Fostul adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj Ioan Doru Popescu a fost trimis în judecată de DNA, după ce ar fi primit câteva mii de euro ca să ajute rudele a doi militari jandarmi să promoveze proba scrisă a unui concurs pentru posturile de subofiţer administrativ principal, el oferindu-le subiectele cu o zi înainte de examen. De peste un an de zile, Popescu încearcă să scape de controlul judiciar, însă nu a reuşit. În schimb, instanţa i-a admis colonelului o altă cerere.
Colonelul Ioan Doru Popescu, fost adjunct al şefului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj, a fost trimis în judecată în martie 2017 de procurorii anticorupţie sub control judiciar, într-un dosar privind fraudarea unui concurs.
Potrivit DNA, Popescu este acuzat de două infracţiuni de luare de mită în formă continuată şi două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Tot sub control judiciar a fost trimis în judecată plutonierul adjutant şef Vasile Bojan, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în timp ce Raluca Delia Bojan a fost deferită justiţiei, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
A cerut subalternilor să scrie pe hârtie mita pe care urmau să i-o dea
Colonelul Ioan Doru Popescu a cerut unor subalterni să scrie pe hârtie suma mitei pe care erau dispuşi să o ofere pentru ca rude ale acestora să promoveze un concurs, se arată în rechizitoriul prin care inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA.
Potrivit documentului, în septembrie 2016, IJJ Cluj a scos la concurs două posturi vacante de subofiţer administrativ principal în cadrul Serviciului Logistic (popota unităţii), cu recrutarea personalului din sursă externă, preşedinte al comisiei de concurs fiind colonelul Ioan Doru Popescu.
În urma examinării psihologice şi fizice a candidaţilor, au rămas în cursa pentru ocuparea celor două posturi şase candidaţi, printre care Felician Cornel Chiorean, frate al inculpatului Daniel Gheorghe Chiorean, militar jandarm în cadrul IJJ Cluj, şi Raluca Delia Bojan, fiica inculpatului Vasile Bojan, de asemenea militar la IJJ Cluj.
În acest context, cei doi jandarmi l-au abordat pe Ioan Doru Popescu pe care l-au întrebat dacă le poate ajuta pe cele două rude ale lor să promoveze concursul respectiv.
”Inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru le-a spus iniţial celor doi subofiţeri că vor ţine legătura, iar, în data de 21.10.2016, i-a chemat pe rând la el în birou unde inculpatului plt. adj. şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a pretins suma de 1.000 de euro, iar inculpatului plt. adj. şef Bojan Vasile — suma de 2.000 de euro, în schimbul facilitării promovării testării scrise de către candidaţii Chiorean Felician Cornel, respectiv Bojan Raluca Delia. Mai precis, inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru le-a cerut inculpaţilor plt. adj. şef Chiorean Daniel Gheorghe şi plt. adj. şef Bojan Vasile să scrie pe o bucată de hârtie suma pe care aceştia sunt de acord să i-o remită pentru a le facilita celor doi candidaţi promovarea testării scrise. La acel moment, inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru nu le-a precizat acestora în ce va consta ajutorul pe care urma să îl acorde candidaţilor Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia în vederea facilitării promovării testării scrise, cerându-le doar să precizeze suma pe care sunt de acord să o remită pentru ca aceştia să fie ajutaţi. Inculpaţii plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe şi inculpatul plt.adj.şef Bojan Vasile au fost de acord să remită sumele sus-menţionate astfel că, în cursul aceleiaşi zile, 21.10.2016, inculpatul plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a remis inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru, în două tranşe, suma totală de 900 de euro, iar în intervalul 21—23.10.2016, inculpatul plt.adj.şef Bojan Vasile i-a remis acestuia suma de 2.000 euro. Inculpatul plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a remis inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru şi restul de 100 de euro din suma pretinsă, la data de 24.10.2016, după ce fratele său, suspectul Chiorean Felician Cornel, a susţinut testarea scrisă”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii spun că, ulterior, cu o zi înaintea susţinerii testării scrise, Ioan Doru Popescu le-a pus la dispoziţie celor doi militari cele două variante de răspuns aferente testelor grilă pe care rudele lor urmau să le susţină. În acest fel, cei doi candidaţi au luat nota maximă, fiind declaraţi admişi. DNA propune, în rechizitoriu, anularea concursului susţinut de cei doi candidaţi
Procurorii militari arată că au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Gheorghe Daniel Chiorean, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Vor să scape de control judiciar
În ciuda nenumăratelor încercări de a spune ”adio” controlului judiciar, la ultimul termen al procesului, judecătorul Tribunalului Cluj nu s-a lăsat înduplecat şi le-a respins cererea inculpaţilor, menţinându-le controlul judiciar. Totodată, Doru Popescu şi Vasile Bojan sunt supuşi aceluiaşi tratament. Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpaţi trebuie să respecte următoare obligaţii:
- să se prezinte judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa o dată pe lună, conform programării stabilite de organul de poliţie, sau ori de câte ori este chemat.
- să nu depăşească limita teritorială a României, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;
- să nu se apropie de inculpaţii şi de martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
O rază de soare pe strada colonelului Popescu
Totuşi, dacă cu controlul judiciar nu a mers, pe strada colonelului Popescu se pare că a ieşit o rază de soare, anemică. Tot la sfârşitul lunii trecute, instanţa a hotărât să dispună ridicarea sechestrului asigurator asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului şi a sumei de 3.000 euro care i-a fost confiscată.
„Admite cererea formulată de inculpatul P. D. I. şi, în consecinţă: Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa procurorului nr. 132/P/2016 din data de 03.02.2017, asupra autoturismului. În temeiul art. 249 Cod Procedură Penală, dispune instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 3.000 euro, consemnată de inculpatul P. D. I., , în vederea confiscării speciale. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod Procedură Penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în prezenta procedură rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în soluţia pe scurt.
Deci colonelul a rămas cu șpaga și cu mașina – fain! De ce nu ar continua pe aceiaș linie după ce scapă de probleme? Dar va fi mai cu grijă.