Atunci când cineva are motive să vorbească despre Institutul inimii din Cluj-Napoca, dacă este un om onest, nu poate decât să aibă cuvinte de laudă la adresa doctorilor şi a tuturor cadrelor medicale care deservesc această instituţie. Am să-i nominalizez doar pe cei cu care am avut tangenţă directă şi anume: prof. univ. dr. Radu Căpâlneanu, medicul primar Ştefan Moţ şi medicul primar Horia Roşianu dar, cuvinte de laudă am auzit şi despre ceilalţi medici de aici, şi nu o spun din complezenţă pentru domniile lor ci în urma discuţiilor pe care, toată lumea ştie că, pacienţii le poartă între ei. Am întâlnit aici oameni veniti din toată Transilvania şi chiar din străinătate, toţi fiind foarte mulţumiţi de felul cum au fost trataţi, fapt pe care trebuie să-l scoatem în evidenţă noi pacienţii şi să-i apreciem pe aceşti oameni cum se cuvine, dacă cei de la putere nu o fac. Poate că nu multă lume ştie că există români plecaţi peste tot în Europa, care se tratează după reţetele primite de la aceşti doctori minunaţi, pentru care, uneori, cuvintele noastre de mulţumire sunt prea sărace oricât de bun mânuitor al condeiului ai fi. Şi totuşi, am apelat la Gazeta de Cluj căreia i-aş fi profund recunoscător dacă ar găsi loc pentru publicarea acestor rânuri venite din partea unui pensionar – sunt aprecieri sincere şi nu sunt numai părerile mele ci a tuturor celor cu care am discutat de-a lungul anilor.

În vara aceasta am avut ocazia să discut cu cineva venit tocmai din Canada pentru a fi consultat de un doctor cardiolog din Cluj- Napoca. Alegându-l în mod aleatoriu, s-a nimerit să fie chiar prof. dr. Radu Căpâlneanu şi ce credeţi: diagnosticul, tratamentul şi calea de urmat au fost identice cu cele stabilite de un mare medic specialist – spunea el – din Qebek, unde respectiva persoană locuieşte şi are şi cetăţenia canadiană. Sunt convins că, dacă ar fi fost consultat de oricare din ceilalţi doi medicii nominalizaţi mai sus sau nenominalizaţi, din acest institut, i-ar fi stabilit acelaşi diagnostic şi tratament. Se vede deci că, la Cluj, doctorul Iuliu Haţieganu, supranumit “Hipocrate al românilor” are urmaşi demni de toată lauda în domeniul cardiologiei, dar nu numai. Deşi numele acestora nu trebuie nici cel puţin alăturat de cel al politicienilor nu mă pot abţine să nu spun că dacă totuşi nu avem politicieni de valoare avem în schimb medici de talie internaţională, în faţa cărora orcând, oriunde şi orice roman ar trebui să-şi scoată pălăria în semn de respect pentru strădania şi profesionalismul de care dau dovadă şi reuşesc să ne prelungească viaţa, atât cât depinde de ei. De aceea spun: Onor guvern, procuraţi-le cea mai modernă tehnologie şi aceşti doctori vor fi cei mai buni din lume mai ales că, românii au o inteligenţă înăscută ceea ce nu multe popoare din lume o au. Poate exagerez puţin spunând că, la noi în ţară există doctori pe care occidentul i-ar cumpăra cu “echivalentul greutăţii lor în aur”, dar pe care, de multe ori, autorităţile române îi târăsc prin tribunale ca pe ultimii borfaşi sau hoţi de buzunare. Or, în aceste condiţii este firesc să te întrebi, oare asta este România pe care vrem să o construim?

Pe doctorul Ştefan Moţ, a cărui pacientă este soţia mea, aveam să-l cunoaştem în urmă cu mai mulţi ani. Am să spun totuşi ceva şi sper să nu se supere citind aceste rânduri, că spre deosebire de alţii, la domnia şi numele îţi dă încredere. Cred că pentru oricine, Ştefan înseamnă ceva măreţ, înălţător, puternic, învingător dacă ne întoarcem în timp până la grecii antici şi nu în ultimul rând un nume de sfânt ortodox, iar Moţ-gândidu-ne la moţi-un om echilibrat, pe care te poţi baza în tot ceea spune şi face. În apropierea domniei sale am văzut şi un medic rezident foarte pasionat de meserie şi sunt convins că, nu peste mult timp va deveni un nume cunoscut în cardiologie.

În calitate de “pacient” nu pot decât să apreciez la modul superlativ întreaga prestaţie a domniei sale vis-à-vis de pacienţi şi cred că am spus totul, după câte îl cunosc, sunt convins că nu i-ar face plăcere ca cineva să exagereze cu laudele. Eu nu-l laud, spun doar că îl apreciez la fel ca miile de pacienţi care I-au trecut prin cabinet, i-a consultat şi tratat. Din păcate, despre astfel de oameni şi faptele lor se vorbeşte prea puţin, îi cunosc mai bine doar cei suferinzi, care le solicită ajutorul şi care-şi pun toate speranţele în ei. Nu am auzit, nici cel puţin la nivel de propunere, ca unor astfel de superprofesionişti în domeniul medicinei să li se acorde pensii speciale, şi chiar le-ar merita, să li se dea decoraţii peste decoraţii sau să fie aplaudaţi la scenă deschisă. De aceea, mass-media ar trebui să manifeste o preocupare mai mare pentru cunoaşterea acestor oameni după cum, acele “decoraţii”, trebuie să vină din partea noastră, a pacienţilor care am beneficiat de serviciile lor prin vorbele de mulţimire exprimete prin intermediul presei – aşa cum fac eu – sau al televiziunii.

Mii de mulţumiri domnule doctor Ştefan Moţ.

Pensionar Eugen URSU, Alba Iulia

5 COMENTARII

  1. Felicitari, domnule Ursu! Era si este nevoie in fiecare clipa sa le multumim acestor oameni minunati pentru ca exista! Spre norocul meu, ma numar printre pacientii domnului doctor Rosianu de peste 15 ani si de fiecare data m-a primit, operat si tratat cu cea mai mare deschidere, profesionalism si pricepere. Niste personalitati remarcabile, ale caror realizari nu ar trebui sa ramana in umbra!

  2. Ma bucur ca cineva (dl.Ursu )s-a gandit sa multumeasca acestor oameni minunati. Sunt pacienta domnului doctor Mot si vreau sa-i multumesc si eu, inca o data, pentru profesionalismul cu care trateaza fiecare bolnav. L-am remarcat si eu pe Mihai (asa cred ca il cheama), rezidentul din apropierea dl.dr.Mot. Promite foarte mult si eu cred in viitorul lui si-i multumesc pentru rabdarea si caldura cu care vorbeste cu pacientii si pentru sfaturile date. Multumiri intregului personal, sunt profesionisti!

  3. PENTRU A-MI RECAPATA SANATATEA ,AM FOST INDRUMAT SI AMAJUNS LA SECTIA DE CHIRURGIE CARDIACA DIN CADUL INSTITUTULUI INIMII CLUJ NAPOCA . GRATIE UNEI INTERVENTII CHIRURGICALE PE CORD DESCHIS, LA DATA DE 16 APR. 2018 , DE O ECHIPA DE NOTA 10 ! , COORDONATA DE DR. VIOREL MANOLE SI DR.ATI SLABU LUMINITA . INTREAGA ECHIPA A MUNCIT NEINTRERUPT TIMP DE 8 ORE , PENTRU A-MI SALVA VIATA , REPARANDU-MI INIMA ,IAR ACUM , DUPA NICI 3 SAPTAMANI , MA SIMT CA INAINTE DE INBOLNAVIRE !!! M-AM CONVINS DE INALTUL PROFESIONALISM SI ATASAMENTUL DESAVARSIT AL DR-LUI MANOLE V. SI ECHIPEI SALE!!! SUNT UIMIT SI PE VIATA RECUNOSCATOR , ENTRU PRICEPEREA , PROFESIONALISMUL ACESTOR „OAMENI DE OMENIE „ !!! MULTUMESC CLUJ NAPOCA – CAPITALA INIMII DIN ROMANIA !!!

  4. Mulți oameni să feresc să scrie câteva rânduri de spre acești doctori minunați pe motivul că nu vor să-și dezvăluie identitatea ca fiind suferinzi. Total greșit fiindcă uitați-vă la tv. să vedeți câtă lume îi hulește amestecându-i pe toți la un loc. Majoritatea sunt oameni care fac din această profesie apostolat și merită evidențiați pentru ca lumea să-i cunoască și să apeleze cu încredere la ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here