Inspectorii ANI pusi pe seful APIA Cluj

Seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Cluj, Gheorghe Serban, este anchetat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Serban, care ocupa acest post de ani buni, nu a trecut niciodata firma respectiva (AGROMED IMPEX SRL) in declaratia de avere sau de interese, chiar daca societatea este detinuta in proportie de 100% de sotia sefului APIA Cluj, Ana Natalia Serban, iar firma a fost deschisa in 1997. Gazeta de Cluj a mai prezentat o serie de articole care sesizau probleme grave la APIA Cluj, dar pana acum nu s-a facut nici un control la aceasta institutie.  

Un fost angajat al APIA Cluj, Antoniu Poienaru, care spune ca a fost destituit din functie in mod abuziv, a trimis in mai multe randuri sesizari la adresa neregulilor care au loc in cadrul conducerii APIA Cluj. In cele din urma, inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) i-au trimis lui Poienaru un raspuns la petitiile lui prin care l-au anuntat ca seful APIA Cluj, Gheorghe Serban, este in atentia ANI.
“Va comunicam ca sesizarea formulata de dumneavoastra a fost inregistrata la Agentia Nationala de Integritate sub numarul 50252/S/II/19.04.2011, iar inspectorul de integritate desemnat va efectua evaluarea averii, conflictelor de interese si incompatibilitatilor domnului Serban Gheorghe in conformitate cu prevederile art. 11 din acelasi act normativ (Legea 176/2010)”, arata raspunsul ANI semnat de inspectorul Nicoleta Elena Cretu.
Chiar daca, potrivit raspunsului ANI, petitia a fost inregistrata la jumatatea lunii aprilie, raspunsul a venit in urma cu circa o saptamana.
“De luni de zile am avertizat diversele institutii ale statului, de faptul ca, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este plina de infractori, semianalfabeti, hoti de subventii, atat din randul functionarilor cat si al fermierilor, protejati ai politicienilor care nu fac nimic pentru a-si justifica salariile, bolnavi figuranti pe state de plata; de existenta unor pontaje fictive pe baza carora s-au ridicat sume exorbitante, angajati figurand la centre locale, lucrand mascat in centre judetene, relatii suspecte intre functionari si fermieri, agresiuni verbale si dispret al functionarilor indreptate impotriva fermierilor, controale pe teren si prin teledetectie facute la comanda politica sau in dauna bugetului comunitar si national, relatii cu publicul la nivel central coordonate si controlate de un individ facut director general intre doua “fatari” politice. Situatia se cunoaste si in institutiile europene. La Apia Cluj, se afla un “exemplar” care gestioneaza fondurile comunitare in perfecta armonie cu firma sotiei, SC AGROMED IMPEX SRL.  Drept urmare, Serban Gheorghe nu a considerat sa declare veniturile si sursa veniturilor sotiei in declaratia de avere si interese”, spune Poienaru pe blogul lui, antoniupoienaru.finantare.ro.

Directorul APIA Cluj uimit de afacerile sotiei

In replica, intrebat de reporterii Gazeta de Cluj, seful APIA Cluj, Gheorghe Serban, pare uimit ca sotia lui are o societate comerciala, chiar daca sediul firmei se afla la domiciliul sotilor Serban. Seful APIA Cluj spune ca nu stia ca ar fi trebuit sa specifice in declaratia de avere faptul ca sotia lui este unic actionar la o societate comerciala care are ca obiect de activitate “Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat”.
“Eu stiu ca in conditiile in care se lucra si avea profit, dar societatea n-a adus profit asa ca n-am trecut-o. Am aflat si eu despre asta pentru ca cineva a facut o reclamatie si asa am aflat despre asta. A fost un contract in 2009, dar abia dupa incheierea contractului am aflat pentru ca nu s-a facut licitatie publica. Stiu ca nu s-a facut licitatie, dar am aflat mai tarziu. Eu consider ca nu sunt vinovat pentru ca au fost respectate toate dispozitiile legale”, spune Gheorghe Serban, directorul APIA Cluj.
Contractul la care directorul APIA Cluj face referire a fost acordat in 2009 de catre Compania Nationala de Cai Ferate “CFR” SA firmei SC AGROMED IMPEX SRL, societate detinuta in totalitate de SERBAN ANA NATALIA, sotia sefului APIA Cluj. Contractul, in valoare de 90.000 de lei a fost acordat fara nici o licitatie, iar, pentru acesti bani, sotia sefului APIA Cluj ar fi trebuit sa imprastie ierbicid printre liniile de cale ferata. Conform CFR, s-a ales metoda negocierii directe pentru ca acest contract a fost atribuit in urma unei “situatii de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta”. Cu alte cuvinte, intre sinele de cale ferata aparuse o vegetatie luxurianta care ar fi putut perturba bunul mers al trenurilor.
Pe langa aceasta licitatie, SC Agromed Impex SRL a facut deconturi la DADR (Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala) Cluj , incepand cu 2005, cand Serban Gheorghe era director executiv adjunct si din 2006 la APIA Cluj, cand acesta (Gheorghe Serban, n.red.) a fost numit director executiv. Fostul angajat al APIA Cluj mai specifica ca datele indicate se regasesc in registrul Comertului, site-ul Apia si dosarul 12290/211/2011 aflat la Judecatoria Cluj Napoca, dosar in care SC Agromed Impex este reprezentata de Serban Natalia.
Firma sotiei sefului APIA Cluj a avut anul trecut o cifra de afaceri de 258.474 de lei si un profit de peste 34.000 de lei. Societatea Agromed Impex are doar doi angajati

Agricultura pe hartie

Gazeta de Cluj a prezentat faptul ca cei de la APIA Cluj au administrat fonduri unei societati care era in faliment. De asemenea, un alt aspect interesant al agriculturii clujene il reprezinta faptul ca societatile care detin marile terenuri agricole sunt cu capital strain.
SC Milbra 2002, unul dintre cei mai mari investitori in agricultura din Cluj, si SC Agritalia au detinut mii de hectare de teren agricol, teren care si acum, in mare parte a ramas necultivat, societatile au falimentat, dar actionarii au reusit sa castige sute de mii de euro si si-au deschis alte societati tot cu profil agricol. Schema de castig este relativ simpla si implica fonduri europene. Spre exemplu, statul roman a platit in 2011 ajutoare pentru peste 350.000 de hectare de teren, pamanturi care, in schimb, au ramas nemuncite. Investitorul cumpara teren de la tarani sau il concesioneaza de la consiliile locale ale primariilor pe preturi de nimic. Spre exemplu, daca esti un bun negociator, in urma cu cativa ani puteai cumpara cu 100 de euro un hectar de teren, acum pretul a mai crescut ajungand la cateva sute. La consiliile locale preturile de concesionare sunt mult mai mici. Cu dovada detinerii acestor terenuri, “investitorul” face o cerere catre APIA in care solicita sa fie subventionat pentru lucrari agricole, iar APIA acorda acesti bani in functie de lucrarile prezentate. Cea mai mica subventie este de circa 80 de euro/hectar, iar doar anul acesta circa 27 de milioane de euro au fost incasate pentru insamantari fictive. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricola, iar singura obligatie pentru a primi acesti bani este ca proprietarii sa mentina suprafetele „in bune conditii agricole si de mediu".
SC Milbra 2002 a intrat in insolventa in 2008 si a falimentat la inceputul acestui an. cu toate acestea, APIA Cluj a acordat acestei societati subventii de peste 266.000 de euro.

Averea publica a sefului APIA Cluj
Gheorghe Serban, directorul APIA Cluj, detine, conform declaratiei de avere datate la mijlocul acestui an, detine impreuna cu sotia un teren agricol cumparat in 2003 de 8900 mp in comuna Jucu si unul de 403 mp in Cluj Napoca. Sotii Serban mai au in Cluj Napoca un apartament (61 mp) si o casa (199 mp) iar in Craiova detin un alt apartament (52 mp). Seful APIA Cluj mai are un Suzuki Sx4 cumparat in 2007. Are in banca putin peste 100.000 de lei, circa 4.000 de euro si 320 de dolari. Conform declaratiei, Gheorghe Serban a castigat de pe urma sefiei la APIA Cluj 58.520 de lei, iar sotia lui, care figureaza doar ca angajata la Liceul Victor Babes din Cluj Napoca, a castigat 19.570 de lei. De asemenea, in ultima declaratie de interese a sefului APIA Cluj nu figureaza nici o societate comerciala.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here