Fostul presedinte a lasat mana libera si serviciilor secrete, si Parchetului sa faca ce vor, cat timp ii raportau lui. Asa se face ca dosarele s-au umplut de file, dar au explodat de-abia cand Traian Basescu a plecat. Cat a fost el tatic, totul era sub plapuma, pentru ca el sa manevreze sforile, afirma Silvian Ionescu, unul dintre fostii lideri ai PD si fost ofiter DIE inainte de 1989.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Silvian Ionescu a facut o serie de dezvaluiri despre momente ale istoriei noastre recente, „biletelul roz” si circumstantele caderii Guvernului Ungureanu, in primavara lui 2012: „Boc a tradat!”.

Fostul sef al Garzii de Mediu ne-a vorbit si despre despre puterea serviciilor secrete, razboiul dintre ele si dintre factiuni din serviciile secrete.

Silvian Ionescu apreciaza ca venirea noului ambasador al SUA are o semnificatie clara: „oameni buni, treceti la treaba!”, considerand in acelasi timp ca PNL a ratat sansa de a schimba Guvernul Ponta in luna ianuarie, iar in acest moment nu mai are cum: „Nu era mai bine sa fi facut Alinuta si Vasilica ce a facut Oprea?”.

Silvian Ionescu a fost de doua ori secretar de stat, sef al Garzii de Mediu, presedinte al PDL Sector 3 si a fost considerat multa vreme unul dintre apropiatii lui Traian Basescu. Recent, Silvian Ionescu l-a acuzat pe Traian Basescu ca ar fi fost turnator pentru Securitate, dar nu a dorit ca in cadrul interviului sa detalieze acest subiect.

Sunteti unul dintre veteranii discreti ai politicii romanesti, de la fondarea FSN pana in 2012 cand v-ati retras. Ati fost mereu in zona centrala a puterii, fara a va asuma insa un rol public de prim plan. Din aceasta perspectiva, unde vedeti democratia romaneasca in acest moment?

Brucan a gresit. Nu erau necesari 25 de ani, sunt necesare 3 generatii. Nici noua generatie de acum nu e educata pentru democratie si dovada e Ponta. Ne domina sindromul tarului, poporul vrea un nou Basescu in fruntea lui si nu inteleg de ce.

In politica de zi cu zi, este de ultima speta ca oameni care s-au tavalit prin toate partidele hotarasc soarta tarii, cum puscariasi de-abia iesiti inchisoare, ca Rosca Stanescu, sunt prezentati de presa ca fosti senatori. Omul ce intelege? Ca are parerea avizata a unui fost senator nu a unui puscarias.

Politicienii nostri au un singur obiectiv: „ciordeala”. Mai mult de o treime din Parlament e cercetata penal.

Si care e solutia?

Trebuie oameni noi. Cei vechi nu vor sa-i promoveze, egoismul prostului care se crede etern la putere. Eu i-am intrebat pe liderii PDL pe cine lasa in urma. Dar tine in mare masura de vointa fiecarui tanar sa se afirme. Nu avem deocamdata un curent la nivelul celor de 35-40 de ani care sa-i impinga spre politica. Si asta din cauza exemplului negativ pe care il au in fata, dar si a ticalosiei sistemului.

Daca eram Iohannis, in prima zi dupa depunerea juramantului bateam cu pumnul in masa si ceream Guvernului ca in trei luni si jumatate sa reorganizeze sistemul de salarizare din Romania. De acolo porneste tot raul. Daca tu inca ii dai unui profesor cat unui gunoier, nu poate iesi decat dezastru.

Este un presedinte constitutional, nu un tar. Poate bate cu pumnul in masa Guvernului?

Pentru situatii de urgenta nationala poate bate cu pumnul in masa si cu cat avea presedintele atunci, 80%, Guvernul facea ce trebuia. Si facand aceasta reasezare dadeai o speranta tinerei generatii, inclusiv pentru politica.

Ati fost ofiter DIE inainte de 1989…..

Si multi m-au acuzat ca am fost securist. Nu am fost niciodata securist. Am fost ofiter de informatii externe. Nu am urmarit niciodata un roman, nu am facut rau niciunui roman, niciunui strain. Am cautat informatii politice si economice necesare Romaniei, nu lui Ceausescu.

Atunci cand am adus in Romania, la Pitesti, carbon radioactiv fara de care reactorul nu functiona si 6.000 de oameni ramaneau pe drumuri, a fost munca de informatii, nu comunism. Cand am reusit penetrarea informativa si am dus cimentul romanesc in Spania, apoi in toata Europa, nu a fost comunism sau securism.

Multi pun baltirea Romaniei pe faptul ca si politica si presa romaneasca sunt impanate de serviciile secrete. Vedeti, ca fost ofiter DIE, asa ceva?

Da. Fostul presedinte a lasat mana libera si serviciilor secrete si Parchetului sa faca ce vor cat timp ii raportau lui. Asa se face ca dosarele s-au umplut de file, dar au explodat de-abia cand Traian Basescu a plecat. Cat a fost el tatic, totul era sub plapuma, pentru ca el sa manevreze sforile.

Stiti asta sau banuiti?

E vizibil si la mintea cocosului. Iar eu cred ca venirea ambasadorului Klemm in Romania e menita sa puna lucrurile in ordine. Pentru ca serviciile nu au profitat doar de Basescu, ci si de legatura apropiata cu serviciile occidentale. Problema cu EADS nu e lamurita inca si trebuie lamurita. E un furt de 1 miliard de euro.

Imi spuneti, asadar, ca serviciile secrete au ajuns prea puternice?

Nici macar. Sunt prea copilaroase. Va dau un exemplu. Turcescu. Eu il apreciez, are multa minte, am stat de vorba cu el. Dar ce sa caute un analist de TV la DIA?

Stiti ca era in DIA?

A prezentat el documente. Deci ce sa caute DIA in televiziune? Cum sa risti sa-ti recrutezi cadrele din analisti care stau pe sticla toata ziua, tu, DIA, care aperi interesele NATO? Alea sunt in Afganistan, in Irak, in Siria etc, dar nu pe sticla.

Si atunci de ce?

Pentru ca un papusar deasupra lor sa stie tot. Serviciile se subordoneaza presedintelui. Lui ii raporteaza zilnic obligatoriu si, practic, numai cu aprobarea lui pleaca notele informative la premiersi la ministri.

Spuneati ca ambasadorul SUA a venit sa faca ordine. Ordine in ce?

In lupta interna dintre servicii si factiuni din serviciile romanesti, impreuna cu anexele din Romania ale serviciilor NATO. Serviciile straine sunt prezente in Romania si e firesc. Si noi avem ofiteri de legatura acolo, dar ei nu fac politica acolo. Ai lor fac politica romaneasca. ENEL, companie italiana de stat, a cumparat Electrica, nu invers. Deci serviciile italiene si-au facut treaba in Romania.

Deci SIE nu s-a facut treaba in strainatate?

Noi suntem puricele, nu elefantul si trebuie sa fim constienti de acest lucru. Nu e problema Europei ca Romania are conducatori prosti si nu e in stare sa ia banii europeni ca sa se dezvolte. Ponta se bate cu caramida in piept ca Romania are crestere economica. Ea vine din anii agricoli buni, nu din ce a muncit el. Ce a muncit el se vede: autostrada care e intrerupta acum. A taiat o „pamblica”.

Revenind la servicii, a fost ratat un mesaj important. Presedintele SUA s-a pozat in Biroul Oval cu ambasadorul Romaniei si familia acestuia imbracata in costum popular, in ie. Eu am citit in asta un semnal exceptional al SUA ca in Romania lucrurile trebuie sa se schimbe: v-am trimis ambasador, v-am primit ambasadorul asa cum l-am primit, deci, oameni buni, treceti la treaba! Si treaba incepe cu incetarea razboiului intern intre servicii si factiuni de servicii. E un mesaj si dur si ferm, dar e un cadou.

De ce suntem importanti?

A venit vremea ca dupa Deveselu, dupa tancurile americane, Romania sa fie accelerata spre un ritm mediu de dezvoltare european, pentru ca SUA sa se simta confortabil aici.

De ce abia acum?

Ambasadorul Klemm a venit ca o expresie a dorintei SUA de a se manifesta la cel mai inalt nivel pe langa presedinte. Fata de celalalt presedinte, SUA nu au mai avut vointa de a se reprezenta la cel mai inalt nivel.

Vorbeati de lupta dintre servicii si factiuni din servicii. Cum se manifesta ea?

Cel mai public exemplu: e clar ca Iohannis a castigat cu o anumita parte a unui serviciu. Nici macar un serviciu intreg. Iohannis a iesit presedinte cu -ul. A functionat Facebook fara ajutorul serviciilor, inclusiv straine? Glumiti?

Facebook nu e un fenomen spontan?

Adica imi cereti sa fiu copil. Sunt prea harsit pentru asta. Si Facebook are fir care poate fi taiat.

Exista in politica romaneasca un partid atipic – UNPR. Un partid al generalilor, militarizat, cum ii place dlui Oprea sa spuna, un partid care a ajuns sa faca practic jocurile, desi nu a trecut singur prin niciun scrutin. Erati in mijlocul lucrurilor cand a aparut UNPR. Cum si de ce?

Multi au ras atunci in BPN al PDL ca UNPR ar fi o anomalie, un anus contra naturii. Eu nu. UNPR este de succes, are zeci de parlamentari.

Dar nu prin mijloace democratice, electorale. Ci prin traseism.

Adica ce imi spuneti dvs? Ca Alina Gorghiu si Vasile Blaga trebuie felicitati ca au pierdut oportunitatea din ianuarie, cand puteau face majoritatea fluierand, ca au facut-o pe sfintii in biserica si n-au atras pe nimeni. Nu era mai bine sa fi facut Alinuta si Vasilica ce a facut Oprea? Aveam acum un guvern PNL. Vreti sa faceti morala in politica cu mine?

Dvs o faceati la inceput.

Imoralitatea in furtul de bani este una, imoralitatea gesturilor politice e altceva. Fara ea nu se poate face politica niciunde in lume. E un numar fix cu care trebuie sa faci majoritatea. Nu faci majoritatea aducand pe cineva de pe strada. 600 sunt alesi, n-ar mai fi fost!, din ei faci majoritatea. Iohannis a spus ca el e imaculat, n-are nevoie. Si uite unde suntem. Asta a fost istoria lunii ianuarie cand se putea rupe Guvernul PSD.

De unde sa fi luat? Nu a spus mereu dl Oprea ca ramane cu Ponta pana la capat?

Daca rupeau 15 „pesedei”, Oprea vedea ca se poate si venea cu surle si trambite alaturi de PNL. Si dupa el ungurii, independentii, minoritatile.

Il vedeti pe Ponta plecand pana in 2016?

Nu. Il tin ca pe o mumie. Si acum nu se mai poate ce se putea in ianuarie. Politica e un lant de oportunitati, ele nu au treaba cu moralitatea. Castigul la loterie e moral? Dar cand faci politica te gandesti la obiective, iar obiectivul e puterea.

In 2007, cand eu eram secretar de stat si Blaga ministru, i-am spus Elenei Udrea ca ne stergem undeva cu biletelul ei roz. Cat au dus Basescu si Udrea Romania in jos cu biletelul acela? De ce, ca nu era Udrea ministru? Am plecat de la putere ca s-o facem pe ea ministru, ceea ce s-a intamplat dupa doi ani.

Ganditi-va acum la consecinte. Tariceanu a dat la pace cu PSD, au mancat impreuna banii tarii si si-au vazut de treaba doi ani de zile linistiti. Si asa s-a dus de rapa Romania. Totul pentru Elena Udrea.

Care este mecanismul puterii uriase a Elenei Udrea?

N-aveti perceptia a ceea ce inseamna matroz care nu vedea in jur decat barbati, luni de zile pe an. Si care apoi are in fata o femeie frumoasa, care nici nu e proasta, ca nu e. Uite ce margica am nascut eu! El se considera autorul moral al unei femei politice.

Intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu se indoieste nimeni ca a fost razboi. Dar intre Basescu si Ponta? Razboi sau blat mascat de jocul de scena agresiv?

De ce sa ne pacaleasca jocul de scena cand exista si documentul scris – pactul de coabitare.

Acela a fost semnat dupa alegerile castigate de USL zdrobitor. Mare lucru nu mai era de facut. Dar ma refer la alt moment anterior esential putin discutat. In aprilie, Guvernul MRU cadea printr-o motiune trecuta la mustata, la 4 voturi, si imediat presedintele il desemna pe Victor Ponta fara sa opuna cea mai mica rezistenta. Ce s-a intamplat atunci?

Boc a tradat, a dat semnalul oamenilor sai din Ardeal sa pice Guvernul.

Nu Blaga a dat ordinul?

Nu, Boc. Dar nu de capul lui. Traian Basescu abia astepta sa spuna „adio, PDL!”. A vrut sa scoata PDL de la guvernare pentru ca partidul nu mai raspundea la comenzi.

Boc a demisionat pentru ca nu se mai putea, ne prabuseam, si pentru ca Dumnezeu din cer nu mai era ascultat de sfinti l-a pus pe MRU. Apoi a scos cu totul PDL de la guvernare. Va aduceti aminte ranjetul cu care i-a incredintat lui Ponta public mandatul? Dar s-a mai folosit de PDL o data la motiune si atunci Blaga a gresit.

Criza refugiatilor a creat o mare tensiune. Cum o vedeti dvs?

Fenomenul se petrece de ani de zile, de fapt. Sirienii care vin sunt oameni care chiar au vazut moartea cu ochii. Trebuie sa ii tratezi ca pe niste oameni. E o nebunie sa lansezi semnalul ca se inventeaza o Planeta a maimutelor, in care europenii-oameni vor ajunge sclavii maimutelor – musulmanii.

In ceea ce ne priveste, am pus un gard in jurul Romaniei: articolul 3 din Constitutie, care spune ca pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine. Nu vine nici naiba la noi, dar noi nu-i primim.

Avem presedinte Iohannis, avem sef SRI Hellvig, avem procuror sef DNA care poarta numele Kovesi. Teoretic suntem cel mai tolerant popor din lume. Dar suntem xenofobi in realitate.

Eu imi doresc sa pot apuca sa vad Statele Unite ale Europei, cu un guvern central al Europei. Abia atunci poporul meu va fi liber si va avea statut egal cu restul popoarelor europene.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.