Dintr-un total de 15 dosare înregistrate pe rolul instanțelor de judecată a rezultat că la data efectuării verificărilor 5 dosare erau soluționate definitiv, prin hotărâri de condamnare, 2 dosare se află pe rolul instanțelor de fond, iar 8 dosare se află în curs de soluționare a recursului. Pentru aceste dosare, constatările inspectorilor au relevat faptul că, după emiterea avizelor de către Secția pentru judecători, în cauzele în care magistrații au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, urmărirea penală s-a finalizat la un interval de timp cuprins între 7 – 51 zile. În cauzele în care magistrații au fost trimiși în judecată în stare de libertate, urmărirea penală s-a finalizat într-un interval de timp cuprins între 5 luni – 1 an și 6 luni. Raportat la data înregistrării acestor cauze pe rolul instanțelor, se constată că unele dintre acestea au fost soluționate definitiv într-un interval de timp redus – 8 luni (fond și recurs) – iar în cazul altora procedura judiciară a depășit 2 ani și 8 luni și este în curs de derulare”, prezintă raportul.

În aceste din urmă cauze, a rezultat că prelungirea procedurii judiciare s-a datorat complexității acestora, determinată fie de numărul mare de părți sau de natură infracțiunilor, fie de amploarea și specificul probatoriului încuviințat.

Pentru cele 4 cauze aflate în faza de urmărire penală, verificările au relevat faptul că în 2 dintre acestea au fost adoptate soluții de netrimitere în judecată. Pentru celelalte 2 cauze precizăm că urmărirea penală a fost începută într-una la data de 17 ianuarie 2013, iar în cealaltă la data de 5 octombrie 2011.

 

Nu se poate stabili durata unui proces cu judecători corupți

 

Raportul prezintă și faptul că având în vedere că în dreptul intern nu sunt reglementate criteriile pe baza cărora să se poată aprecia asupra duratei rezonabile de soluționare a cauzelor, singurul criteriu enunțat de lege fiind acela al complexității cauzelor, fără însă ca legiuitorul să definească acest termen, la analizarea cauzelor care au determinat temporizarea procedurii și implicit la aprecierea caracterului rezonabil al duratei procedurii, Inspecția Judiciară s-a raportat la înțelesul dat noțiunii de „termen rezonabil” în jurisprudență Curții Europene a Drepturilor Omului în ce privește art. 6 păr. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În acest sens, în conformitate cu hotărârile pronunțate de Curte, aprecierea duratei rezonabile a procedurii se face în funcție de circumstanțele cauzei și ținând seamă de criteriile consacrate de jurisprudență să, în special de complexitatea cauzei, de comportamentul părților și de cel al autorităților competențe, precum și de miză litigiului pentru părțile în cauză.

 

15 cauze finalizate cu rechizitorii

 

În prezent, din cele 19 cauze penale, 15 au fost finalizate prin rechizitoriu, 2 cauze se află în faza de urmărire penală iar în 2 cauze au fost emise soluții de netrimitere în judecată. Astfel, cele 28 hotărâri pronunțate de Secția pentru judecători în exercitarea atribuțiilor prevăzute de dispozițiile art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, republicată vizează un număr de 21 judecători cercetați sau trimiși în judecată în cadrul a 19 cauze penale distincte (2 cauze privesc câte 2 judecători), cu precizarea că pentru unii dintre aceștia, Secția pentru judecători a fost sesizată cu mai multe cereri. Prin cele 28 hotărâri au fost pronunțate 2 soluții de respingere și 26 de admitere.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.