Piața Mărăști este cunoscută pentru construcțiile ilegale care, din păcate, prosperă, sub privirile nepăsătoare ale autorităților. Inspectoratul Județean în Construcții Cluj și Garda de Mediu Cluj par să nu fie conștiente de amplele probleme care colcăie în această zonă. În ciuda faptului că au existat momente de optimism, când zeci de magazine au fost închise din cauza problemelor, la scurt timp, acestea s-au redeschis.
Gazeta de Cluj a cerut mai multe informații de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Cluj cu privire la controalele care s-au făcut în ultimii doi ani la Piața Mărăști. Reprezentanții instituției ne-au răspuns că, în 2022, IJC Cluj nu a efectuat activități de control.
Cu toate acestea, în 2023, se pare, IJC Cluj a demarat o serie de activități de control specifice domeniului, activități în curs de desfășurare și finalizare, însă fără să ne spună exact numărul acestora.
„De asemenea, în anul 2022, IJC Cluj a efectuat un număr de 1595 de controale, iar în anul 2023 au fost efectuate un număr de 1243 de controale. Menționăm că, datele statistice prezentate privind activitatea IJC Cluj se referă la numărul total de controale efectuate la construcții în execuție și exploatare pe raza județului Cluj, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane”, se mai arată în răspunsul primit din partea reprezentanților IJC Cluj.
Chiar dacă Piața Mărăști poate fi caracterizată ca un loc unde fiecare construiește cum îl taie capul, o altă instituție nu prea și-a dat interesul să facă vizite în această zonă. Este vorba despre Garda de Mediu care ar avea rolul de a asigura respectarea normelor de mediu și de a preveni impactul asupra ecosistemului. Din nefericire, și această instituție este absentă din peisaj.
În ultimii doi ani, Garda de Mediu nu și-a făcut apariția în această zonă, lăsând întrebări fără răspuns cu privire la modul în care mediul înconjurător este afectat de construcțiile ilegale.
Cum de a ajuns Piața Mărăști să devină un teritoriu liber pentru construcții ilegale fără să fie detectată de Inspectoratul de Stat în Construcții sau Garda de Mediu?
Nu reprezintă o noutate faptul că mulți cetățeni au cerut acțiuni ferme din partea autorităților, în condițiile în care pentru ei, Piața Mărăști rămâne o enigmă urbană, unde ilegalitățile construcțiilor și mizeriile care rămân în jurul pieței par să prospere, în umbra lipsei de supraveghere adecvată.
„În perioada 2022-2023 nu s-au efectuat controale de GNM CJ în Piața Mărăști. La nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost efectuate în anul 2022 un număr d 235 de acțiuni de inspecție și control și au fost aplicate 9 amenzi contravenționale în valoare totală de 262.500 de lei. De asemenea, în anul 2023 au fost un număr de 264 de acțiuni de inspecție și control și au fost aplicate 36 de amenzi contravenționale în valoare de 1.167.000 de lei. În mare parte, acțiunile de control au vizat activități cu impact semnificativ asupra mediului și care necesită reglementare pe line de mediu”, se arată în răspunsul oferit de către reprezentanții Gărzii de Mediu.
Ziarul nostru a scris de nenumărate ori despre paradoxul urban numit Piața Mărăști, zonă aparent ignorată de către unele instituții, în timp ce altele aplică amenzi și avertismente cu o celeritate uluitoare. Dintre acele instituții trebuie să reamintim că anul acesta, Protecția Consumatorilor a oferit „cadou” Pieței Mărăști nu mai puțin de 53 de amenzi în valoare de 330.000 de lei. Cu toate acestea, în 2022, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au fost mai blânzi, „oferind” doar două amenzi în valoare totală de 15.000 de lei.
Revenind la IJC Cluj, această instituție pare să nu-și facă prezența în Piața Mărăști, chiar și în fața unei proliferări de construcții neautorizate. Această neglijare poate părea cu atât mai ciudată în comparație cu alte locuri din oraș, unde instituțiile aplică cu fermitate regulile și sancțiunile.
Amenzi de sute de mii de lei din partea Protecției Consumatorilor
Să nu uităm că anul acesta, DSP Cluj a trecut pe la Piața Mărăști de vreo 28 de ori, aplicând 9 sancțiuni contravenționale principale, din care 2 avertismente și 7 amenzi contravenționale în valoare totală de 10.600 de lei. De asemenea, DSVSA Cluj a avut anul trecut 61 de controale oficiale efectuate, dintre care 2 au fost sancțiuni contravenționale în valoare de 11.200 de lei.
De asemenea, reprezentanții DSVSA Cluj au dat 7 avertismente și au reținut produse 16 kg din produse din carne. Pentru anul în curs, surprinzător, DSVSA a făcut tot 61 de controale, dar au dat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei. Mai mult, au fost „oferite” prin indulgență 12 avertismente și au fost confiscate 13.6 kilograme de organe de miel.
La un calcul total, în ultimii doi ani, Piața Agroalimentară Mărăști a fost vizitată de 122 de ori de reprezentanții DSVSA, care au dat doar 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 17.200 de lei, 19 avertismente și au confiscat aproape 30 de kilograme de carne.
Produse expirate la un magazin din Piața Mărăști
Faptul că autoritățile se cam uită în altă direcție și nu prea iau în serios controalele lovește în cetățenii de rând, care se trezesc că achiziționează produse expirate sau mucegăite. O clujeancă a trimis la adresa redacției Gazeta de Cluj o sesizare în care a atras atenția că a cumpărat de la Carrefour Mărăști o cutie plină cu pliculețe mucegăite de ceai.
„E plin de jeg, de mucegai, de grețoșenie, și duhnește de îmi vine să avortez, să mă zvârcolesc, să mă arunc pe geam și să-mi abandonez locuința, că nu e omenește posibil să îl mai scot afară din casă, vie fiind. Horror. Deci n-are cum să fie de la mine așa ceva. Iar ei au păstrat toate rafturile în aceeași poziție de la deschidere, deci ori lotul de ceaiuri a fost primit în acest hal, ori se întâmplă asta de la altceva. Nu e problema mea să descopăr cum s-a ajuns la asta”, a precizat clujeanca pentru ziarul nostru.
Cat e spaga sa se inchida ochii la neregulile din piata marasti?
Fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#.