Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a vorbit pe larg, într-un interviu pe care l-a acordat reporterului Gazeta de Cluj, despre noua sa candidatură pentru un nou mandat la conducerea Consiliului Județean Cluj. Domnul Alin Tișe a vorbit despre realizările pe care le-a parcurs de a lungul anilor în care se afla la conducerea CJ, despre viitoarele proiecte pe care dorește să le implementeze dar și despre viziunea sa de viitor în ceea ce privește municipiul Cluj-Napoca.
Anca: Cine este Alin Tișe? Cum v-ați caracteriza?
Alin Tișe: Sunt, înainte de orice, cetățean al Clujului, tatăl unui băiat minunat, avocat din pasiune și om politic, dedicat administrației locale clujene. Pentru cei care nu mă cunosc, am condus județul timp de două mandate și consider că se văd rezultate, cu atât mai mai mult cu cât cred cu tărie că dezvoltând proiecte pe care le-am propus clujenilor de-a lungul timpului am reuși să schimbăm și fața și percepția publică generală față de județul nostru. Mi-am dedicat timpul și munca Clujului, nu doar pentru că sunt clujean ci pentru că vreau să lăsăm copiilor noștri un județ dezvoltat.
Anca: Toată lumea vă cunoaște ca fiind cel care a reușit să acceseze cele mai multe fonduri europene, cum ați reușit asta?
Alin Tișe: Am reușit să formez în cadrul Consiliului o echipă performantă, o echipă bine pregătită în legislația aplicabilă accesării de fonduri europene. Am atras un volum de peste jumătate de miliard de euro fonduri europene, 255 milioane euro pentru drumuri și spitale și 350 milioane euro pentru Compania de apă Someș. Analizând axele de finanțare europeană, am stabilit împreună cu această echipă care sunt prioritățile județului și am depus proiectele necesare. Le-am câștigat fără excepție. A existat un moment în care, pentru a ne asigura că suntem primii care aplică, am închis – la propriu – sediul Consiliului, am organizat echipa și ne-am asigurat că rețeaua de internet funcționează la parametri maximi. La finalul zilei aveam 261 milioane lei în plus, fonduri europene. Este vorba, practic, de voință și implicare în dezvoltarea județului.
Anca: Ce proiecte aveți în derulare în acest moment la nivelul CJ?
Alin Tișe: Sunt mai multe proiecte majore pe care Consiliul le desfășoară. Cel mai amplu este, după cum știți, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – CMID. Este un proiect în valoare de aproximativ 80 milioane euro, extrem de complex. Este și controversat din cauza istoricului său. Cer este că în acest mandat am reușit să recuperăm prin lucrările care au avansat extrem de rapid. Județul Cluj va avea cel mai modern centru de deșeuri. La acest proiect se adaugă marile investiții din cadrul Companiei de Apă Someș – în valoare de 350 milioane euro, investițiile în parcurile industriale în valoare de 14,5 milioane euro. Se adaugă lucrările la modernizarea infrastructurii rutiere. Subliniez aici faptul că până acum am modernizat și reabilitat 682 kilometri de drumuri județene. Am inițiat un proiect amplu de modernizare a muzeului etnografic, muzeu care se va transforma în cel mai mare muzeu în aer liber din S-E Europei dar și un proiect pilot, unic în România, de fluidizare a tot ceea ce înseamnă urbanism. Prin acest proiect vom reduce extrem de mult durata de așteptare pentru o autorizație de construire, cu până la 30 de zile. Deși discut aici despre proiectele afișate în curs, doresc să menționez totuși finalizarea și darea în funcțiune a singurului spital public din România, construit de la zero – spitalul de la Borșa.
Anca: Ce v-a motivat să candidați pentru un nou mandat?
Alin Tișe: Continuarea proiectelor începute este, cu certitudine, motivul principal al candidaturii mele pentru un nou mandat. Județul este în plină dezvoltare. Statisticile arată cu claritate acest lucru, județul Cluj fiind al doilea după București la capitolul contribuții la bugetul de stat. Am reușit să impunem o direcție clară în acest sens. Investitorii sunt, pe zi ce trece, tot mai atrași de județul Cluj. Au fost vremuri cu reușite dar și cu momente dificile pe care le-am parcurs cu succes. În primul mandat am ridicat noul stadion Cluj Arena. În al doilea am finalizat închiderea și ecologizarea uneia dintre cele mai mari gropi de deșeuri din Europa – Pata-Rât. Tot în al doilea mandat dăm în folosință CMID-ul. Acestea sunt, practic, cele mai mari dosare de investiții din județ.
Anca: Ce v-ați propus să faceți în următorul mandat?
Alin Tișe: În continuarea a ceea ce vă spuneam mai înainte, voi adăuga proiectul ridicării spitalului Pediatric Monobloc. Da, știu, au fost multe discuții pe această temă. Știți, totuși, că piața imobiliară este dificilă la Cluj. Identificarea unui teren este extrem de dificilă. Nu ne oprim din acest demers. Ba chiar vă pot spune că suntem aprope de o soluție care se va dovedi a fi cea mai bună. O voi anunța la momentul potrivit. Cert este că în noul mandat, acest spital monobloc la cele mai înalte standarde, va fi prioritate absolută. Este vorba de copiii noștri. Viitorul nostru.
Anca: Care sunt principalele probleme ale județului Cluj la momentul actual?
Alin Tișe: Nu ar trebui să le spunem probleme. Sunt mai mult provocări. De exemplu modalitatea, procedurile, în baza cărora ajungem să lucrăm cu firmele care trebuie să modernizeze drumurile județene ar trebui revizuite. Vrem să putem să ne asigurăm că lucrăm cu firme serioase, cu posibilitatea de a opera utilaje performante și resurse umane potrivite proiectelor aflate în lucru. De asemenea, termenele pentru licitații și aprobare a proiectelor. Acestea, de asemenea, ar trebui revizuite. O spun în calitate de președinte al unui consiliu județean aflat pe primul loc la atragerea de fonduri europene. Aceste fonduri nu așteaptă după fel de fel de proceduri, termene și tergiversări ale unor alte instituții. Și mai important este faptul că nici comunitățile nu trebuie să tot aștepte. Explicațiile nu țin loc de asfalt. Totuși, noi facem totul pentru ca continua lucrările.
Anca: Care este viziunea dvs. asupra Clujului? Cum o să arate orașul și județul în 10 de ani?
Alin Tișe: Viziunea noastră trebuie să fie în concordanță cu viziunea municipalității și invers. Este o conjugare de responsabilități și proiectare a viitorului nostru. Pot enunța faptul că dezvoltarea aeroportului trebuie continuată. Spitalul Pediatric Monobloc despre care vă vorbeam, de asemenea va contribui imens la modificarea întregului concept al infrastructurii spitalicești. Este de dorit ca, după darea în funcțiune a spitalului regional, celelalte spitale să beneficieze, la rândul lor, de relocare în clădiri noi, moderne. Nu mai putem continua să peticim și să investim în clădirile actuale. Drumurile județene vor continua să se dezvolte iar Consiliul județean va susține deplin proiectul centurii metropolitane. Vom aplica tot mai multe politici de protecție a mediului și vom insista ca principalele stațiuni montane să se dezvolte coerent; în acest domeniu ne vom implica direct. Avem stațiuni cu un potențial imens. Investițiile în sistemul de apă și canalizare vor transforma județul într-unul la standarde europene, cu o acoperire de peste 96% din populație, indiferent de zonele la care ne referim.
Toate aceste elemente au la bază și necesitatea regionalizării și reorganizării administrative pentru o mult mai coerentă administrare a fondurilor publice. Trebuie create micro-regiuni administrative cu viziune clară în dezvoltare, de exemplu: Cluj-Napoca + zona metropolitană + comunele, Turda + Câmpia Turzii + comunele din jur. Huedin + comunele din jur. Căutăm să identificăm și noile posibilități de a atrage fonduri europene pe care să le direcționăm spre educație, mai ales în mediul rural, dar și pentru o nouă clădire, o nouă sală a Filarmonicii Transilvania. Avem posibilități. Parcursul pozitiv, european al județului Cluj este ireversibil.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok