Ofertele pentru modernizarea drumurilor judeţene au fost deschise vineri, 18 februarie, urmând a fi evaluate în următoarele zile de către Comisia de licitaţii. De proiectul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene Cluj pentru 2011 şi 2012 s-au arătat interesate doar două asocieri de firme din cele 29 de de societăţi care au solicitat documentaţia pentru licitaţie. Acestea au avut la dispoziţie câteva sătpămâni pentru a depune ofertele, termenul limtă fiind 17 februarie.
Cele două oferte au fost depuse de grupuri de firme, prima pentru toate cele şapte loturi în care a fost împărţită lucrarea, iar cea de a doua pentru un singur lot. Este vorba de o asociere de societăţi al cărei lider este de SC. Midanne Invest Grup SRL, respectiv de SC. Drumuri Bihor SA în colaborare cu SC Porexco SRL. Dacă cele două firme se califică, adică dacă îndeplinesc condiţiile care ţin de preţ şi durata execuţiei, după deschiderea ofertelor acestea vor fi evaluate pe baza punctajului din caietul de sarcini de către Comisia de licitaţii a Consiliului Judeţean Cluj.
Middane Invest Grup reuneşte mai multe companii cu activităţi complementare şi are experienţă în managementul proiectelor complexe, construcţii civile, industriale, de drumuri şi poduri, lucrări de reabilitare şi restaurare. Printre asociaţii SC Midane Invest se numără şi Pan Petrol Com SRL, Specialist Consulting sau Coratim. Pentru primul lot, SC Midane Invest a oferit 25,49 milioane de euro, pentru lotul doi a oferit 30,7 milioane de euro, pentru lotul trei 28,1 milioane de euro, pentru lotul patru 27,9 milioane de euro, pentru lotul cinci 21,5 milioane euro, pentru lotul şase 28,1 milioane de euro, iar pentru lotul şapte 31,1 milioane de euro. Firma a mai licitat pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti şi pentru reabilitarea infrastructurii în instituţiile şcolare din capitală.
Societatea Drumuri Bihor SRL a fost scoasă la vânzare de CJ Bihor în 2004, fiind achiziţionată de firma SC Selina. Aceasta este specializată în lucrări de construcţii şi modernizări de drumuri, poduri sau piste pentru aeroporturi. Firma este contractată pentru lucrările de întreţinere a reţelei de drumuri judeţene Bihor. Valoarea ofertei depusă de SC Drumuri Bihor SA, interesată de primul lot, este de 32,4 milioane de euro.
Costul total al proiectului, inclusiv lucrările de proiectare, au fost evaluate în studiul de fezabilitate la peste 835 de milioane de lei fără TVA (194 de milioane euro). Durata de execuţie pentru proiectare a fost fixată la 60 de zile, iar cea pentru realizarea lucrărilor perioada 2011 – 2013. Este vorba de şapte porţiuni de drumuri, fiecare de aproximativ 100 de kilometri, a căror modernizare va trebui finanţată printr-un credit furnizor care va fi achitat de Consiliul Judeţean (CJ) în termen de 6 până la 12 ani. Loturile vor fi licitate separat pentru a da o şansă firmelor cu putere financiară mai mică să câştige lucrări din cadrul proiectului de modernizare al străzilor. Deşi licitaţia este derulată prin RAADPP, CJ va apărea pe contractul semnat cu firma câştigătoare, iar banii pentru lucrări vor fi achitaţi din bugetul administraţiei judeţene.
Societăţile interesate au fost nemulţumite de condiţiile contractului cu administraţia judeţeană şi au cerut Consiliului Judeţean să garanteze creditul furnizor, în contextul în care multe dintre ele nu îşi permit să ia un împrumut atât de mare. Firmele s-au plâns de faptul că băncile nu vor să le acorde credit decât dacă acesta este garantat de CJ.
Diana Gabor
Licitantii sint la fel de ,,valorosi” ca si cei doi derbedei(Tise de la Ticu-moldovean ratat, Bica de la bou) care-au organizat licitatia.Interesant ce lucrari o sa faca ,,experimentatii” de la Middane si Panpetrol( niste contrabandisti cu combustibil).Cit ii spaga mai Tise , citi bani intra in contul lui nevastuica-ta ,mare notarasita, specialista si ea in sosele.