Decontările pentru angajații de la instituțiile din Cluj-Napoca reprezintă o practică comună după cum am scris în ultimele materiale. Acestea pot fi realizate în diverse scopuri, precum acoperirea cheltuielilor de transport, masă sau cazare în timpul deplasărilor de serviciu, sau pentru acordarea de alte beneficii și stimulente pentru angajați. Aceste decontări sunt reglementate de legile și normele în vigoare și sunt unul dintre aspectele importante ale politicii de resurse umane ale instituțiilor din Cluj-Napoca, care își doresc să ofere un mediu de lucru atractiv și avantajos pentru angajați. Cu alte cuvinte, lucrul la stat este o adevărată „binecuvântare” pentru cei care au decis să facă parte din această horă.
În acest material o să vă prezentăm sumele de bani pe care DNA – Serviciul teritorial Cluj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Tribunalul Cluj și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj le decontează pentru deplasările în țară și străinătate.
Astfel, la solicitarea ziarului nostru, din 13 martie 2013, în cursul anului trecut, DNA-Serviciul teritorial Cluj a decontat suma totală de 13.366 lei reprezentând cheltuieli (diurnă) cu deplasarea în interesul serviciului a unui număr de 14 angajați ai instituției. Mai exact, decontările s-au făcut la 6 procurori, 6 polițiști și 2 conducători auto. Sumele decontate au fost cuprinse între 20 lei și 548 lei de persoană.
La întrebarea dacă au efectuat deplasări în străinătate, DNA a precizat pentru Gazeta de Cluj că angajații instituției nu au fost plecați peste hotare, fără să existe costuri suportate de către DNA-Serviciul teritorial Cluj.
În ceea ce privește Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, potrivit informației primite din partea compartimentului specializat care gestionează informația publică, în anul 2022 a fost cheltuită suma de 2246 de lei pentru deplasarea în țară a unui număr de doar 2 funcționari publici. Mai exact, aceștia au fost trimiși la București (1 deplasare), Iași (1 deplasare) și Brașov (2 deplasări). La fel ca la DNA-Serviciul Teritorial Cluj nu au existat deplasări în străinătate. Potrivit organigramei DGASPC există 136 de funcții publice în instituție, iar aparatul de specialitate
Dorim să reamintim faptul că persoanele care sunt angajate în instituții publice și sunt trimise în interes de serviciu într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 de kilometri de locul de muncă, beneficiază de o indemnizație zilnică în valoare de 20 de lei. În cazul în care distanța depășește 50 de kilometri, aceștia primesc o alocație de 230 de lei pe zi. Este important să menționăm că aceste beneficii sunt reglementate de legi și norme în vigoare și au scopul de a sprijini angajații în îndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu în condiții favorabile.
Decontări, beneficii și stimulente pentru funcționarii publici
A treia instituție care decontează bani pentru deplasările în țară și străinătate este Tribunalul Cluj. Referitor la cererea pe care Gazeta de Cluj a făcut-o către Biroul de Informare și Relații Publice al Tribunalului Cluj, prin care am cerut informații referitoare la sumele plătite pentru deplasările angajaților instituției în țară și străinătate, departamentul economico-financiar și administrativ al Tribunalului Cluj a precizat că instituția nu a efectuat cheltuieli cu deplasări în străinătate. De asemenea, pentru deplasările interne pe parcursul anului 2022, Tribunalul Cluj a plătit suma de 21.883 de lei.
„Menționăm că întreaga sumă a fost utilizată doar pentru decontarea cheltuielilor de transport (n-au existat cheltuieli pentru cazare și diurnă în anul 2022). Sumele au fost utilizate doar pentru participarea la seminarii a magistraților și a personalului auxiliar de specialitate sau deplasarea la instanțele din teritoriu arondate”, se arată în răspunsul primit.
În ceea ce privește Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, pentru anul 2022 au fost decontate cheltuieli privind indemnizațiile de delegare în valoare de 753.100 lei, iar cheltuieli privind deplasările s-au ridicat la suma de 30.574 lei. Toate aceste cheltuieli au fost ocazionate de misiuni efectuate strict pe teritoriul țării. Referitor la cine a beneficiat de aceste decontări, ISU Cluj a precizat pentru ziarul nostru că deplasările au fost făcute de către subofițeri, cât și ofițeri din cadrul instituției.
Cum am prezentat în ultimele ediții, instituția „campioană” la decontări este Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj, care în 2022 a decontat deplasări în țară în valoare de 269.270,91 lei, (peste 54.000 de euro) pentru un număr total de 152 de persoane. Dintre acestea, 43 sunt angajați ai IȘJ Cluj (35 inspectori școlari și 8 angajați personal contractual), iar 109 sunt cadre didactice din județul Cluj (metodiști, membri ai comisiilor naționale și ai grupurilor de lucru constituite la nivel național, prin decizia Ministerului Educației. De asemenea, au fost decontate deplasările membrilor comisiilor și a monitorilor desemnați din județul Cluj către Ministerul Educației, pentru monitorizarea examenelor naționale și a olimpiadelor naționale școlare/discipline de studiu.
Reamintim și Primăria Cluj-Napoca a „pompat” bani frumoși în deplasările din țară și străinătate pentru funcționarii publici. În 2022, 25 de funcționari publici au efectuat deplasări în țară și străinătate. Mai exact, anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a plătit un total de 108.419,34 lei pentru deplasările funcționarilor, adică puțin peste 22.000 de euro. „În cursul anului 2022, 25 de funcționari publici au efectuat deplasări în țară și în străinătate, în următoarele destinații: București, Suceava, Aiud, Sibiu, Constanța, Brașov, Predeal, Poiana-Brașov, Alba-Iulia, Oradea, Luxemburg, Italia, Norvegia, Franța, Belgia, Spania, Suedia, Germania, Finlanda, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca.
Conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor în luna martie a anului 2022, numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România se ridică la 1.267.973. Dintre acestea, 64% sunt în administrația publică centrală. În ceea ce privește numărul de angajați din această ramură, se constată că 811.569 persoane lucrează în instituții finanțate integral de la bugetul de stat. Din punct de vedere al distribuției pe domenii de activitate, Ministerul Educației are cel mai mare număr de posturi ocupate, respectiv 290.992, urmat de Ministerul Afacerilor Interne cu 123.347, Ministerul Apărării Naționale cu 74.761, Ministerul Finanțelor cu 24.323 și Ministerul Sănătății cu 18.549. Este important de menționat că aceste cifre sunt publice și au rolul de a furniza informații relevante despre sistemul de administrație publică din România.