Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (OIPOSDRU) Nord-Vest din subordinea Ministerul Muncii funcționează în cadrul Iulius Mall și plătește o chirie de 20.000 euro/lună. Instituția este condusă de Liviu Miclăuș, care i-a fost șofer liberalului Marius Nicoară și ulterior a fost propulsat politic în funcții publice. Așa a ajuns Miclăuș să facă parte din comisia administrației județene care a atribuit terenul pe care s-a construit Iulius Mall. Tot la Iulius Mall, Miclăuș avea o cafenea pe care acum o conduce partenera lui de afaceri, Ramona Crișan.

În 2013, Liviu Miclăuș a fost ”uns” în funcția de șef al OIPOSDRU Nord-Vest, funcție pe care și-o menține și acum. A ajuns în această funcție prin prisma relațiilor pe care le-a cultivat cu Marius Nicoară, fost șef al CJ Cluj și senator liberal.

Anul trecut, OIPOSDRU Nord-Vest a încheiat cu Iulius Mall un contract de închiriere a unui spațiu cu o suprafață de 1.1115 mp în care să își desfășoare activitatea. Chiar dacă este vorba despre o instituție a statului, OIPOSDRU Nord-Vest a preferat să se mute la mall-ul din Gheorgheni unde plătește o chirie de 20.000 euro/lună. ”Începând cu anul 2011, OIR POSDRU NV, și-a desfășurat activitatea în imobilul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr.  58, Cluj-Napoca, imobil aflat în proprietatea Instituției Prefectului Județului Cluj. Ca urmarea a condițiilor meteo  nefavorabile din vara anului 2021 spațiile au fost afectate, încăperile au devenit improprii pentru desfășurarea activității celor 65 de angajați, la fiecare ploaie apa se prelinge pe pereți existând infiltrații masive ale apei pluviale în spațiile de  birouri. Drept urmare, tencuiala de pe unele tavane a căzut peste aparatura din birouri, aceasta fiind afectată grav. Instituția Prefectului Județului Cluj, (proprietara clădirii) nu dispune de resurse pentru reparații și nici nu a putut pune la dispoziție  alte spații. Modalitatea de soluționare a acestei probleme a fost identificarea unui spațiu corespunzător în care să își desfășoare activitatea instituția, cu o suprafața utilă totală estimată de aproximativ 1100 mp. În vederea realizării acestei  închirieri a fost semnat contractul de finanţare nerambursabilă numărul 81264/06.09.2021, între MINISTERUL  INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional CAPITAL  UMAN și ORGANISMUL INTERMEDIAR REGIONAL PENTRU PROGRAMUL OPERATIONAL SECTORIAL PENTRU DEZVOLTAREA  RESURSELOR UMANE-REGIUNEA NORD VEST în calitate de beneficiar. Proiectul este finanțat din axa Asistență tehnică, Cod  apel: POCU/155/7/4/Operațiune aferentă Obiectiv compozit OS AT POCU.

În data de 8.09.2021 a fost publicat anunțul cu privire la intenția de închiriere a unui imobil cu destinația de birou în Cluj Napoca pentru OIR POSDRU NV, COD CPV: 70310000-7 – Servicii de închiriere sau de vânzare de imobile. Achiziția a fost  derulată conform dispozițiilor art.29 alin.1 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Anunțul a fost publicat pe pagina de internet a instituție https://www.runv.ro/anunturi2021.html”, arată un răspuns al instuituției conduse de Liviu Miclăuș.

Astfel că, din data de 01.10.2021, pentru 1115 mp (spațiu care cuprinde cuprinde birouri, spații de arhivare/tehnice, cameră servere, băi, holuri, etc.)  OIPOSDRU) Nord-Vest plătește aproape 100.000 lei/lună, ceea ce înseamnă puțin peste 20.000 euro la cursul actual.

De la volanul lui Nicoară la conducerea OIPOSDRU N-V

Pe Liviu Miclăuș de Iulius Mall nu îl leagă doar locul de muncă. El a făcut parte din comisia formată din reprezentanți ai CJ Cluj care a atribuit suprafața de teren pe care s-a construit Iulius Mall. Ulterior, după ce Iulius Mall a primit undă verde din partea CJ Cluj să construiască proiectul imobiliar în cartierul Gheorgheni, Liviu Miclăuș a închiriat un spațiu în care funcționează o cafenea prin intermediul firmei Sweet Mall Cafe. Potrivit actelor de la Registrul Comerțului, până în 2018 el a făcut parte din societate, dar și-a cedat pachetul de acțiuni partenerei sale de afaceri, Crișan Ramona Alina. Nu este prima afacere în care cei doi au fost parteneri de afaceri. Cei doi, împreună cu Dionisie Zăpârțan, au fost acționari în CAFE & GELATO SRL, firmă radiată între timp.

Marius Nicoară

Liviu Miclaus a avut parte de o ascensiune fantastică sub aripa lui Marius Nicoara. Totul a început în anul 2004, când Marius Nicoară a câștigat președinția Consiliului Județean Cluj. Cu sprijinul noului președinte de la CJ, Liviu Miclăuș a fost angajat la RAADPP Cluj, sub comanda lui Berche Ion, directorul de la acea vreme, ulterior lipindu-se, tot prin Marius Nicoară, de un post călduț de director la Hotel Victoria și în consiliul de administrație al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca. Tot prin grija lui Marius Nicoară, Miclăuș a ajuns președintele TNL Cluj, unde nu a reușit să se remarce cu nimic concret, în afară de afacerile pe care le făcea cu prietenul lui, Bogdan Marișca (pilotul de mașini). Cei doi au făcut asfaltări, pietruiri de drumuri și lucrări, plătite cu bani publici, în reamenajarea stadionului Ion Moina înainte ca acesta să fie dărâmat.

Înainte de a-i conduce mașina lui Marius Nicoară, Liviu Miclăuș a fost șoferul Noricăi Nicolai. Cu sprijinul lui Nicoară, nu doar Miclăus s-a plasat bine, ci a reușit să asigure poziții avantajoase și membrilor familiei sale. Soția lui, Loredana, a lucrat mult timp, în baza unui contract civil de prestări servicii, pentru AJOFM Cluj. La nivelul anului 2011 era plătită cu 200 de lei pe ora. De asemenea, fratele lui, Adrian, a fost angajat director la Iulius Mall.

S-a ocupat de vânzarea ”Hotelului SRI” de lângă Prefectura Cluj

În perioada în care fost la conducerea Hotelului victoria, liberalul Liviu Miclăuş a scos la vânzare hotelul. La licitaţie s-au înscris mai multe societăţi printre care Ion Ţiriac sau Ilie Carabulea care ar fi fost interesaţi să plătească peste 10 milioane de euro pentru acest spaţiu din centrul Clujului. Însă, prețul de pornire era de 26 milioane de euro. S-a dat ordinul de anulare a licitaţiei, astfel că Victoria a rămas tot la dispoziţia RAAPPS Cluj. De asemenea, regia clujeană a mai avut un apartament în Gheorgheni, apartament pe care l-a vândut în 2007 cu 80.000 de euro.

4 milioane de lei trebuiesc tocate până la anul

Potrivit anunțului de închiriere, instituția OIR POSDRU Regiunea NORD -VEST are la dispoziție 4 milioane de lei pe care trebuie să îi cheltuiască cu chiria de la Iulius Mall.

”Valoarea totală a proiectului este de 4.006.016,00 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 3.392.895,26 lei și contribuție beneficiar 613.120,74 lei. Proiectul, cu o durată de 28 de luni, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritara 7 – Asistență tehnică, Domeniul major de intervenție 7.1 – Îmbunătățirea capacității Autorității de Management (AM) și a Organismelor Intermediare (OI) ale POCU de a gestiona și implementa în mod eficient și eficace programul operațional. Obiectivul general al proiectului: Obiectivul general al acestui proiect este închirierea de spațiu necesar desfășurării, în condiții optime, a activităţilor specifice instituției. Obiectivele specifice ale proiectului: Obiectivul specific al proiectului consta în asigurarea spațiului necesar funcționarii OIR POSDRU Regiunea NORD -VEST – clădire si terenul aferent- pentru perioada septembrie 2021- decembrie 2023, în vederea asigurării condițiilor optime pentru îndeplinirea atribuțiilor în managementul și implementarea POCU 2014- 2020”, se arată în anunț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here