Magistraţii Curţii de Apel Cluj au pronunţat la sfârşitul lunii iunie condamnarea finală pentru cadrele didactice de la Universitatea privată Bogdan Vodă care au fost acuzaţi în urmă cu doi ani că vindeau lucrări de licenţe şi luau bani pentru ca studenţii să treacă examenele. Pe lângă pedepsele cu suspendare pe care inculpaţii le-au primit, aceştia au primit interdicţia de a-şi exercita profesia de cadru universitar sau profesori în mediul de învăţământ.

 

Potrivit procurorilor clujeni, în perioada octombrie 2014 – iunie 2015, inculpaţii Vlad Daniel Valerius şi Radu Florin Pintea, în calitate de îndrumători ştiinţifici au pretins diferite sume de bani (în lei şi valută) de la studenţi şi masteranzi, în schimbul elaborării integrale şi remiterii în format electronic a unor lucrări de licenţă şi lucrări de disertaţie, pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenelor şi restanţelor, fără ca studenţii să se prezinte la susţinerea acestora. În total, 12 profesori, masteranzi şi studenţi din cadrul Universităţii particulare Bogdan Vodă din Cluj Napoca au fost trimişi în judecată de procurorii clujeni.

 

Păcate multe şi interdicţii pe măsură

”Creierul” acestei ”fabrici de licenţe”, Pintea Florin Radu, care ocupa postul de conferenţiar universitar ar fi intervenit şi pe lângă colegi, pentru ca studenta Roxana Băldean să susţină examenul în locul altei colege – Maria Majeri. Astfel, Pintea a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, cu 4 luni mai puţin decât pedeapsa din prima instanţă, când pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, fusese acuzat şi de abuz în funcţie.

”Achită pe inculpatul P.F.R. pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (6 acte materiale), (…) ca urmare a admiterii cererii de schimbare a încadrării juridice, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Menţine restul pedepselor aplicate acestui inculpat, P.F.R. de 2 (doi) ani închisoare, (…) pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale) şi de 1 (un) an închisoare (…) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (4 acte materiale), precum şi pedepsele accesorii şi complementare aplicate acestuia. În baza art. 38 alin. 1 C.pen., constată că infracţiunile săvârşite de inculpat sunt concurente, iar în baza art. 39 alin. 1 lit. b), art. 45 alin. 3 lit. a) C.pen., contopeşte pedepsele principale şi complementare stabilite pentru acestea şi aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 4 (patru) luni închisoare, rezultând pedeapsa de: 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C.pen., ca pedeapsă complementară, şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (cadru universitar/profesor în mediul de învăţământ). (…) pedeapsa complementară se execută după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. (…) Interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., a căror exercitare a fost interzisă de instanţă ca pedeapsă complementară, pedeapsa accesorie executându-se de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. (…) Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului timpul reţinerii preventive de 24 de ore, din data de 25 iunie 2015, ora 23:15, şi până la data de 26 iunie 2015, ora 23:15. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei (…).

Obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  1. a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta;
  2. b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  3. c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  4. d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  5. e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

(…) Obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Cluj sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

(…) Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Cluj-Napoca sau în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. (…) Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate cu privire la acest inculpat”, se arată în soluţia pe scurt.

Colegul său Daniel Valerius Vlad, conferenţiar în cadrul UBV, a fost achitat, după ce la fond fusese condamnat a o pedeapsă de 1 an şi 4 luni cu suspendare, pentru abuz în funcţie.

”În baza art.16 alin.1 lit.b teza I C.p.p. achită pe inculpatul V.D.V. pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale), (…) şi pentru infracţiunea de abuz în serviciu (1 act material)  ambele ca urmare a admiterii cererilor de schimbare a încadrării juridice, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în soluţia pe scurt.

 

Nici studentele n-au fost iertate

Studenta Maria Ioana Măjeri a fost achitată de instigarea la abuz în serviciu, rămânând doar cu o condamnare de 6 luni cu amânarea aplicării pedepsei pentru instigare la fals în înscrisuri. La prima instanţă fusese condamnată la pedeapsa de un an şi 2 luni, pentru instigare la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri.

”Achită pe inculpata M.M.I., pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Menţine dispoziţiile privind achitarea inculpatei Măjeri Maria Ioana pentru comiterea instigării la instigare la infracţiunea de fals privind identitatea precum şi soluţia cu privire la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi astfel, (…) stabileşte în sarcina inculpatei M.M.I. următoarea pedeapsă: 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…). Amână aplicarea pedepsei principale de 6 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

(…) Pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  1. a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, conform programului ce îi va fi stabilit de către consilierul de probaţiune;
  2. b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  3. c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
  4. d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  5. e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. (…) Atrage atenţia inculpatei asupra prevederilor art. 88 C.pen., respectiv asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere”, se arată în soluţia pe scurt.

Roxana Băldean, cea care a susţinut examenul în locul colegei Majeri a fost condamnată la pedeapsa de 6 luni cu amânarea aplicării pedepsei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

”Dispune achitarea inculpatei B. R. pentru săvârşirea infracţiunii de fals privind identitatea, în formă continuată, (…) dispune achitarea inculpatei B. R. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, în formă continuată (…). Stabileşte în sarcina inculpatei B. R. – , următoarea pedeapsă: – 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. (…) Amână aplicarea pedepsei principale de 6 luni închisoare, astfel cum a fost stabilită, pe un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în soluţia pe scurt.

Pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte acelaşi măsuri de supraveghere ca şi Maria Ioana Măjeri

 

Pedepsele masteranzilor

Masteranzii Daniel Viorel Trifan şi Ionuţ Someşan, cărora conferenţiarul Pintea le-a redactat lucrările, au fost achitaţi de infracţiunea de instigarea la abuz în serviciu, pentru care la Tribunal fuseseră condamnaţi la o pedeapsă de câte 11 luni, cu amânarea aplicării pedepsei.

”Achită pe inculpatul inculpatului T.D.V. pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, (…) ca urmare a schimbării încadrării juridice dispusă în cauză, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Achită pe inculpatul S.I.S. pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, ca urmare a schimbării încadrării juridice dispusă în cauză întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în soluţia pe scurt.

Masteranzii Paul Ioan Vrâncean şi Ionuţ Dumitru Budăcan cărora Vlad Daniel Valerius le-a realizat lucrările de dizertaţie  au fost achitaţi, după ce în dezbaterile de fond au fost condamnaţi la pedeapsa de câte 11 luni cu amânarea executării pedepsei, pentru instigare la abuz în serviciu.

”Achită pe inculpatul V.P.I. pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu,. ca urmare a schimbării încadrării juridice dispusă în cauză întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în soluţia pe scurt.

Studenţii Doru Bogdan Lehene şi Bogdan Ionuţ Colcer au fost condamnaţi la un an şi 4 luni, respectiv 11 luni cu suspendare sub supraveghere, pentru cumpărarea de influenţă.

1 COMENTARIU

  1. De ce e coruptie la admitere la UAD Cluj?
    De ce nu dezvaluiti cu orice metoda cadrele corupte din institutiile de invatamant?
    De ce ziaristii nu fac nimic?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.