Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus trimiterea în judecată a 10 inculpaţi şi trei societăţi comerciale. Printre aceştia se numără şi un inspector superior de la ANAF Cluj-Napoca, identificat ca membru într-un grup infracţional organizat. Prejudiciul creat de aceştia se ridică la aproape 8 milioane de lei.

 

Cei 10 inculpaţi sunt acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă. Vorbim de Marius Vasile Balaji,(patronul fabricii de sucuri Gama & Gama, care a fost acuzat că şi-a violat o angajată) Vasile Finta, Petru Takacs, Gabriel Cozmin Danciu, Gabriel Batori, Marius Iliuşcă, Vasile Gheorghe Chilinţan, Ludovic Gergely, Stelian Aurel Seulean, Marina Ivan, GAMA&GAMA nr. 1 SRL, GAMA&GAMA Distribution SRL, Tur Someş Construct SRL.

Clujeanul Ludovic Nicolae Gergely activa la ANAF Cluj-Napoca ca inspector superior, însă potrivit procurorilor promitea influenţă la alte servicii teritoriale ale instituţiei.

Activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită de către  Ludovic Nicolae Gergely, inspector superior în cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca – Serviciul de Control Intern.

În urma probelor administrate în cauză a rezultat că grupul infracţional constituit de către ”afaceriştii” sătmăreni a avut o structură determinată, roluri prestabilite pentru membrii săi, constatându-se că aceştia au acţionat într-un mod coordonat pentru realizarea obiectivelor urmărite.

 

Gergely avea rolul său

Inspectorul ANAF a bătut palma cu sătmăreanul, inculpat şi el în dosar, Gheorghe Chilinţan pentru ca cei de la  Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare să pună în executare o sentinţă judecătorească. Cu alte cuvinte  Nicolae Gergely promitea influenţă asupra celor de la AJFP beneficiind de anumite execuţii de lucrări.

„Activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită de către inculpatul GERGELY Ludovic Nicolae, inspector superior în cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca – Serviciul de Control Intern. În sarcina acestuia se reţine săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prin promisiunea oferită inculpatului CHILINŢAN Gheorghe Vasile în determinarea funcţionarilor din cadrul A.J.F.P. Satu Mare pentru punerea în executare a unei sentinţe judecătoreşti (activitatea conformă atribuţiilor de serviciu ale funcţionarilor publici). În schimbul activităţii sale inculpatul GERGELY Ludovic Nicolae a beneficiar de promisiune executării unor lucrări de amenajare a unui şanţ şi de executarea efectivă a acestor lucrări” arată procurorii de la DIICOT.

 

Prinşi în noiembrie

În toamna anului trecut procurorii DIICOT au dispus arestarea pentru  24 de ore a opt din cei 10 inculpaţi aflaţi în dosar, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.  După aceasta, pentru Balaji Marius, Finta Vasile, Danciu Cozmin, Batori Gabriel şi Iluşcă Marius s-a prelungit arestul pentru 30 de zile, iar faţă de Takacs Petru, Chilinţan Gheorghe şi Gergely Ludovic a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

În ianuarie 2016, controlul judiciar a rămas acelaşi pentru ultimii trei iar ceilalţi au ieşit din arestul IPJ Satu-Mare şi au rămas în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

La o simplă verificare a firmelor GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL, GAMA&GAMA nr. 1 SRL aflăm că acestea aveau ca obiect de activitate „ Comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun”,   respectiv „Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate” şi erau deţinute de Balaji.

Patronul restaurantului Belvedere din SM, Vasile Chilintan, deţinea şi firma Tur Someş Construct SRL. Acesta a aderat la grupul infracţional organizat, în calitate reprezentant al TUR SOMEŞ CONSTRUCT SRL, iar în perioada februarie – martie 2015 a înregistrat operaţiuni de achiziţie prin intermediul unei societăţi cu comportament tip „conductă” controlată de inculpatul FINTA Vasile, direct sau prin intermediul inculpaţilor DANCIU Cozmin Gabriel şi TAKACS Petru. Prejudiciul reţinut în sarcina TUR SOMEŞ CONSTRUCT SRL este de 87.864 lei, reprezetând TVA-ul dedus nejustificat în urma operaţiunilor de achiziţie internă. De acolo legătura cu inspectorul de la ANAF Cluj-Napoca, Nicolae Gergely şi membrul Lotului Balaji, Vasile Chilintan.

 

arestati satu mare lotul balaji

Reţeta de evaziune şi spălare de bani pentru aproape 8 milioane de lei

Aparent creierul grupului infracţional era Marius Balji. De altfel grupul a devenit cunoscut în nord-vestul ţării ca „Lotul Balaji” conform informaţiilor de pe Sătmăreanul.ro .Unicul scop al grupului a fost obţinerea unor beneficii fiscale în urma derulării operaţiunilor de achiziţie internă urmate de vânzarea acestora intracomunitar. Astfel, în urma operaţiunilor de achiziţie internă societăţile comerciale GAMA&GAMA nr. 1 SRL şi GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL au înregistrat un TVA deductibil, TVA aferent valorii facturate. Simularea livrărilor intracomunitare, scutite de TVA, au permis compensarea TVA-ului deductibil înregistrat în urma operaţiunilor fictive cu TVA-ul colectat în urma operaţiunilor comerciale reale ale celor două societăţi. Prejudiciul reţinul în sarcina GAMA&GAMA nr. 1 SRL este de 6.803.456 lei iar prejudiciul reţinut în sarcina GAMA&GAMA DISTRIBUTION SRL este de 746.920,8 lei, reprezentând TVA-ul dedus nejustificat în urma operaţiunilor de achiziţie internă.

„În concret, mecanismul de spălare a banilor a constat în aceea că: Sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost virate prin intermediul societăţilor comerciale cliente (situate în aval pe lanţul tranzacţional) ale GAMA&GAMA nr. 1 SRL în conturile societăţilor comerciale de tip „conductă” furnizoarea (situate în amonte pe lanţul tranzacţional) ale acestei societăţi. Sumele de bani, pentru ascunderea originii ilicite a acestora, au fost depuse în conturile societăţilor comerciale din aval cu justificarea falsă de „creditare firmă”, de către membrii grupului care au reprezentant aceste societăţi, şi retrase ulterior din conturile societăţilor comerciale din amonte cu justificare „restituire creditare firmă”, de către membrii grupului care au reprezentant aceste societăţi. Operaţiunea de restituire creditare este justificată prin operaţiuni fictive de creditare anterioară, operaţiuni în numerar (înregistrate doar prin contul casa), care au justificat decontarea operaţiunilor fictive de achiziţie de la societăţile cu comportament tip „fantomă”, decontări doar pe bază de chitanţă fiscală.” arată cei de la DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.