Pe strada Sub Cetate din Florești, SC Vilain Invest SRL construiește două blocuri vecine, unul la numărul 218, altul la numărul 220. Locuitorii imobilelor din imediata vecinătatea reproșează nerespectarea proiectului inițial și alte neconformități, fapt pentru care au făcut, în luna iulie, o sesizare către Inspectoratul Județean în Construcții Cluj. Deși obligați să răspundă în termen de 30 de zile, instituția sesizată nu s-a sinchisit până acum.

 

O persoană care locuiește în vecinătatea blocurilor construite de Vialin Invest SRL spune că proiectul inițial prevedea un regim de înălțime de D+P+3E pentru ambele construcții ce urmau să fie edificate, dar unuia dintre imobile i s-ar mai fi adăugat, ulterior o supantă. O altă problemă ar fi că nu există retragere de la stradă și s-a intrat în trotuar cu construcția. De asemenea, picătura streșinii e în stradă, ceea ce încalcă Art. 611 al noului Cod de Procedură Civilă, care reglementează că ”proprietarul este obligat să îşi facă streaşină casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”. În plus, plăcuțele de informare au apărut la mult timp după lucrările au început.

”S-a făcut o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții.  La blocul cu supanta, plăcuță a fost amplasată doar în această vară când blocul era deja ridicat la faza de roșu. Din câte știm, zona este de P+3. S-a intrat cu construcția în trotuar, nefiind nicio retragere de la stradă. Între timp, la primul bloc s-au marcat și numerotat parcările, iar linia de demarcație la cea dinspre trotuar este chiar pe trotuar, rămânând câțiva centimetri până la bordură. Bănuim că strada va avea trotuar pe o singura latură, iar în momentul când se vor finaliza de ridicat minim 10 blocuri aici, va fi haos. Dorim să mergem mai departe pe cale legală.”, arată unul dintre cei care au semnat plângerea.

 

Sesizare în neant

În sesizarea făcută către Inspectoratul Județean în Construcții Cluj se solicită efectuarea unor verificări referitor la legalitatea și conformitatea unor aspecte ce privesc construirea a două blocuri, de către SC Vialin SRL. Sesizarea a primit numărul de înregistrare 19555/17.07.2014.S Reclamantul solicită verificarea autorizării, respectiv proiectului de detaliu, respectării prevederilor PUG și PUZ și luarea măsurilor necesare.

”Subsemnatul (…) formulez prezenta sesizare prin care vă solicit să efectuați verificări în conformitate cu următoarele obiective:

1. ”Construite imobil de locuințe colective D-P-3E+supantă, strada Subcetate nr. 218, Florești, jud. Cluj”. Beneficiarul investiției este SC Vialin SRL

2.  ”Construite imobil de locuințe colective D-P-3E, strada Subcetate nr. 220, Florești, jud. Cluj”. Beneficiarul investiției este SC Vialin SRL

Motivele care stau la baza prezentei cereri sunt:

Nu se respectă amplasarea clădirilor față de amplasament.

Nu există aliniament la stradă.

Nerespectarea condițiilor privind organizarea de șantier.

La clădirea cu nr. 218 acoperișul blocului depășeștea aerian limita de propriette la stradă, de asemenea nu se respectă prevederile Codului Civil privind picătura steșinii.

Prin HCL nr. 44/22.03.2013 Florești s-a aprobat documentația pentru PUZ ”Ansamblu de locuințe colective P+3E”, prin urmare rog verificarea legalității autorizării și construcției nivelului suplimentar SUPANTA,la clădirea cu nr. 218.”, se arată în sesizarea transmisă ISC Cluj. Deși termenul limită de 30 de zile este demult depășit, reclamanții nu au primit niciun răspuns. Ei spun că îl mai așteaptă, oricare ar fi acesta, altfel sunt pregătiți să atace în Contencios Inspectoratul Județean de Construcții Cluj.

 

Constructorii aduc ca argument supervizarea inspectorilor

Administratorul SC Vialin Invest SRL, Vasile Bulzan,  a declarat pentru Gazeta de Cluj că, din punctul lui de vedere plângerile înaintate de vecinii blocurilor pe care le construiește nu sunt întemeiate. El spune că este o problemă de comunicare și că reclamanții nu au venit niciodată să vorbească cu el sau cu alt reprezentant al societății. El precizează că fiecare bloc are CF-ul lui, la fiecare bloc s-au efectuat fazele determinante impuse de ISC, care a și semnat procesele verbale aferente. El susține că nu s-ar fi putut ajunge aproape de finalizarea proiectelor dacă nu s-ar fi respectat proiectul, deoarece ISC ar fi intervenit pe parcurs și nu ar fi semnat conformitatea etapelor intermediare. Toată tevatura este din cauză că reclamanții, nefiind de specialitate, nu înțeleg că nu se poate realiza un proiect care nu respectă regulile, tocmai datorită supervizării Inspectoratului. Vasile Bulzan arată că Vilain Invest are o experiență de șapte ani în construcții și până acum au avut lucrări neconforme. El spune că se vor construi parcări și se va face trotuar. Acoperișul s-a schimbat, dar construcția nu s-a supraînălțat. Blocul este deja întăbulat.

”Dacă am greșit, plătim. Dar am respectat întotdeauna regulile de construire, nu am făcut nimic fără autorizație, suntem supravegheați de ISC: ”, a precizat Vasile Bulzan.

 

Constructorii din Florești

SC Vilian Invest SRL are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, având o cifră de afaceri pe 2013 de 1.508.022  de lei. Cele două blocuri reclamate fac parte dintr-un proiect mai amplu, Foresta residence, din care până acum au fost edificate trei imobile. Foresta residence blocurile 4 și 5, subiect ale acestui articol, sunt aproape finalizate și s-au demarat lucrările la Foresta residence bloc 6.

 

Ordonanța Guvernului nr.27/30.01.2002 privind

Reglementarea activității de soluționare a petițiilor

ART. 1 (1) Prezenta ordonanță are ca obiect reglementarea modului de exercitare de către cetățeni a dreptului de a adresa autorităților și instituțiilor publice petiții formulate în nume propriu, precum și modul de soluționare a acestora.

ART. 2 În sensul prezentei ordonanțe, prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poșta electronică, pe care un cetățean sau o organizație legal constituită o poate adresa autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, companiilor și societăților naționale, societăților comerciale de interes județean sau local, precum și regiilor autonome, denumite în continuare autorități și instituții publice.

ART. 8 (1) Autoritățile și instituțiile publice sesizate au obligația să comunice petiționarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiției, răspunsul, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.

2 COMENTARII

  1. cine stie ce buzunare au fost umplute ,pt aprobarile astea,iar d-ul respectiv n-a stat de vorba cu cei din blocurile vecine, nu era de gasit si nu voia sa comunice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.