Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului, a început o campanie publică împotriva Inspectoratului de Stat în Construcţii, instituţie pe care o acuză că nu îşi face treaba şi că dă prea puţine amenzi, la câte reclamaţii sunt înregistrate în fiecare zi în acest domeniu. În plus, angajaţii inspectoratului sunt acuzaţi că au dosare penale şi nu respectă legea.

 

Într-o conferinţă de presă organizată la începutul săptămânii trecute, prefectului judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan (PSD), a acuzat Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj că face controale „de figuraţie“ şi că funcţionează în defavoarea cetăţenilor. „Am primit foarte multe reclamaţii de la cetăţeni, din Cluj-Napoca, Floreşti, Apahida şi Sânmărtin care semnalează construcţii ilegale. Constat că Inspectoratul de Stat în Construcţii din Cluj este o structură care mai mult nu a funcţionat în interesul cetăţenilor. Am cerut şi noi o situaţie asupra activităţii lor şi am văzut cu uimire că în ultimele trimestre de anul trecut şi primele două din 2013 au făcut 1473 de controale. Câte amenzi credeţi că au aplicat? 15 amenjoare că nu le putem numi amenzi! Acestea se ridică la valoarea de 29.000 de lei, cât preţul unui sfert din valoarea unei garsoniere”, a declarat prefectul.

 

Dosare penale şi ilegalităţi

 

Vuşcan face acuzaţii chiar mai grave decât „simpla” trecere cu vederea a atribuţiilor de serviciu, sugerând chiar efectuarea unui control al ministerului, care să trieze angajaţii „penali” de cei care vor să facă treabă. „Nu vreau să spun mai multe despre supărările pe care le avem faţă de acest serviciu, dar în câteva zile vom avea o întâlnire şi pe această temă cu ministrul Dezvoltării. Aşa cum ştiţi la Inspectoratul de Stat în Construcţii avem angajaţi care au dosare penale grele şi nu pentru nişte zâmbete.

Acolo trebuie un corp de control al ministerului şi să rămână cei care vor să facă treabă. Inspectoratul de Stat în Construcţii face controale de figuraţie“, a declarat prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.  Prefectul a ameninţat că de acum înainte va încerca să oprească lucrările contestate de cetăţeni, dacă va depista ilegalităţi, chiar dacă au fost avizate de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Prefectul a subliniat că şi la capitolul „transparenţă” ISC stă dezastruos. “Nu poţi să faci în aceste cazuri o figuraţie de control. Păi au consumat mai mult combustibil cu controalele decât au dat amenzi, Iar nouă ne răspund standard că ei îşi fac datoria”, spune prefectul.

 

Construcţii ilegale, una şi una

 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a plâns că zeci de clujeni vin să reclame zilnic diferite probleme legate de construcţiile noi. “Am cerut şi un inventar cu construcţiile începute şi neterminate. La Cluj avem celebrul caz Tower unde, de exemplu, trei generaţii dintr-o familie, bunică, părinţi şi copii stau în chirie şi plătesc credite luate pentru că au dat avans pentru un apartament în turnuri, iar blocul nu se mai ridică. Oamenii sunt disperaţi. Am constatat că sunt zeci de asemenea cazuri în care investitorii au luat banii şi au uitat să mai facă şi construcţia”, a spus Vuşcan.

Acesta s-a plâns şi de proiectul de construire a trei blocuri cu câte 7 etaje în cartierul Gruia, pe care şi-a anunţat intenţia de a-l bloca. ”Sunt lucruri grave, construcţii fără autorizaţii de construire, care nu respectă autorizaţia şi sunt dezvoltatori imobiliari care profită de cetăţeni, nu finalizează lucrările iar cetăţenii nu îşi pot intabula construcţiile. Avem pe str. Romulus Vuia din Cluj-Napoca o construcţie care afectează 40 de familii. Vom ataca în contencios administrativ autorizaţia de construire în acest caz, vom cere anularea acesteia şi oprirea lucrărilor, pentru că s-a dat pentru o extindere de casă şi ne-am trezit că, de fapt, se construiesc trei blocuri cu şapte nivele, ajungem ca în desene animate. Cum se poate să extinzi o casă cu trei blocuri? Se încalcă toate regulile”, a declarat prefectul Gheorghe Vuşcan.

 

„Naşul” de la Construcţii

 

Directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj, Lucian Chindlea, s-a mutat de la Bihor, după o carieră „strălucitoare”, fiind unul din cei mai longevivi şefi de instituţii descentralizate din judeţul vecin. Acesta a fost angajat la ISC de PNŢCD în 1996, la numai 30 de ani, şi a rămas mai bine de un deceniu, fiind apoi pus la şefia Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii Nord-Vest.

Presa explica ascensiunea rapidă a lui Chindlea a fost pusă de presă pe seama relaţiilor tatălui său, fost director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor şi vicepreşedinte, la acea vreme, al filialei bihorene a PNŢCD, pe atunci principalul partid de guvernământ. Ulterior, Lucian Chindlea s-a reorientat spre PNL, odată cu decăderea partidului care l-a propulsat în funcţie.

„Good guy” ISC

 

În 2011, Inspectoratul de Stat în Construcţii Nord-Vest a dat numai 35 de amenzi, iar în 2012 a decis să nu mai fie la fel de dur şi a dat numai 20. Gazeta de Cluj vă prezintă în exclusivitate care sunt firmele şi persoanele fizice care au primit contravenţii de la această instituţie. Majoritatea sunt pentru executarea de lucrări de construire fără autorizaţie.

Acestea sunt, după cum urmează: Moga Teofil, Cirusa Dumitru, Hozan Teodor, SC SPUT SA, Ludwig Pheiffr Hocit Und Tiefbau, SC Orizont Sightu Marmaţiei SRL, Sână Alexa, Popa Vasile, SC Ştef Edil 4D SRL, SC Arcel Construct SRL, SC Dor Serv Salonta, Zlătior Traian, Popa Vasile, Petrovay Gheorghe, Mathe Tamas, SC Akros Development Partners SRL, SC 2 Invest SRL, Both Gabriel, Borca Ileana şi Sc D&M Construct SRL.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.