Într-o decizie care le-a dat clasă celor mai gălăgioși scandalagii din blocul construit de SDC Construcții, justiția a demonstrat că, uneori, nemulțumirile nu aduc și despăgubiri. Reclamanții, Gheorghe și Ioana Moldovan, au încercat să smulgă despăgubiri pentru „lipsa curentului electric” din apartamentele lor, dar s-au lovit de un zid mai gros decât cel de beton din locuințele construite de SDC.

După ce au plătit mii de euro pe apartamente moderne, care „au venit fără luxul elementar al curentului electric”, familia Moldovan s-a dus în instanță cu dorința clară de a fi compensați pentru tot chinul lor. SDC Construcții a fost promptă cu racordarea la curent, instanța a decis că plângerea legată de chirie și alte neplăceri… cam bate câmpii. Drept urmare, reclamanții au fost nevoiți să accepte o soluție mult mai modestă decât și-ar fi dorit.

Când nu există probleme, le facem!

Familia Moldovan a acuzat firma SDC Construcții că nu și-a respectat obligațiile legale, chiar dacă apartamentele le-au fost predate fizic. Acest lucru i-a împiedicat pe noii proprietari să încheie contracte individuale cu furnizorul de energie electrică dorit. Mai mult, aceștia au fost nemulțumiți și de faptul că dezvoltatorul nu ar fi ales cel mai ieftin furnizor de energie.

Cu toate că familia a susținut că nu a putut folosi apartamentele din cauza neglijenței firmei de construcții, instanța a reținut că predarea efectivă a apartamentelor a avut loc. Predarea către proprietari se poate face doar după admiterea recepției finale și racordarea la utilități. Cu toate acestea, instanța a constatat că, în perioada dintre predare și încheierea contractelor individuale de furnizare a energiei, apartamentele au fost alimentate cu electricitate, furnizată pentru organizarea de șantier.

Nu tot timpul prețul cel mai mic aduce furnizorii cei mai buni

Prin urmare, susținerea reclamanților că nu și-au putut exercita dreptul de folosință asupra apartamentelor a fost respinsă. În plus, cererea lor de despăgubiri în valoare de 300 de euro pe lună, pentru fiecare lună în care nu au avut furnizorul dorit, a fost considerată nefondată. Instanța a concluzionat că prejudiciul invocat nu este cert și nu poate fi echivalat cu lipsa de folosință generată de neîndeplinirea obligației de predare, mai ales că apartamentele au fost racordate la energie electrică, iar facturile lunare au fost emise, fapt recunoscut de ambele părți. Astfel, familia Moldovan, deși a beneficiat de curent electric, a exagerat solicitând despăgubiri pentru că nu au avut furnizorul preferat.

Soții Moldovan au ajuns să plătească și avocatul scump ales de SDC Construcții, nu numai curentul

Se pare că situația soților Moldovan a luat o turnură destul de ironică. După ce au pierdut procesul, acum au de plătit și cheltuielile de judecată, iar când vine vorba de achitarea onorariului avocatului, s-au gândit să reducă la jumătate suma de la 10.000 la 5.000 de lei. Acest comportament devine și mai bizar dacă ne amintim că tot ei refuzau să plătească mai mult pentru curent. E ca și cum încearcă să obțină un „discount” la orice, inclusiv la pierderile lor legale!

Decizia instanței nu este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.