Din Raportul pe 2014 referitor la Eficiența Instanțelor în România reiese că judecătorii din instanțele clujene dețin recordul în ceea ce privește încărcătura de dosare pe judecător.  Cea mai mare încărcătură medie pe judecător a fost înregistrată la Tribunalul Cluj de 6940 puncte încărcare. Recomandările privind curţile de apel şi pentru tribunale sunt reducerea termenelor de recomandare, respectiv echilibrarea numărului de judecători pe secţii/desfiinţarea sau înfiinţarea de secţii.

Din Raport reiese că la majoritatea curţilor de apel există un dezechilibru între secţii, în ceea ce priveşte punctajul mediu înregistrat pe judecător. Dezechilibrul vizează faptul că există secţii unde încărcătura medie/judecător este mult mai mare comparativ cu aceea înregistrată la celelalte secţii din cadrul aceleaşi instanţe, ceea ce înseamnă că sunt secţii unde sunt mai mulţi judecători decât o impune volumul de activitate şi secţii unde numărul de judecători este mai mic decât cel necesar. Curţile de apel la care s-a constatat existenţa unui dezechilibru între secţii sunt următoarele: Alba Iulia, Bacău, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş.

În situaţia echilibrării secţiilor respective sub aspectul numărului de judecători necesar prin raportare la volumul de activitate, s-ar putea asigura condiţiile pentru reducerea termenelor de recomandare, cu consecinţa diminuării corespunzătoare a timpului mediu de soluţionare. Analiza efectuată cuprinde două recomandări ce ar trebui reţinute şi puse în practică în cazul curţilor de apel, şi anume: reducerea termenelor de recomandare, dat fiind că punctajul mediuanual pe judecător înregistrat la curţile de apel s-a situat sub limita celui stabilit în cadrul Programului privind volumul optim de muncă, ceea ce înseamnă că termenele de recomandare ar putea fi mai reduse; echilibrarea secţiilor, acolo unde este nevoie.

Autorii raportulyi arată că în perioada de referinţă au existat 10 tribunale care au depăşit limita anuală a celor 5060 de puncte /judecător23. 3 Cele 10 tribunale unde a fost depăşit punctajul sunt următoarele: Cluj, Satu Mare, Bihor, Bistriţa Năsăud, Galaţi, Caraş Severin, Sălaj, Maramureş, Argeş şi Botoşani. Cea mai mare încărcătură medie pe judecător a fost înregistrată la Tribunalul Cluj de 6940 puncte încărcare.

1 COMENTARIU

  1. Doua concluzii (cel putin) se mai desprind din studiu: administratia se face pe holul tribunalelor, ceea ce nu-i normal si faptul ca clujeniii sunt mai „cititi” si stiu cand au fost abuzati de comportamentul autoritatilor. Bineinteles, nu toate dosarele tribunalului vizeaza litigii intre justitiabil si autoritati dar numarul acestora din urma este un indicator important al eficientei si a profesionalismului administratiei publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.