Curtea de Apel Cluj a dat o sentință în procesul deschis de omul de afaceri Dumitru Cristian Florin împotriva soților Rozalia și Iuliu Păcurariu. El a fost senator, deputat și unul dintre consilierii lui Emil Boc când ocupa funcția de premier. Soții Păcurariu trebuie să returneze peste 650.000 lei, bani pe care i-au folosit la redresarea unei societăți comerciale. În cadrul procesului fostul politician clujean a declarat că el nici măcar nu a știut de banii pe care i-a luat cu împrumut soția lui și a cerut respingerea plângerii pe motiv că el nu are nicio legătură cu acest caz!
La mijlocul acestei luni, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în procesul dintre Dumitru Cristian Florin și soții Păcurariu.
”Respinge cu majoritate de voturi în complet de divergență ca nefondat apelul declarat de paratii Păcurariu Rozalia și Păcurariu Iuliu împotriva sentinței civile nr. 344 din 30.07.2020 a Tribunalului Cluj, pronuntată în dosar nr. 3624/117/2019*, pe care o menține. Obligă pe numiții apelanți să plătească intimatului Dumitru Cristian Florin suma de 8710,44 lei, cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Curtea de Apel Cluj. Pronunțată prin punerea solutiei la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, azi, 17.01.2023. Cu opinie separată în sensul admiterii în parte a apelului cu consecința schimbării în parte a sentintei în sensul respingerii acțiunii formulate în contradictoriu cu pârâtul Păcurariu Iuliu ca fiind pronunțată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”, arată soluția Curții de Apel Cluj.
Pe de altă parte, Iuliu Păcurariu a dat o declarație ambiguuă pentru Gazeta de Cluj.
”Deci asta e o problemă veche, s-a rezolvat! Am și vândut firma, deci nu mai este datoria noastră. Au venit doi frați din Gherla care au cumpărat”, a declarat fostul politician.
Împrumutul a fost contractat în 2016 de către Rozalia Păcuraru care avea nevoie de bani pentru redresarea activității societății CARMAFLORA SRL. Acum firma este în faliment, iar principalul acționar este Rozalia Păcurariu.
Banii au fost virați în contul Rozaliei Păcurariu și au fost acordați în mai multe tranșe care aveau data scadentă în anul 2017.
Doar că soții Păcurariu nu au dat niciun ban înapoi. După doi ani au fost dați în judecată.
În replică, soții Păcurariu spun că, de fapt, împrumutul ar fi fost acordat firmei Carmaflora, care ar și trebui să îl restituie. Atât doar că firma merge pe pierderi din 2017 până în prezent. Anul trecut, potrivit Ministerului de Finanțe firma nu a avut nicio cifră de afaceri.
Ei spun că discuțiile despre acordarea împrumutului s-au limitat strict la contractarea unui împrumut de către societatea CARMAFLORA SRL. Banii erau pentru plata datoriilor, și nu pentru conservarea, administrarea sau dobândirea bunurilor comune si nici în scopul acoperirii cheltuielilor.
Fostul consilier de premier, senator și deputat spune că nu a știut ce a făcut soția lui cu peste 500.000 lei
Pe parcursul procesului, Iuliu Păcurariu a declarat că nici măcar nu a știut despre contractarea banilor, iar soția lui nu i-a împărtășit acest lucru. Mai mult, fostul politician spune că el nu a purtat nicio discuție cu Dumitru și nu a semnat vreun contract de împrumut cu el.
Faptul că sumele de bani au fost depuse în contul soției lui este motivat de o acțiune a băncilor care puseseră poprire pe conturile firmei Carmaflora.
Astfel că cei doi soți spun că judecătorii ar trebui să respingă cererea prin care Dumitru își cere banii înapoi pentru că Iuliu Păcurariu nu ar avea nicio calitate procesuală în acest dosar.
Însă, cei doi soți sunt căsătoriți tocmai din 1973, cu mult timp înainte ca Rozalia Păcurariu să ceară banii cu împrumut. Iar legislația românească impune în acest caz ca obligația de restituire să revină ambilor soți, fiind o datorie comună.
Potrivit art.32 al.1 lit.a codul familiei (art.351 cod civil) soții răspund cu bunurile comune pentru cheltuielile făcute cu administrarea oricăruia dintre bunurile comune și în conformitate cu dispozițiile art.30 al.3 codul familiei(art.339 cod civil), calitatea de bun comun nu trebuie dovedită.
O afacere imobiliară marca Păcurariu
Soții Rozalia și Iuliu Păcurariu sunt cunoscuți în Cluj Napoca pentru implicarea lor într-o afacere imobiliară cu mai multe spații comerciale din oraș. Este vorba despre SC Flora, o firmă pe acțiuni care deținea multe spații comerciale în centru și în cartierele din oraș.
Sediul social al SC Flora SA se află pe strada Dorobanţilor, vizavi de Palatul de Justiţie, iar de-a lungul anilor clujenii au putut vedea bătăile purtate între tabără reprezentată de Gheorghe Dunca, pe de o parte, şi Emilia Bor împreună cu Rozalia Păcurariu, pe de altă parte. La disputele între cele două ”facțiuni” au participat jandarmi, bodyguarzi şi acţionarii acestei societăţi. Gheorghe Dunca îşi acuză adversarii de falsuri şi abuzuri şi a făcut mai multe plângeri la poliţie şi parchet, însă toate au primit neînceperea urmăririi penale.
În Dosarul Flora curtea de Apel Cluj a stabilit că Nicolae și Emilia Bor au falsificat registrul acționarilor al societății Flora SA.
Rozalia Păcurariu a vândut în 2005, când SC Flora era prinsă în cadrul proceselor mai multe spaţii comerciale. Un magazin (485 mp) de pe strada Gârbău nr.12 a fost vândut către SC Pablo Impex, reprezentată de Pop Mircea Adrian, cu suma de 32.927 de euro, la aceeaşi adresă, Păcurariu a mai vândut un spaţiu de 117 mp către SC Eco Prisal, reprezentată de Prigoană Daniel, pentru suma de 36.000 de euro, iar către Rosal Grup un spaţiu de 196 mp pentru 60.000 de euro. De asemenea, Dunca mai arată că în cadrul ultimelor procese, în care Rozalia Păcurariu şi Emilia Bor au fost reprezentate de casa de avocatură a lui Valeriu Stoica, onorariul avocaţial a fost plătit din conturile SC Flora SA, iar conform a șapte facturi suma plătită a fost de peste 75.000 de lei.
Conform contractului de asistenţă juridică, societatea de avocatură Stoica&Asociaţii percepe 11.900 de euro doar pentru studierea dosarului şi depunerea diverselor documente, 5.950 de euro pentru reprezentarea asigurată de Valeriu Stoica. În cazul admiterii recursului la Înalta curte, onorariul este de 11.900 de euro, iar dacă în urma admiterii recursului se modifică decizia Curţii de Apel Cluj, onorariul, suplimentar, este de 23.800 de euro. Din partea SC Flora SA, contractul este semnat de Rozalia Păcurariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Flora.
Ati uitat de „porecla” transformata in „renume” pe vremea lui Funar a ipochimenului: 007. Adica 0.07% din voturile valabil exprimate ale alegatorilor clujeni, la scrutinurile pt. functia de primar al Clujului, acordate lui. Mai putin decat numarul membrilor PD…