La termenul cu numărul nouă din dosarul de pe rolul Tribunalului Cluj în care Rareș Pop, fostul șef al ISCTR IT4, este cercetat pentru fapte de corupție, în fața magistratului Nora Boiciuc au ajuns inspectorii acestei instituții, colegi ai inculpaților. Niciunul din aceștia nu a declarat că Pop ar fi avut vreo influență asupra controalelor pe care le-au efectuat în perioada la care se referă cercetarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și nici că ar fi fost presați în vreun fel să schimbe o decizie luată față de societățile controlate.
Prima care a jurat să spună adevărul în fața judecătoarei a fost Ana Victoria Toma. Aceasta lucrează la ISCTR încă de la înființare și a prins momentul în care Rareș Pop a fost numit șef teritorial. În legătură cu acesta, martora a declarat că nu își amintește să îi fi cerut să nu aplice vreo sancțiune sau să fie mai blândă în actul de control. De asemenea, Toma a spus că nu știe nici de colegi cărora li s-ar fi cerut să intervină, aceasta și pentru că fiind mai în vârstă nu are discuții personale cu ceilalți inspectori.
În legătură cu spețele concrete în care apare numele său, aceasta a spus că nu își amintește detalii, dar a explicat magistratului care sunt normele legale după care funcționa instituția. De exemplu, legat de controlul la o școală de șoferi, Ana Victoria Toma a declarat că nu își amintește data la care acesta a avut loc, pentru că acțiuni similare au avut loc și în vremea când lucra la ARR.
Controlul la Vasrom, notă de constatare nesemnată
Procurorii DNA îl acuză pe fostul inspector șef ISCTR că ar fi intervenit pentru a anula o notă de constatare la școala de șoferi Vasrom din Dej, dar și pentru ca actele care au fost ridicate de inspectori să fie returnate acesteia. ”Nu îmi aduc aminte să fi intervenit în vreun fel în această speță. Îmi amintesc doar că școala de șoferi nu avea abateri grave. Inspectorii au găsit echipamente lipsă, care apar și în nota de constatare, dar nu au întocmit procesul verbal, și deci nu și-au îndeplinit atribuțiile. Procesul verbal a fost ținut acasă și trimis după 10 zile la Parchet. Aceste documente nici măcar nu au fost înregistrate la sediul instituției. Nu am intervenit nici pentru a le cere inspectorilor să ducă documentele ridicate înapoi la școala de șoferi”, a spus Rareș Pop, care a subliniat că din declarațiile a doi inspectori se poate trage aceeași concluzie.
Despre controlul efectuat la Vasrom, pe nota de constatare a căruia apare numele său, martora Ana Victoria Toma a spus că nu își amintește, dar că în mod normal un astfel de act, odată finalizat, trebuie înregistrat în mod obligatoriu la inspectorat.
După ce avocatul lui Rareș Pop, Tiberiu Ban, i-a prezentat nota de constatare, aceasta a recunoscut scrisul unui coleg, precizând de asemenea că pe documentul în cauză nu apare o dată de întocmire sau o perioadă de efectuare a controlului, dovadă că nu era încă finalizat. ”Nu am semnat această notă, deși apare numele meu. Nu îmi aduc aminte dacă a fost înregistrată această notă, dar am observat că nu este semnată de societatea verificată, deși ar fi trebuit să fie. Trebuie verificat tipul controlului și de cine a fost dispus acesta”, a declarat inspectorul ISCTR Toma în fața instanței.
Potrivit acesteia, la momentul respectivului control exista un vid legislativ, iar normele privind autorizarea școlilor de șoferi nu erau elaborate. Legea permitea reluarea controlului, la cererea școlii și în urma unei dispoziții date de inspectorul teritorial șef, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Valtrans nu a fost tratată preferențial
O altă acuzație adusă de procurorii DNA lui Rareș Pop a fost discutată în fața instanței la cel mai recent termen. Amintim că procurorii îl acuză pe inspectorul șef ISCTR că a oferit informații care nu erau pertinente spre a fi prezentate publicului larg în urma unei plângeri depuse împotriva Valtrans la inspectorat în februarie 2013. În aceasta, societatea era acuzată că obligă șoferii să circule fără tahograf, sau cel puțin cu verificarea tehnică expirată a acestuia, și cu mașini care nu corespund tehnic, fără a avea Inspecția Tehnică Periodică la zi.
Șeful teritorial al ISCTR a stabilit data și ora la care va avea loc controlul, l-a anunțat pe patronul firmei, Valentin Gherman, și a chemat o echipă de la inspectoratul din Bihor. Un șofer al firmei era verificat pentru că ar fi avut niște abateri când circula în Anglia, iar ISCTR a făcut un control de fond în urma reclamației, care a scos la iveală faptul că, în afară de problema menționată înainte, niciuna din acuzațiile primite nu se confirmă. ISCTR a dat doar o amendă de 3000 de lei societății Valtrans pentru că unul din șoferii acesteia nu a respectat timpii de control la transportul internațional.
În legătură cu aceeași firmă, Toma a mai precizat că Valtrans a primit o sancțiune pentru că șoferul nu avea la el o copie legalizată a atestatului. Societății i-a fost reținută copia conformă a licenței comunitare până când a făcut dovada că șoferul avea examenul promovat. Crișan și Pop nu ar fi interveni în acest caz, deși s-a discutat speța între inspectorii de la Cluj.
”Nu mi-au spus niciodată să fac ceva împotriva legii”
Următoarea în fața judecătorului a fost Iulia Baboș, al cărei nume apare de asemenea în mai multe capete de acuzare. Aceasta i-a luat locul drept inspector coordonator județean lui Claudiu Crișan, iar în fața instanței a declarat că nu își amintește instanțe în care șefii săi să fi intervenit, cerând să îi fie prezentate situații concrete.
Aceasta a fost întrebată de un control efectuat la Izvorul Crișului, despre care a spus că își amintește că a avut drept obiect un autocar de transport persoane, cu număr într-un județ în Moldova. Acesta a fost sancționat pentru lipsa certificatului de competență profesională la bord. Baboș a spus că a fost contactată telefonic de Claudiu Crișan, cu care nu a discutat mult. Potrivit acesteia, dacă ar fi încercat să intervină, acesta nu a reușit, pentru că i-a spus imediat că are treabă și conversația a luat sfârșit.
Legat de controlul la Best Auto, s-a verificat un punct de lucru pentru un centru de pregătire profesională, care urma să fie autorizat, explică Baboș. Inspectorii ISCTR au constatat că lipseau mai multe acte și au discutat acest lucru cu Claudiu Crișan. Acesta ar fi predat ulterior acele documente lipsă, nota de constatare fiind finalizată.
”Unele conversații cu Pop și Crișan le-am perceput ca pe niște intervenții, dar eu nu am agreat niciodată aceste lucruri și am încheiat brusc conversația sau am schimbat subiectul. Nu mi-au spus niciodată să fac ceva împotriva legii. Din spusele colegilor, cei doi au intervenit la unii dintre ei”, a declarat Iulia Baboș în fața instanței.
[…] Prima care a jurat să spună adevărul în fața judecătoarei a …read more […]
Pop Vasile si cu Buturuga sint cei mai mari mincinosi Adica 30 si de oameni mint si ei spun.adevaru.Si domni inspectori sint condusi de Mafiotu Itu Cornel…Ar fi multe.de spus
De ce nu vine Garda financiara in control dar DNA ul dar I.T.M.ul dar Finantele Deoarece si Itu a facut mobila la pop vasile nici nu merita litere mari MAFIA DEJULUI. De unde a.avut itu bani sa cumpere Dacia si hotelu sa le.renoveze din.salaru de parlamentar Of.of doamne de ce nu ii vezi La Biserici sint in fata pupa mina lui Pomohaci .nu se tem oare ca o sa cada altaru pe ei Nemernici