În urma ultimelor controverse politice din cadrul alianței de guvernare precum și a strategiei propriului partid, am realizat un interviu cu deputatul clujean din partea AUR, Coleșa Alin.

1.Cum vedeți discrepanțele cu care se confruntă alianța de guvernare? Credeți că și-au pierdut din credibilitate în urma ultimelor evenimente?

Sunt foarte multe discrepanțe între statul de drept și stare de fapt generată de acțiunile guvernării actuale. Voi enumera doar câteva:

– Încălcarea libertăților fundamentale – economice, educaționale, de circulație, religioase șamd – prin  adoptarea unor măsuri exagerate, nejustificate, chiar absurde.

Aceste măsuri au fost luate în mod profund nedemocratic: starea de alertă se poate prelungi la nesfârșit fără votul Parlamentului, criteriile de instituire a carantinei sunt modificate la comandă politică, la determinarea ratei de infectare nu se ia în considerare rata de eroare a instrumentelor de testare, nu se fac autopsii, anumite medicamente sunt ocultate, se crează un climat artificial de frică, nu se pune accent pe întărirea naturală a imunității și multe altele.

– Desconsiderarea persoanei umane: bolnavii ne-Covid au fost și sunt ignorați, lipsiți de îngrijire și de medicație elementară. Mai mult, cei care mor în spitale sunt tratați ca niște animale.

– Starea de continuă alertă a creat un mediu propice pentru corupție: achiziții fără licitații, de multe ori inutile, angajări fără concurs.

– Începutul discriminarii celor care nu s-au vaccinat prin interzicearea dreptului de a muncii în instuții publice sau companii privare, a dreptului de învăța sau preda în școli, a participării la evenimente publice, a dreptului de a călătorii șamd, chiar dacă aceștia au trecut cu bine prin boală, au o imunitate bună și nu sunt contagioși.

– Manifestări totalitare prin cvasi-interzicerea protestelor publice, eliminarea vocilor care pun în discuție anumite vaccinuri și obligativitatea lor.

– Suspendarea abuzivă a educației cu prezență fizică, în condițiile în care numărul de decese și de cazuri grave pentru categoriile de vârstă ale copiilor de grădiniță, ale elevilor și chiar ale studenților au fost de 0%! Prezența fizică la școală ar trebui să fie posibilă pentru toți cei care o doresc.

– Accentuarea politizarii instituților și companiilor de Stat prin măsuri legislative și executorii: transformarea prefecțiilor în demnitari pentru a face posibilă numirea lor politică, desființarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție), numirea a noi conduceri pentru SRTV (Societatea Română de Televiziue) și SRR (Societatea Română de Radiodifuziune) pe criterii politice șamd.

– Limitarea discreționară și ilogică a libertății de circulație, pe intervale orare, cu efecte grave asupra libertății economice, religioase și a stării de spirit a societății.

Nu știu dacă Guvernul actual a avut vreodată credibilitate. Au avut șansa de a și-o câșita, însă au dovedit contrariul.

2.Credeți că premierul Cîțu își va pierde funcția într-o formă sau alta în viitorul apropiat?

Nu sțiu, există însă, evident, această posibilitate, dar depinde nu atât de performanțele obiective, ci de capacitatea Guvernului de a se împrumuta astfel încât să poate face plăți și să aibă ce împărți: contracte fără licitație, cu atribuire directă, direcționarea viitoarelor investiții tot în acestă direcție neperformantă și prea politizată, numiri politice pe funcții administrative șamd.

Faptul că au început să existe tensiuni puternice în coaliție în momentul în care se pune problema scrierii tehnice a proiectelor propuse în PNRR ne arată incapacitatea partidelor din arcul guvernamental de a rezolva problemele cu care ne confruntăm. În plus arată politizarea la care s-a ajuns în privința întocmirii PNRR-ului, acesta nefiind întocmit de profesioniști, ci de politicieni. S-au introdus proiecte politice, care nu au justificare economică (cum e și cazul metroului din Cluj-Napoca). Nu cred că se poate rezolva actuala criză pe subiectul PNRR fără pierderi materiale. Timpul este prea înaintat. Astel de proiecte nu se fac de pe azi pe mâine. AUR a inițiat modalități prin care inventatorii, profesorii din mediul academic, profesioniștii să poată propune soluții viabile sau să se continue și îmbunătățească proiectele vechi, cum ar fi cele din domeniul hidrologic.

3.Se aud zvonuri ca ne pregătim de un guvern de uniune națională, credeți ca acestă varianta ar fi o soluție în acest moment?

Din experiența ultimelor decenii, da, în cele mai multe perioade, inclusiv cea de acum – un guvern de uniune națională, format din specialiști, neîregimentați politic și ideologic – ar fi o soluție. Tot din experiență știm că acest lucru e puțin probabil.

4.Conform sondajelor AUR este în scădere dar ocupă în continuare locul 3 ca preferință a alegătorilor, s-a discutat acest aspect în cadrul partidului? Se pregătește o nouă strategie?

Chiar nu cred că AUR este în scădere. Știm din perioada premergătoare alegerilor că sondajele pot fi ușor falsificate – când noi, votanții AUR, am fost trecuți la alții, ignorați. În contextul actual, când suntem într-o evidentă creștere, organică, este evident că interesul și presiunea pentru sondaje falsificate a crescut. Singurele motive pentru care, poate, mai pierdem doar temporar din intențiile de vot sunt datorate minciunilor despre noi promovate în spațiul public, care însă sunt destul de repede dovedite ca minciuni.

Ca atare, nu cred că strategia noastră se va schimba, cel puțin nu substanțial. Asta nu înseamnă că nu avem mult de învățat, de corectat, de acumulat experiență, de atras oameni capabili, care cred în valorile adevărate, de crearea unor platforme prin care oamenii capabili să se poate implica la guvernarea centrală sau locală.

5.Au apărut din ce în ce mai multe voci care cer izolarea AUR în Parlament pe motivele cunoscute deja, cum se resimt aceste presiuni la nivelul partidului?

Trebuie spus foarte clar că motivele pentru se cere nu doar izolarea, ci chiar scoaterea noastră în afara legii sunt pure minciuni, acțiuni diversioniste orchestrate de persoane care ocupă funcții foarte importante în stat sau în afara lui (președintele Iohannis, vicepremierul Barna, europarlamentarul Cioloș, președinte a Grupului Renew Europe, reprezentanți speciali ai Gurvernului și mulți alți demnitari ai statului român).

Enumer doar câteva dintre ultimele minciuni:

– „Cazul moarte intelectualilor” inițiat de un personaj (C.V. Năstase), a cărui legătură cu AUR sunt doar propriile declarații;

– „Cazul Morgenstern” inițiat de o persoană cu probleme psihice, tot din afara AUR, despre care, deși identificată, poliția nu a mai făcut publică vreo informație;

– „Cazurile” altor personaje certate cu legea (A. Cârcu), dați ca membrii AUR, dar în fapt fără nicio legătură cu el;

– Evocarea unor așa-ziși criminali de război sau extremiști, in fapt niște modele și eroi: Valeriu Gafencu, Nicolae Steinhardt, Mircea Vulcănescu, episcopul Vasile Aftenie, Monseniorul Valdimir Ghika, Gogu Puiu. Vă asigur că vor urma mulți alții. Aceste evocări sunt adevărate lecții de istorie, nederanjând decât pe dușmanii neamului românesc.

– În esență, rostogolirea unei avalanșe de minciuni în spațiul public.

Toate acestea sunt manifestări ale unor realități totalitare, dictatoriale, care caracterizează actualii guvernanți ai țării, altfel spus, hoții strigă „hoții”.

La nivelul partidului nu se resimt în mod deosebit aceste practici deoarece ele s-au manifestat chiar de la înființarea AUR, ca atare noi suntem obișnuiți cu ele, încercăm să nu le dăm o importanță prea mare, ci să ne concentrăm pe lucruri pozitive, constructive. Avem încredere în capacitatea românilor de a discerne adevărul de minciună, de a se informa din presa alternativă, neaservită, și în faptul că Dumnezeu va întoarce toate aceste minciuni împotriva celor care le generează.

6.Care este stragetia AUR ca partid de opoziție? În continuare este refuzată orice alianță în cazul unei alternative de guvernare?

Da, suntem consecvenți în a acționa conform valorilor, principiilor și declarațiilor pe care le-am făcut. Acestea nu se regăsesc în actuala guvernare, iar PSD-ul face doar o figură de falsă opoziție, de exp., în majoritatea problemelor enumerate la începutul articolului situându-se de partea partidelor din arcul guvernamental. Sperăm ca la viitoarele alegeri să apară și alte partide cu adevărat noi, care să reformeze diin temelii vechea configurație politică și care să constituie niște parteneri credibili de guvernare.

Strategia AUR ca partid de opoziție este foarte simplă:

– Susținerea oricăror inițiative bune, indiferent de partea de unde vin. Am ajus să fim singurii care susțin multe dintre initiativele legislative utile făcute de individualități din vechile legislative

(exemple din ultima săptămână: repatrierea într-o proporție crescută a tezaurului în aur al României, așa cum deja au făcut majoritate statelor europene suverane; idenficarea și repatrierea moaștelor unor sfinți mărturisitor ardeleni);

– Inițierea unor proiecte legislative foarte necesare, dintre care am putea enumera: abrogarea unor măsuri nedemocratice și antieconomice (Legea 55/2020), redresare demografică prin facilități fiscale, alegeri locale în două tururi de scrutin, transparență în domeniul guvernării locale (înregistrarea și difuzarea ședințelor de CL), șamd.

– Opunere în privința vânzărilor sau închiderilor frauduloase din domenii strategice încă „neprivatizate” (portul Constața, Hitroelectrica, Poșta Română, minele de uraniu și combustibili fosili șamd), opunere în privința înlesnirii vânzării de teren agricol către entității străine și multe altele.

7.AUR este adesea asociat cu proteste și “scandal”, aceste acțiuni fac parte din strategia partidului? Credeți că o atitudine mai “diplomatică” va atrage noi simpatizanți?

A demonstra pașnic nu înseamnă a face scandal. Noi suntem consecvenți în aceste acțiuni, pe care, în actualul context, cu accente dictatoriale, le găsim foarte importante. Nu participăm la ele pentru a câștiga noi membrii, ci evităm constant în a le politiza, tocmai pentru că derapajele totalitare sunt prea grave. Așa-ziși membrii AUR, care ar fi instigat sau participat la vandalizarea spațiului public, au fost în majoritatea convârșitoare a lor, infiltrări și diversiuni.

Deocamdată nu trebuie să ne schimbăm strategia de atragere a noi membrii, mai degrabă trebuie să-i filtrăm pe cei care au venit și vin în rândurile noastre, trebuie să ne organizăm cât mai bine astfel încât să creștem organic.

8.Cum vedeți situația județului Cluj în ceea ce privește controversele dintre Alin Tișe, Emil Boc și Istvan Tasnadi? Credeți că relația s-a stabilizat?

Aceste „controverse” constitue un teatru fals, fiind o problemă internă a coaliției, a PNL-ului, o motivație, un argument în lupta pentru putere la nivel central. Odată tranșată această luptă pentru putere, „problemele” vor dispărea. Pe dânșii nu pare ai preocupa interesul țării, negăsind nicio ciudățenie în cerința constantă a UDMR-ului de a gestiona exclusiv județe în care procentul cetățenilor români de etnie maghiară este important. Pentru restul țării par că nu niciun interes sau preocupare de le gestiona, de a le ridica.

9.Credeți că la nivelul județului, strategia de vaccinare și testare în masă vor duce la o posibilă organizare a marilor festivaluri din această vară?

Este foarte greu de zis ceva în privința eficienței vaccinării împotriva Covid-19, din simplul motiv că toate vaccinurile folosite în prezent sunt în stadiul clinic de testare, având doar o autorizare condiționată de punere pe piață în U. E. Aceasta înseamnă că, la momentul punerii pe piață, este nevoie de date suplimentare referitoare la siguranța și eficacitatea respectivului medicament/vaccin. Doar timpul ne va arăta. Sper din inimă că procentul real a celor care deja au făcut boala și s-au vindecat să fie suficient de mare astfel că imunitatea naturală să ne permită reîntoarcerea la normalitate, fără nicio condiționare legară de vaccinare, așa cum s-a întâmplat cu toate coronavirusurile și virusurile gripale de până acum.

10.Cum vedeți situația pandemică în județul Cluj? Credeți că este gestionată eficient având în vedere atitudinea relativ relaxată în comparație cu alte zone ale României?

Din punct de vedere medical, cred că situația la nivelul județului este bine gestionată, însă în limitele date de legislație, legislație care induce subfinanțare, multă dezorganizare și impune luarea unor decizii greșite: spitale închise pentru bolnani ne-Covid, școli închise, vacanță de tip carantină, afaceri și manifestări publice restricționate, circulație restricționată.

Tocmai am trecut din scenariul roșu în cel galben, nu prea văd situația relaxantă la care faceți referire. Copiii mei nu mai mers la școală de mai bine de un an, am pierdut total contralul în privința timpului petrecut în fața ecranului, cu efecte dintre cele mai rele. Sunt pur și simplu revoltat. Din păcate ne-am prea obișnuit cu aceste restricții inutile, ineficiente și distrugătoare.

Posibilitatea de a participa la slujba de Paște este un câștig datorat și luptei noastre, nu o relaxare venită din parte Guvernului. În plus  este o jugnire la adresa credincioșilor faptul că în restul timpului nu se pot organiza slujbele după programul normal. Virusul nu va începe să sară pe credincioși după ora 20.

Atitudinea de la nivelul județului e mai degrabă de ne-relaxare, conformă cu legea, ea nefiind semnificativ diferită față de cea de la nivelul întregii țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.