13 societăţi au solicitat caietul de sarcini al licitaţiei pentru amenajarea Centrului Integrat pentru Managementul Deşeurilor, anunţă Consiliul Judeţean Cluj. La doar câteva zile de la publicarea anunţului privind licitaţia din 21 octombrie, contractul evaluat la peste 32 de milioane de euro are mai bine de o duzină de pretendenţi. Proiectul va fi finanţat prin Fondurile Structurale de Coeziune, în colaborare cu Guvernul României şi Consiliul Judeţean Cluj.
Aceştia sunt, potrivit Consiliului Judeţean societăţile Iridex Group Construcţii Voluntari, Hidroconstrucţia Bucureşti, ACI Cluj, Strabag AG (Austria) sucursala România, Verbau România, Minesa ICPM Cluj, Viarom Construct, Mesogeos SA (Grecia) sucursala România, Wilhelm Geiger GmbH&Co KG (Germania) sucursala România, Geo Nova SpA Italia, Rosal Grup, IGUT Braşov şi Nemzetkozi Vegyepszer ZRt Ungaria. Ofertanţii trebuie să aibă o cifră medie de afaceri în intervalul 2007-2009 de minim 160 milioane lei.
Ofertele pot fi depuse până în ziua licitaţiei la ora 9:00, criteriul de atribuire fiind “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, la evaluare contând preţul (50%) şi oferta tehnică (50%), cu un termen de finalizare de 14 luni. Contractul este estimat la 32,7 milioane de euro, 139 de milioane de lei fără TVA şi garanţia de bună execuţie reprezintă 10% din această sumă.
“Este îmbucurător interesul manifestat încă de la început pentru acest important proiect. Numărul, dar mai ales calitatea firmelor solicitante ne dau încredere că atribuirea acestui important proiect va aduce un câştigător competent”, a menţionat vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica, prin intermediul unui comunicat de presă.
În conformitate cu HGR nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, s-a impus ca depozitele neconforme situate în Judeţul Cluj să îşi sisteze activitatea, astfel: Pata Rât şi Cetan Dej până la data de 16 iulie 2010, iar depozitele de la Gherla, Câmpia Turzii, Huedin, Turda până la data de 16 iulie 2012.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Centrul Integrat de Management al Deşeurilor a fost avizat în luna august de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a primit avizul de mediu şi studiul de fezabilitate a fost finalizat.
După finalizarea Centrului, gunoiul va fi ridicat şi transportat la staţiile de transfer. De aici gunoiul va fi dus la un depozit central, unde va avea loc sortarea resturilor menajere de ambalajele reciclabile. Reprezentanţii CJ speră că la începutul lunii decembrie vor semna contractul pentru construcţie, urmând să se lucreze la început din suma care trebuie pusă la dispoziţie de consiliu. Centrul de management al deşeurilor va fi ridicat la graniţa localităţilor Cluj-Napoca şi Feleacu, în apropiere de actuala rampă de gunoi.
Sistemul de management integrat al deşeurilor presupune un centru de management al deşeurilor în Cluj-Napoca unde vor exista o staţie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile, infrastructură adiacentă, o celulă de depozitare, o clădire administrativă, o zonă de intervenţii utilaje, un sistem de captare a gazului din depozit, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, drumuri, platforme şi utilităţi. Sistemul mai include şi trei staţii de transfer a deşeurilor în Huedin, Mihai Viteazu şi Gherla şi închiderea actualelor depozite menajere neconforme din judeţul Cluj, inclusiv cel de la Pata Rât.
Diana Gabor
Daca statul se implica la nivel de minister si guvern, daca administratia locala binevoieste sa se miste din fotoliu, daca cetateanul nu casca indiferent cand arunca gunoiul in natura si daca exista infrastructura si amenzi pentru neutilizarea ei, atunci ajungem la obiectiv. Pana atunci, suntem inca pe drumul lung spre a deveni o tara civilizata si responsabila. Sper sa vedem niste rezultate bune de la cei care vor castiga si sa nu uite ca succesul colectarii selective e dat de gradul de incredere al populatiei in actiunile celor ce gestioneaza sistemul.