Conceptul de cumul pensie-salariu a ajuns, din nou, pe masa Guvernului României, în contextul în care se caută soluții disperate pentru a rezolva deficitul peste estimări din bugetul de stat. În coaliția de guvernare se discută despre o impozitare a veniturilor de peste 25.000 ale bugetarilor care cumulează salariul cu pensia, în speranța că lucrurile se vor rezolva, într-un final. Gazeta de Cluj a făcut mai multe adrese la instituțiile din Cluj-Napoca pentru a descoperi câți angajați cumulează pensia cu salariul. 

Text: Trebuie să menționăm încă de la început că acest concept, de cumul pensie-salariu, presupune posibilitatea ca un fost angajat care a ieșit la pensie poate în continuare să lucreze și să primească, totodată, și pensia la care are dreptul, în urma contribuțiilor efectuate de-a lungul anilor. 

Această practică este permisă în România, chiar dacă, în urmă cu câțiva ani, primarul actual al Clujului, Emil Boc, în timp ce era premierul României, a interzis acest lucru. Mai exact, în timpul crizei financiare izbucnite în 2008, cumulul pensie-salariu a fost interzis prin legea nr.329/2009. 

Reamintim că în 2009, țara noastră a avut o cădere economică  și un deficit bugetar de peste 7% din PIB care a urcat la 9% în 2010. Să nu uităm că tot din cauza crizei financiare, Guvernul condus în acea perioadă de Emil Boc a eliminat și pensiile speciale. 

Cumulul pensie-salariu a fost reintrodus în România în 2014, în timpul guvernării alianței PSD-UNPR-ALDE, prin Legea nr.134. De asemenea, în timpul lui Victor Ponta, pensiile speciale au fost, din nou, reintroduse. 

De curând, Emil Boc a precizat că o astfel de măsură, privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, este una bună, dar a atras atenția asupra modului în care se va lua o astfel de măsură.

Potrivit Ministerului Finanțelor, aproximativ 81.000 de români, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, câștigă lunar peste 25.000 de lei din salarii și venituri similare, inclusiv din sporuri și indemnizații pentru consilii de administrație. Această constatare se bazează pe o analiză a datelor furnizate de Inspecția Muncii, care arată că în total există 42.315 contracte de muncă cu salarii de peste 25.000 de lei pe lună, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat, dintre care doar 2.300 sunt în sectorul public.

Bani din două părți. Guvernul Ciucă, disperat să caute soluții pentru a rezolva problema deficitului bugetar 

Privind în ograda clujeană, vă prezentăm numărul celor care cumulează pensia cu salariul din Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe. Potrivit răspunsului primit din partea instituției, în cadrul CJ Cluj sunt în prezent un număr de 274 de posturi, dintre care doar două, adică 0,73%, sunt ocupate de persoane care cumulează pensia cu salariul. Un post a fost ocupat din 27 decembrie 2017, iar celălalt post din 2 noiembrie 2022. 

„Menționăm că cei doi angajați care cumulează pensia cu salariul au realizat în luna martie un venit brut / venit net de 15573 lei/8996 lei respectiv 11091 lei/ 6343 lei”, se arată în răspunsul oferit de către Consiliul Județean (CJ) Cluj. 

Potrivit Legii 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice, se prevede că persoanele care se pensionează la vârsta de pensionare pot beneficia simultan de pensie și de venituri provenite din salarii sau activități independente, cum ar fi câștiguri obținute ca persoane fizice autorizate, drepturi de autor, chirii, dividende, jocuri de noroc și alte surse similare de venit.

O altă adresă pe care am făcut-o a fost la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj. Potrivit reprezentanților asociației, niciunul dintre cei 7 angajați nu cumulează pensia cu salariul, aceștia nefiind în pensie. 

De asemenea, ziarul nostru a luat legătura și cu reprezentanții Prefecturii Cluj, pentru a cere informațiile cu privire la persoanele care cumulează pensia cu salariul. Potrivit răspunsului, la nivelul instituției Prefectului-Județul Cluj nu există situații de cumul al pensiei cu salariul.

La Primăria Cluj-Napoca, așa cum am precizat într-o știre anterioară, are un număr de 26 de salariați, funcționari publici și personal contractual, cumulează pensia cu salariul. Totodată, salariații respectivi au fost angajați în instituție între anii 1993 și 2022. De asemenea, în ceea ce privește salariul lunar brut încasat de la Primăria Cluj-Napoca, acesta este cuprins între 5749 lei și 20448 lei. 

Astfel, în cazul în care se va vota impozitarea veniturilor de peste 25.000 de lei, angajații din administrația clujeană care cumulează pensia cu salariul nu vor întâmpina probleme. Reamintim că din cei 26 de salariați, 18 sunt pensionați la limită de vârstă, 8 salariați cu pensie de serviciu ( 5 provin de la structurile Ministerului Afacerilor Interne, iar 3 din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, nici în cadrul societății Termoficare Napoca SA nu se regăsesc cazuri de salariați care cumulează pensia cu salariul, au transmis reprezentanții societății. 

Oană Alexandra: Majoritatea românilor se tem că vor suporta taxe mai mari pentru acoperirea găurii din buget

Oană Alexandra, consilier local USR, a spus pentru jurnaliștii Gazetei de Cluj că nu este normal să existe astfel de situații prin care se permite cumularea pensiei cu salariul, în condițiile în care România se confruntă cu probleme serioase.  

„Sunt două aspecte de care trebuie să ținem cont, din punctul meu de vedere, când vorbim de cumulul pensie-salariu. Unul este cel economic. În contextul în care România traversează o perioada complicată, cu un deficit bugetar din ce în ce mai mare, cu inflație și scumpiri, nu este normal să avem astfel de situații prin care se permite cumularea pensiei cu salariul. În timp ce unii cumulează pensia cu salariul, majoritatea românilor se tem că vor suporta taxe mai mari pentru acoperirea găurii din buget”, a precizat Oană Alexandra. 

Totodată, consilierul local a mai spus că al doilea aspect de care trebuie să ținem cont este cel de ordin etic, în condițiile în care în țara noastră există diferențe uriașe în ceea ce privește sistemul de pensii, precum și între venituri. 

„Foarte mulți pensionari încasează pensii de mizerie care nu le acoperă nevoile de bază, în timp ce mai multe categorii de speciali încasează pensii uriașe. Nu e normal să contribuim la creșterea acestor diferențe, din contră trebuie să le atenuăm. Foarte mulți pensionari încasează pensii de mizerie care nu le acoperă nevoile de bază, în timp ce mai multe categorii de speciali încasează pensii uriașe, iar unii se reîntorc în câmpul muncii și încasează salarii de la stat”, a conchis Oană Alexandra, consilier local USR în Primăria Cluj-Napoca. 

Radu Moisin, deputat PNL de Cluj, a precizat pentru ziarul nostru că ar trebui urmat același principiu pe care l-a adoptat Guvernul Boc între 2008 și 2009. 

„Aceeași problemă s-a pus când România avea mari dificultăți financiare, mai exact între 2008 și 2009, iar atunci s-a interzis cumului pensie-salariu de la stat dacă pensia depășea salariul mediu brut pe economie (Legea 329/2009, art. 17. Astăzi, nivelul acestuia este de 6789 de lei. Măsura a fost abrogată de prim-ministrul Victor Ponta. Părerea mea este că ar trebui urmat același principiu, exceptând Sănătatea și Educația. Interdicția cumulului se referă doar la pensionarii reangajați la stat”, a conchis deputatul clujean Radu Moisin (PNL). 

Liderul USR Cluj, Oana Murariu, a precizat pentru ziarul nostru că acest cumul pensie-salariu trebuie strict reglementat și permis doar prin excepție în domenii precum educația sau sănătatea. 

„Situația actuală este nesustenabilă pentru sistemul de pensii. Este și profund imorală în raport cu toți ceilalți pensionari. Gândiți-vă numai la pensionarii speciali, care s-au pensionat și înainte de a atinge limita de vârstă, cu pensii speciale, și care cumulează acest venit și cu salariul de bugetar, eventual tot de la aceeași instituție de unde s-au pensionat. Asta în timp ce pensia medie pentru peste 5 milioane de români este de aproape 1.800 de lei. Eliminarea pensiilor speciale este și unul din jaloanele din PNRR. Riscăm să pierdem miliarde de euro dacă nu realizăm acest lucru. Vorbim de miliarde care pot fi pierdute de toți românii, nu pe persoană fizică de guvernanți. Pentru că noi vom plăti în continuare lipsa dezvoltării României. Și tot noi vom plăti taxele și impozitelor care vor fi crescute pentru a acoperi și această pierdere de venituri bugetare. Este momentul ca guvernanții să înceteze să ia decizii doar pentru binele specialilor și să înțeleagă că au o răspundere de a face și ce e corect, ce e drept, pentru toți românii. Este momentul ca pensiile speciale să devină o poveste a trecutului”, a mai spus Oana Murariu. 

2 COMENTARII

  1. Când economia va face implozie, banii din bănci se vor evapora precum în Grecia, Venezuela sau Sri Lanka, când șomajul va face ravagii și haosul va pune stăpânire pe țară, oare unde vor merge cetățenii să ceară un răspuns la problemele lor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.