SC Mecdru este istorie după ce Tribunalul Comercial Cluj a decis închiderea procedurii de faliment, iar instanța superioară a menținut decizia. Firma a fost înființată de Ministerul Transporturilor în 2001 și după ce a primit pe bandă rulantă sute de contracte pe bani publici, conducerea companiei a băgat business-ul în gard. Motivul oficial a fost o ofertă de privatizare. Activele au fost cumpărate de o companie germano-ungară, consortiul Highway Germania-Ungaria, contra sumei de 1,8 milioane de euro. Ulterior, consorțiul a vândut activele pe milioane de euro și ANAF a cerut intrarea în insolvență.

În urma unui control al Gărzii Financiare Cluj, s-a descoperit că SC Mecdru SA a acumulat datorii către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj de peste 15 milioane de lei. Pentru a recupera această sumă de bani, DGFP a cerut intrarea societăţii în insolvenţă, iar judecătorii au hotărât ca fosta firmă a PSD-ului să intra în administrarea Casei de Insolvenţă Transilvania. Însă, ca de obicei, statul beneficiază de „oalele sparte”, drept pentru care firma de insolvenţă a calculat că DGFP Cluj va primi doar 56.559 de lei, pentru că diferenţa de bani de până la 15 milioane de lei a fost constestată în instanţă de reprezentanţii SC Mecdru. 

“Sumele necontestate sunt cele aferente impozitului venit salarii, casurile, şomajul, fondul de garantare, sănătatea şi concediul şi indemnizaţia PF PJ. Raportat la cele menţionate în declaraţia de creanţă şi actele anexe sumele necontestate se ridică la un total de 56.559 lei în timp ce diferenţa de 15.614.520 lei sunt sume contestate”, arată raportul prin care s-au deschis procedurile de insolvenţă. Ulterior, controlul fiscal a fost reluat și s-a stabilit că suma de impunere ar fi de 2,9 milioane de lei. Și această valoare a fost contestată.

ANAF, în încercarea de a găsi pe cineva responsabil pentru eșecul afacerii, a făcut o plângere penală împotriva lui VON GECZY FRANZ RUDOLF, unul dintre administratori, dar procurorii nu au reușit să facă un dosar împotriva lui.

Devalizarea statului

Societatea clujeană de construcţii Mecdru SA a fost înfiinţată în 27 septembrie 2001, prin Hotărârea de Guvern nr. 956 ca fiind o persoană juridică română cu capital integral de stat, “născută” din reorganizarea prin divizare parţială a Regiei Autonome Administraţia a Drumurilor din România. Încă de la înfiinţare, societatea Mecdru a primit majoritatea contractele pe zona Ardealului. În luna martie 2004, Mecdru a devenit beneficiara contractului de servicii de închiriere utilaje specifice pentru lucrări de întreţinere şi reparaţie drumuri naţionale pe timp de vară pentru Societatea de Drumuri Naţionale (SND) Alba. Mai mult, în aceeaşi zi, societatea Mecdru a pus mâna şi pe contractul de închiriere utilaje specifice pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii naţionale pe timp de vară pentru SND Cluj. Seria “jackpot-urilor” a continuat cu contracte pentru SND Oradea, Baia Mare, Satu Mare şi Bistriţa. Blagoslovită de bagheta PSD, Mecdru a fost între anii 2001-2005 protejata Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj. După ce Mecdru SA a primit imobile din patrimoniul unor instituţii subordonate MTCT, ministerul s-a hotărât să privatizeze societatea. În cadrul patrimoniului Mecdru SA se numără un teren de 2429,35 mp aflat pe Traian Vuia. În septembrie 2004, Consorţiului Comercial Highway, format din firmele Dach Holding 94 KFT şi Luxcon GmbH a oferit 1,8 milioane de euro pentru Mecdru, iar actele s-au perfectat în 2005.

La Rutega, milioanele sunt pe bune

Printre acţionarii din cadrul SC Mecdru SA se regăseşte Horvath Kund Lehel, care mai administrează şi  SC Rutega SRL, o firmă de dezvoltare imobiliară. Interesant este că SC Rutega SA s-a înscris în tabelul creditorilor de la SC Mecdru cu o sumă de 3.053.221 de lei, adică o treime din totalul datoriilor. În acest caz, reprezentanţii Mecdru nu s-au mai comportat ca în cazul DGFP Cluj şi au recunoscut datoria fără nici o problemă.

“SC Rutega AG a solicitat înscrierea la masa credală cu suma de 718.472,75 euro, creanţă provenind din acturile de consultanţă emise pe numele societatii debitoare în perioada 15.04.2009-08.10.2009, în temeiul contractului de prestări servicii nr. AT228/02.03.2006. Analizând această declaraţie de creanţă s-a constatat faptul că suma solicitată din titlu de creanţă este certă, lichidă şi exigibilă, fiind recunoscută de societatea debitoare prin înregistrarea facturilor în evidenţa contabilă”, se arată în raportul lichidatorului.

Consultanţă de 100.00 de euro pentru faliment

O situaţie similară se regăseşte şi în cazul SC Luxcon GmbH, o altă firmă nemţească, care a cerut din “cadavrul” Mecdru peste 100.000 de euro.

“S.C. LUXCON GmbH a solicitat înscrierea la masa credală cu o creanţă de 113.535 euro, creanţă rezultând din neachitarea facturii nr. 01203/2009. În urma verificării acestei declaraţii de creanţă, s-a constatat faptul că această creanţă este certă, lichidă şi exigibilă, fiind recunoscută de societatea debitoare prin înscrierea facturii în evidenţa contabilă. În conformitate cu prevederile art. 69 alin. 2 din Legea nr. 85/2006, creanţa cu care acest creditor a solicitat înscrierea la masa credală va fi consolidată în lei conform cursului BNR anunţat la data deschiderii procedurii (14.12.2009), respectiv 1 euro=4.2496 lei. Astfel, creditorul va fi înscris în tabel cu suma de 482.478,3 lei”, arată acelaşi raport. SC Luxcon GmbH este societatea care, în 2005, a participat la consorţiul de firme intitulate “Highway” care au cumpărat Mecdru-ul de la Ministerul Transporturilor. Astfel, acţionarul majoritar al SC Mecdru este compania nemţească CC Highway AG, o firmă de management şi consultanţă, condusă de Franz Rudolf von Geczy, care, pînă la intrarea Mecdru în insolvenţă era şi administratorul firmei româneşti falimentare.

Falimentul scapă turma celor care au devalizat Mecdru

”Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar EUROSMART FILIALA SIBIU SPRL, în cadrul procedurii insolvenţei privind pe debitoarea MECDRU S.A., şi, în consecinţă: Dispune închiderea procedurii generale a falimentului a debitoarei MECDRU S.A. (în faliment, in bankruptcy, en fallite). Dispune radierea debitoarei MECDRU S.A., din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Dispune notificarea prezentei sentinţe Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Descarcă pe lichidatorul judiciar de îndatoriri şi responsabilităţi. Cu drept de recurs în termen de 10 de zile de la comunicare, cu depunerea recursului la Tribunalul Specializat Cluj”, arată soluția pe scurt a Tribunalului Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.