Instituţiile statului, la un pas de desfiinţare, din voia unor organizaţii civice
Un nou scandal public a fost generat chiar in pragul pregatirilor pentru referendumul din data de 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Basescu. Joi, 26 iulie, pe site-ul Consiliul Naţional al Societaţii Civile Romaneşti a fost publicat un document prin care se anunţa intenţia desfiinţarii mai multor instituţii ale statului, dintre care Curtea Constituţionala, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitaţii, Agenţia Naţionala pentru Integritate şi Direcţia Naţionala Anticorupţie. Din cate se pare, printre semnatarii respectivului document se numara şi premierul Victor Ponta, precum şi de liderii USL Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin.
Atac la instituţiile statului
Consiliul Naţional al Societaţii Civile Romaneşti (CNSC), organizaţie care include sau la care au aderat mai bine de alte 53 de alte organizaţii civice din ţara, a publicat pe internet joi, 26 iulie, un document prin care se punea in discuţie desfiinţarea unor instituţii ale statului, principalele vizate fiind Curtea Constituţionala (CC), Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitaţii (CNSAS), Agenţia Naţionala pentru Integritate (ANI) şi Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA). Conform documentului mai sus menţionat, liderii USL ar fi fost de acord, "in principiu", cu lista obiectivelor propuse de entitaţile componente ale CNSC, prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.
"Incepand din 18 iulie 2012, pana la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord in forma definitiva, in baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecarei structuri a CNSC care l-a propus", se arata in document.
La scurt timp dupa apariţia documentului in cauza, reacţiile pro şi contra nu au intarziat sa apara, dupa cum nu au intarziat sa apara nici dezminţirile şi alte puncte de vedere ale persoanelor mai mult sau mai puţin implicate. Ideea conform careia desfiinţarea instituţiilor CC, CNSAS, ANI şi DNA ar fi dorita de catre USL pare a fi intarita şi de declaraţiile liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, colonelul in rezerva Mircea Dogaru, care au aparut in presa la scurt timp dupa declanşarea scandalului. Acesta a susţinut in mod clar faptul ca desfiinţarea respectivelor instituţii aratate in document a fost discutata cu lideri din partea USL, care au cazut de acord cu propunerile inaintate. "Materialul este din ianuarie l-am discutat cu liderii USL pana in luna aprilie, urmand sa-l semneze ei atunci. Lista a ramas neschimbata, iar ei l-au semnat, iar o parte din obiective au fost indeplinite", a declarat colonelul in rezerva Mircea Dogaru in presa.
Acesta a mai aratat ca liderii USL nu au avut obiecţii asupra niciunui punct cuprins in acest document. "Curtea Constituţionala, ANI, DNA sunt instrumente staliniste politice. Noi spre exemplu suntem in proces cu Curtea Constituţionala de doi ani negandu-i dreptul la existenţa pe baza faptului ca legea de funcţionare a Curţii Constituţionale excede Constituţia. Toate legile aparute cu aprobarea acestor indivizi care nu au nicio legatura cu justiţia, sunt nule de drept", a subliniat Dogaru. Referindu-se la eventualele implicaţii pe plan extern pe care asemenea masuri le-ar putea avea, colonelul in rezerva a mai aratat ca "Cei de afara fac o grava confuzie intre Curtea Constituţionala şi Curtea Suprema din alte state. O sa le explicam ca avem o Curte, se numeşte ICCJ. Nici o problema, o sa le explicam noi. O sa-i explicam lui Barroso ca a fost ales cu votul a 22% din electorat lui madam Merkel ca a fost aleasa cu 34% din intregul electorat şi numai ruşii mai au baremul de 50% plus unu. Aceşti europeni la care ne uitam ca la nişte dumnezei sunt de fapt nişte copii mari, care gandesc mai puţin decat noi pentru ca au mai multa tehnica la dispoziţie. Cand le spui ca in Romania respectam democraţia ei spun «vai dar trebuie respectata»”.
Ponta şi USL-ul neaga acuzaţiile
Primul ministru Victor Ponta a reacţionat foarte rapid la acuzaţiile care i s-au adus, aratand ca PDL-ul ar fi instrumentat intreaga afacere pentru a o folosi ca o lovitura de imagine in pragul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu.
"Este o intoxicare tipica de campanie a PDL-ului disperat ca pierde la referendum. Eu am semnat un acord de o pagina in care se spune foarte clar ca, incepand cu 18 iulie şi pana la debutul campaniei electorale parlamentare, deci pana in noiembrie, fiecare punct va fi redactat de comun acord in baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecarei structuri. In rest, nimic altceva nu am discutat, iar nebunii din astea cu desfiinţat Curtea Constituţionala şi…sunt bagate de la PDL şi de la Basescu, disperaţi fiind ca pierd referendumul. E tipic, intoxicarile tipice de la PDL de natura securista", a spus Ponta.
La intrebarea daca USL-ul intenţioneaza intr-adevar sa desfiinţeze respectivele instituţii, premierul Victor Ponta subliniat faptul ca nici nu se poate pune problema unei asemenea masuri. "Nici vorba, cum sa luam in calcul aşa ceva, dar acolo sunt 53 de asociaţii şi avem timp pana in noiembrie sa discutam cu fiecare. Cum sa desfiinţezi DNA şi Curtea Constituţionala ? Fiecare om mai exaltat poate sa ceara orice, dar noi am semnat ca am fost de acord cu un singur lucru: ca o sa discutam pana la inceputul campaniei electorale parlamentare. Nu am semnat nimic altceva şi nici nu ne-a fost prezentat niciodata nimic altceva", a mai spus Ponta.
Nu doar premierul Victor Ponta s-a dezis de acuzaţiile cum ca ar dori desfiinţarea CC, CNSAS, ANI şi DNA ci şi alţi lideri ai USL. Printre aceştia, Preşedintele PC, Daniel Constantin, al carui nume apare şi el ca semnatar al articolului, s-a aparat aratand ca nu a fost niciodata de acord cu desfiinţarea acestor instituţii.
Referitor la acuzaţiile care i-au fost aduse, Daniel Constantin s-a aparat aratand ca "Lucrurile nu stau deloc aşa. Am semnat un document cu un ONG, aşa cum semnam cu toate ONG-urile, un acord pe o singura pagina privind inceputul unor discuţii. Nu am fost niciodata de acord cu desfiinţarea acestor instituţii. Nu suntem de acord şi nu vom discuta cu nimeni desfiinţarea acestor instituţii".
Interesant este faptul ca in textul controversatului document care a facut obiectul scandalului, Consiliul Naţional al Societaţii Civile Romaneşti (CNSCR) susţine ideea conform careia Executivul, care este la ora actuala condus de catre Victor Ponta, nu trebuie sa intervina in actul de justiţie, nici in sensul legiferarii nici in cel al abrogarii unor legi, pe cale de consecinţa nici in cel al desfiinţarii unor instituţii ale statului. "Dreptul la justiţie obiectiva prin interzicerea amestecului Executivului şi politizarea actului de justiţie, desfiinţarea structurilor de poliţie politica de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţionala, ANI, DNA, CNSAS, etc. Incredinţarea atribuţiunilor acestora structurilor statului deja existente" se arata in document.
Andrei Tomoş