În instanțele clujene, majoritatea persoanelor influente judecate pentru ucidere din culpă sunt condamnate cu suspendare și la plata unor daune către rudele victimelor. Patronul uneia dintre cele mai cunoscute case de schimb valutar a ucis un motociclist în urma unui accident rutier, dar a fost condamnat cu suspendare. O judecătoare care a călcat un om pe trecerea de pietoni a condus pe toată procesului și a fost condamnată cu suspendare. Patroana unei firme cunoscute de catering a ucis patru persoane și a primit o pedeapsă… tot cu suspendare. Un om de afaceri din domeniul imobiliarelor a ucis o familie și a fost închis 2,5 ani. Cel mai recent caz care se poate înscrie în această listă este al patronului Coratim.

Cele mai dese cazuri de ucidere din culpă sunt accidentele rutiere mortale cauzate pe fondul neatenției sau a consumului de alcool. În majoritatea cazurilor, șoferii vinovați de uciderea unei persoane în urma unui accident sunt condamnați la închisoare cu executare de până la 5 ani.

Însă există și cazuri ”fericite” în care vinovații scapă de pușcărie cu o pedeapsă cu suspendare.

Gazeta de Cluj vă prezintă mai multe cazuri de acest gen în care cei vinovați scapă de gratii.

La data de 27.05.2007 pe raza localităţii Apahida s-a produs un grav accident de circulaţie soldat cu patru morţi. Autorul accidentului este Maria Claudia Hărănguş, de 40 de ani din Dej, directoare la firma de cathering Eurest SRL Bucureşti, care avea contract încheiat cu compania Nokia. Ea a condus cu 120 de km/h prin Apahida pe un drum în lucru unde restricţia de viteză era de 30 de km/h. A pătruns pe contrasens şi a izbit frontal un alt autoturism, o Dacia 1300, în care se aflau patru persoane. Cei din Dacie au murit, iar șoferul care a produs accidentul a suferit o fractură la piciorul stâng şi câteva contuzii şi echimoze de la spargerea parbrizului şi declanşarea airbag-ului.

După producerea accidentului a urmat o anchetă care a durat patru ani de zile, ani în care poliţiştii au făcut expertize, contraexpertize, au luat declaraţii martorilor de la locul accidentului şi, într-un final, după ani de muncă asiduă, procurorii au reuşit să facă un rechizitoriu care a ajuns la Judecătoria Cluj Napoca. După un an de zile, instanța a pronunţat sentinţa de condamnare la 3,6 ani cu suspendare şi plata unor daune.

Rudele celor omorâţi în urma acestui accident, o parte s-au îmbolnăvit, iar una dintre ele s-a sinucis.

Până să fie trimisă în judecată, autoarea accidentului nu avea dreptul de a conduce suspendat, iar printre primele soluţii date de judecător a fost acea de a prelungi cu 30 de zile dreptul de a conduce.

Saker condamnat cu suspendare

În septembrie 2015 pe strada București din Cluj Napoca, omul de afaceri iranian BAZRKAN ABDUL RAHMAN, cunoscut în Cluj Napoca ca fiind patronul caselor de schimb valutar Saker și unul dintre cei mai influenți business-man locali, a comis un accident mortal. Saker era volanul unei mașini marca Audi și a efectuat un viraj brusc peste linia continuă dublă pentru a ajunge la sediul fast-food-ului Mama Manu. În clipa respectivă, i-a tăiat calea unui motociclist care nu a avut timp să evite impactul și s-a izbit de mașină. În urma impactului motociclistul a fost proiectat în aer și s-a izbit de asfalt la aproximativ 6-7 metri de locul producerii accidentului. Victima a murit după câteva ore la spital.

Saker a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției care l-a făcut să beneficieze de clemență din partea judecătorilor. Astfel, pentru că a cauzat moartea unui om, el a fost condamnat la doi ani și două luni cu suspendare.

Interesant este faptul că prin soluția dată, Saker nu a fost condamnat să plătească nici un fel de daune familiei victimei și nici vreo amendă penală. Chiar dacă membrii familiei au formulat o acțiune civilă, judecătorul a lăsat-o nesoluționată.

După ce victima a ieșit din comă, asiguratorul i-a cerut 10.000 de lei

Pe 23 decembrie 2005, în zona Aeroportului Cluj Napoca, Ioan Mureşan a traversat pentru a ajunge la staţia de autobuz, dar la mijlocul drumului a fost accidentat grav de o maşină. După impact, omul a stat o săptămână în comă, iar după ce şi-a revenit, din cauza rănilor suferite a suferit o serie de operaţii şi a stat în spital 41 de zile. Cu toate acestea, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au dat o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Bogdan Ostin Florin, şoferul care l-a accidentat pe Mureşan.

Procurorul Răducanu Mihaela Ramona, care în 2006 era la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, iar ulterior a avansat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, a scris în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale că Ioan Mureşan nu a necesitat zile de spitalizare. După ce și-a mai revenit, victima a fost căutată de firma de asigurări care i-a cerut bani. Firma de asigurări Asirom l-a dat în judecată pentru a recupera pagubele provocate autoturismului în urma accidentului, estimate la circa 10.000 de lei.

Judecător condamnat cu suspendare după ce a omorât un om pe trecerea de pietoni

Fostul vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia, NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA, a fost condamnată la sfârșitul anului 2017 la doi ani cu suspendare într-un proces de ucidere din culpă, după ce a accidentat o persoană pe trecerea de pietoni. Dosarul a fost judecat de Monica Șortan de la Curtea de Apel Cluj. La Curtea de Apel Cluj, pe parcursul procesului magistratul a beneficiat de 10 ori de prelungirea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. Astfel că, până acum, judecătorul condamnat în primă instanță pentru ucidere din culpă a beneficiat de 720 de zile de prelungire a dreptului de a conduce.

În 2014, judecătorul NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA (vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia la data producerii accidentului, n.red.) a accidentat un om pe trecerea de pietoni în timp ce mergea la muncă. Accidentul a avut loc în centrul municipiului Alba Iulia, pe Bulevardul Încoronării. Aflată la volanul mașinii sale, judecătoarea nu a acordat prioritate unui pieton care s-a angajat în traversarea străzii şi l-a lovit în plin. Bătrânul a fost dus la spital însă, din cauza rănilor suferite, a murit.

Doi ani și jumătate de închisoare pentru uciderea unei familii

Unul dintre cele mai frapante cazuri este al omului de afaceri clujean din domeniul imobiliarelor, Gabriel Hilote. În timp ce se afla la volanul mașinii, sub influența băuturilor alcoolice, a intrat pe contrasens și a izbit frontal o altă mașină în care se aflau doi soți împreună cu fiica lor de 15 ani. Cei trei au murit, iar Hilote a fugit de la locul accidentului.

Gabriel Hilote

A primit o pedeapsă cu executare și după doi ani și jumătate a ieșit din închisoare fiind eliberat condiționat.

Patronul Coratim conduce după ce a călcat un om pe trecerea de pietoni

Cel mai recent caz care se poate înscrie în lista persoanelor influente care au comis un accident mortal, dar legea este plină de clemență pentru ei, este al milionarului clujean Daniel Dumitraș, patronul Coratim. În cursul acestei săptămâni a strivit pe trecerea de pietoni un bărbat de aproximativ 30 de ani. Permisul i-a fost reținut în vederea suspendării, dar a primit dovadă înlocuitoare valabilă 15 zile. Dumitras este cercetat în stare de libertate pentru ucidere din culpă.

Ce pedepse prevede codul penal pentru ucidere din culpă

Art. 192: Uciderea din culpă

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.

1 COMENTARIU

  1. In Romania uciderile din culpa sunt tratate ca o raceala, nimic grav. La un furt din magazin, iei mai mult si cu executare. Nu ne putem vindeca atata timp cat legile sunt slabe si sunt facute doar pentru fraieri, autoritatile care trebuie sa impuna legea sunt slabe…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.