Administratorul Buscat Ski, Iancu Șerbănescu, trage un semnal de alarmă privind defrișările masive ce au loc în apropierea pârtiei de schi. Cu toate că în contractul de închiriere încheiat cu Composesoratul Muntele Băișorii era prevăzut că tăierile de arbori sunt strict interzise pe o rază de 2 km față de pârtie, interesele obscure primează. Mai mult, instituțiile publice și private continuă să încheie afaceri cu Maria Cirebea și Ilie Grozav, două personaje care s-au instalat cu forța la conducerea composesoratului, în ciuda faptului că instanțele de judecată au stabilit că niciunul nu are dreptul să ocupe aceste funcții.
Iancu Șerbănescu este administratorul Drisco SRL, firma care în anul 2009 a încheiat un contract cu Composesoratul Muntele Băișorii în baza căruia a închiriat o suprafață de 36,6 ha pentru o perioadă de 49 de ani. Una dintre clauzele prevede că este interzisă tăierea arborilor pe o distanță de 2 kilometri, pe întreaga lungime a pârtiei, arborii nu pot fi tăiați, pentru a menține acea zonă ca o zonă de protecție. Clauza a fost călcat în picioare de Maria Cirebea și Ilie Grozav, cei care conduc composesoratul după bunul plac de ani de zile, chiar dacă magistrații clujeni au stabilit prin hotărâri judecătorești definitive că nu au acest drept.
„În anul 2009, am semnat un contract prin care composesoratul, inclusiv acest duo Cirebea-Grozav, și-au asumat că pe o rază de 2 km față de zona noastră de investiție nu se vor realiza defrișări. Argumentul nostru de la acea vreme a fost că lumea nu vrea să vină să vadă păduri defrișate și nici din punct de vedere al infrastructurii pentru realizarea zăpezii artificiale nu ne este foarte ușor, dimpotrivă. Lipsa unei perdele forestiere de protecție îngreunează sau face chiar imposibilă realizarea zăpezii artificiale. Acum cred că au ajuns cu defrișările la 50 de metri de pârtia noastră, în condițiile în care vremea și tot sezonul de ski nu merge într-o direcție bună, ținând cont de încălzirea globală, de schimbările bruște de temperatură care, implicit, provoacă și vânturi puternice. Practic, aceste vânturi puternice ne duc zăpada pe care noi încercăm să o facem cu tunurile în afara pârtiei, deci nu o mai putem controla. Acestea erau cele două argumente pentru care am inclus acest articol în contractul de închiriere.”, a declarat Iancu Șerbănescu pentru Gazeta de Cluj.
Venituri colosale de pe barba celor care abia trăiesc de pe o zi pe alta
„Cuplul” de la Composesoratul Muntele Băișorii au exploatat resursele structurii, terenurile unor oameni care abia reușesc să trăiască de pe o zi pe alta, iar veniturile au fost pe măsură, dovadă stau datele oficiale care dezvăluie că anul trecut composesoratul a încasat venituri din activități economice în valoare de 642.876 de lei, a înregistrat cheltuieli de 372.844 de lei și un profit de 270.032 de lei. Cu toate acestea, membrii composesori susțin că nu au primit niciodată bani sau lemne de foc în cei 23 de ani de funcționare a structurii. După ce au închiriat terenuri celor mai influenți oameni din Cluj la sume derizorii, în unele cazuri la numai 10 lei pe an, Cirebea și Grozav au început să schilodeasca pădurea din Muntele Băișorii.
Iancu Șerbănescu a afirmat că membrii composesori au avut o ședință în care au votat o nouă conducere a composesoratului, însă rezultatul a fost contestat în instanță de Cirebea și Grozav.
„Din câte știu eu, membri composesori au organizat de curând o ședință și urmează să fie validat consiliul director ales, dar Maria Cirebea și Ilie Grozav au contestat acele alegeri. Prin urmare, instanța trebuie să se pronunțe asupra acestui aspect și durează.”, a transmis administratorul Buscat Ski.
Defrișările au fost efectuate în baza unor autorizații emise de Ocolul Silvic Turda, structură care în teorie se ocupă de paza pădurii composesoratului. Este extrem de interesant cum Ocolul Silvic Turda nu a ținut niciodată seama de controversele abătute peste Composesoratul Muntele Băișorii, chiar dacă potrivit surselor noastre șeful ocolului, Alin Ispas, a fost părtaș de mai multe ori la ședințele cu scântei ale composesoratului, în care oamenii erau nemulțumiți de conducere. Mai mult, Ispas se află în centrul unui scandal de proporții, după ce a început defrișarea unei păduri din localitatea Valea Ierii pentru a-și construi, prin interpuși, o cabană pe un teren concesionat de la Composesoratul Muntele Băișorii. Acesta susține că nu el este proprietarul cabanei și al terenului defrișat, însă localnicii au declarat pentru Gazeta de Cluj că șeful Ocolului Silvic Turda și-a băgat la înaintare rudele în acest proiect imobiliar pentru a nu se trezi într-o situație de conflict de interese.
„Nu știu ce se întâmplă acolo. Știu cu siguranță că orice instituție sau orice societate comercială, când semnează un contract sau eliberează o autorizație, trebuie să se asigure că cel care cere autorizația sau cel care este beneficiarul unui contract, cum s-a încheiat între Ocolul Silvic Turda și Composesoratul Muntele Băișorii, are dreptul să semneze acele documente. În cazul de față, cred că sunt aproximativ 10 hotărâri judecătorești care confirmă că Maria Cirebea și Ilie Grozav nu au dreptul de a reprezenta composesoratul. Noi reclamăm acest lucru, nu am reclamat că brazii au fost marcați sau nemarcați sau că se taie cu sau fără autorizație. Din punctul nostru de vedere, dat fiind că ei nu aveau dreptul să semneze în numele composesoratului, acele autorizații sunt nule.
Până și o companie de telefonie mobilă, când mergi să faci un contract pe firmă îți cere un extras de la Registrul Comerțului. În cazul composesoratului se cere un extras de la Registrul Composesoratelor, unde îți arată care sunt persoanele din conducere. În extrasul Composesoratului Muntele Băișorii nu s-au mai efectuat modificări din anul 2011. E bătător la ochi că nu-și dau seama că suntem în anul 2023 și că nu au mai fost alegeri la composesorat din anul 2011, nu și-au mai schimbat președintele. În plus, legislația privind ONG-urile și composesoratele impune ca la o perioadă de cel mult 5 ani de zile să se facă alegeri.”, a afirmat Iancu Șerbănescu.
I. Șerbănescu: „Maria Cirebea și Ilie Grozav nu au dreptul să facă nimic în composesorat”
Administratorul Buscat Ski a demarat o petiție online pentru a stopa defrișările din proximitatea pârtiei. De asemenea, Iancu Șerbănescu a formulat mai multe sesizări către Garda Forestieră Cluj, Primăria Băișoara și Primăria Valea Ierii, prin care a semnalat că două persoane care nu au nicio calitate în composesorat, aspecte confirmate de instanțele de judecată, decid soarta structurii.
„Noi am făcut această sesizare nu doar Gărzii Forestiere, ci și primăriei Băișoara și primăriei Valea ierii, deoarece pe lângă problema defrișărilor care afectează producerea zăpezii artificiale, pe terenul închiriat de noi au început să apară și construcțiile. Am făcut aceste sesizări la toate instituțiile prin care atrăgeam atenția că Maria Cirebea și Ilie Grozav nu au dreptul să închirieze terenuri, să defrișeze, practic nu au dreptul să facă nimic pentru composesorat. Membrii composesori ar trebui să fie mai vehemenți, deoarece nu au niciun beneficiu din aceste acțiuni. Întrebarea mea este următoarea: cine o să-mi pună înapoi acea barieră fizică de brazi, deoarece composesoratul are o obligație față de noi? O să pună ocolul, ITRSV sau Maria Cirebea și Ilie Grozav? Membrii composesori ar trebui să se întrebe cine va ajunge să plătească aceste lucruri.”, a conchis Iancu Șerbănescu.
Ilie Grozav a fost surprins în iarna acestui an cum cerea bani oamenilor care voiau să parcheze în parcarea amenajată de Drisco SRL, însă planurile prin care acesta voia să mai mulgă câțiva lei din Stațiunea Muntele Băișorii au fost date peste cap de jandarmii clujeni care l-au făcut să abandoneze combinația.
Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, a declarat că sunt efectuate verificări în zona Stațiunii Muntele Băișorii privind posibile tăieri ilegale de arbori, însă nu au fost stabilite concluziile finale. Cât despre situația privind conducerea ilegală a composesoratului, Istrate Ștețco a transmis că Garda Forestieră Cluj nu are competența să verifice dacă cei care au decis soarta pădurii sunt cu adevărat cei îndreptățiți să facă acest lucru.
Sa spuna administratorul partiei Buscat cat a platit chirie Composesoratului in cei 14 ani pentru cele 36,6 ha inchiriate in 2009. In orice „afacere” trebuie sa castige ambele parti, in acest caz el nu a platit chiria si mai vorbeste de oamenii care traiesc de pe o zi pe alta – ar trebui sa-i fie rusine. Indiferent cine era la conducerea Composesoratului el trebuia sa plateasca chiria prin virament bancar si sa faca dovada platii pentru ca si noi daca avem contract chiar cu o companie de telefonie mobila ne achitam datoria indiferent ca-i Popescu sau Iliescu la conducerea companiei. Din cate stiu, in zona Buscat este facut de Composesorat un PUZ pentru Baza Turistica, ceea ce inseamna dezvoltarea statiunii prin introducerea de utilitati – alimentare cu apa, electricitate, constructia de drumuri, pensiuni, restaurante, servicii pentru activitati sportive si recreative etc. Doar o zona dezvoltata atrage turisti facilitand locuri de munca si un trai mai bun pentru oamenii de acolo.
Cum poate fi vorba de dezvoltare, de construire pe un loc unde ar trebui să fie pădurea? Acolo e arie protejată, ce aparține pădurii. După acest raționament, haide să defrișăm tot Amazonul ca să „dezvoltăm” zona.
Unde locuiesc oameni, pădurea dispare. Trebuie explicat ca unui copil mic? Aveți interesul să faceți pe proasta? Dacă vreau să merg în natură, la ski sau în drumeție mă aștept să văd și să mă plimb prin pădure și NU pe lângă case construite (oricât de frumoase ar fi acestea, tot fără sens). Vreau sa existe diversitate a vieții, alta decât cea umană; suportul ei e pădurea și zonele NE”dezvoltate” de oameni.
Cum de e așa de greu să izgonești (limitezi) egoismul și lăcomia umană? O întreagă lume să sufere pentru lăcomia câtorva…
Indiferent că a plătit sau nu chirie administratorul pârtiei Buscat, cei care au defrișat au făcut-o ILEGAL.
Ar trebui să existe consecințe pentru așa ceva, iar cei ce au făcut-o să fie trași la răspundere. Dacă vrem o țară civilizată, aceste acțiuni trebuiesc pedepsite fără întârziere, astfel încât să fie descurajate.