Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a acordat un interviu ziarului Gazeta de Cluj în care a vorbit despre ce presupune funcția de primar, proiectele în desfășurare în comuna Apahida, fonduri Europene dar și despre COVID-19 și următoarele alegeri locale.

Reporter: Ce reprezintă pentru dumneavoastră funcția de primar?

Grigore Fati: „Acum nu mai pot spune că este o noutate, dar a fost o provocare acum 8 ani. Este o funcție cu o foarte mare responsabilitate și înseamnă să încerci să încerci să te pui întotdeauna în slujba cetățenilor. În general se reușește acest lucru, dar bineînțeles că există și mici excepții. Avem un colectiv de cadre în interiorul Primăriei, pe care pot să spun că îl apreciez și este de valoare, altfel nu puteam să ne desfășurăm activitățile pe care ni le-am propus.

Dar în afară de responsabilitate, în această funcție de primar, din punctul meu de vedere trebuie să ai și o oarecare chemare și să fii în același timp și pasionat în a face ceva pentru comunitate, altfel nu merge treaba. Trebuie pasiune, trebuie să fii mereu conectat la realitatea din comună și de asemenea este absolut necesar să colaborezi cu cei pe care îi conduci, pentru că trebuie să știi să îi asculți și pe ei și pe cetățeni. De asemenea îți trebuie și o doză de curaj pentru a lua o asemenea responsabilitate pentru că este o funcție foarte complexă, care bineînțeles diferă și de gradul comunei sau a orașului, municipiului unde ești primar. Mai trebuie și ceva știință și multă perseverență în a urmări îndeplinirea obiectivelor pe care ți le propui. 

Astfel că funcția de primar pentru mine presupune înțelegere, pasiune, colaborare și perseverență. Doar așa poți îndeplini ce îți propui. ”

Reporter: Cu ce probleme v-ați confruntat când ați preluat funcția de primar? 

G.F: „Eu am avut avantajul că am fost viceprimar în perioada 2008-2012, deci în momentul în care am câștigat alegerile pot spune că mai cunoșteam situația din comună. Primul lucru pe care eu nu l-am făcut, accentuez acest aspect, este să nu spus că ce a făcut celălalt primar nu a fost bine. Am preluat toate proiectele, unele le-am mai adaptat, altele le-am dus la îndeplinire exact așa cum au fost și nu am renunțat la niciun proiect, chiar dacă au fost mai puține atunci. Pe acest aspect chiar vreau să insist pentru că se pare că la noi este o obișnuință să critice ce a făcut cel dinaintea noastră. Eu în momentul în care am preluat funcția știam care sunt nevoile comunei .

În momentul în care am preluat funcția de primar, aveam în comună aproximativ 6-7 km de canalizare, ceea ce pentru o comună ca Apahida este foarte puțin. Insist pe canalizare pentru că este o utilitate absolut necesară de a fi implementată în comună. Aveam tot 6-7 km de străzi asfaltate, exceptând drumul național și județean. Acum ne apropiem de 80 de km de rețele de canalizare și chiar ieri a fost licitația de la Câmpenești cu încă 25 de km de canalizare. V-am dat doar două exemple de proiecte, și anume canalizare și drumuri.
Provocările bineînțeles că au fost și încă sunt multe. Spre exemplu acum în Apahida avem o creșă, dar se mai solicită încă una. Avem grădiniță dar nu ne ajung locurile, suntem în construcție cu încă una mai modernă. Ne-a afectat și pandemia de Coronavirus, au fost oameni care nu au mai vrut să vină la muncă astfel că nu am putut continua lucrările și cu siguranță vom avea întârzieri.
Chiar dacă într-o localitate au drumuri, ai apă canal, grădinițe, creșe ș.a este normal ca pe parcurs să apară alte necesități ale cetățenilor cum ar fi rețele de telefonie mobilă, parcuri cu rețele de wi-fi. Astfel că dificultățile nu sunt doar la preluarea mandatului, ele apar pe parcurs din cauza circumstanțelor. Eu zic că am încercat să rezolv multe dintre problemele care au existat în interiorul comunei, nu tot ce mi-aș fi dorit dar din ce mi-am propus, cam 70-75% am reușit să finalizez și pe lângă asta am mai făcut și lucruri care nu au fost cuprinse în programul de campanie, având în vedere că au apărut oportunități care nu trebuiau risipite”.

Reporter: Care sunt proiectele de care sunteți cel mai mandru?

G. F: „De toate! Dar dacă luăm ca necesitate, aș lua construcția creșei pentru că nu cred că mai sunt în județ alte comune cu creșe, decât Apahida. Rețeaua de canalizare totodată reprezintă una dintre cele mai dificile proiecte de care mă bucur enorm de mult. Și dacă e să spunem așa, pot spune că mă mândresc de faptul că am făcut atâtea rețele de canalizare în comunitatea noastră. Am construit un cămin cultural nou în Sânnicoara, am făcut o pistă de alergare, vom pune imediat aparate de fitness în aer liber și vom contrui o grădiniță care se va ridica la standardele europene. E foarte greu să spun de care mă mândresc cel mai mult și în plus de asta nu cred că se pune problema de a mă mândri, nu mi-am făcut decât datoria de om ales de către cetățeni”.

Reporter: Ce fonduri europene ați atras până la momentul actual în comuna Apahida?

G.F: „Am luptat pentru fonduri europene și fonduri Guvernamentale nerambursabile încă de când am ajuns în această funcție, am absorbit peste 20 de milioane de euro în acești ani, din 2012 până în prezent, pentru apă canal, grădiniță, creșă, lucrări de asfaltare, drumuri. Tocmai acum am încheiat un proiect pe asfaltări de 1 milion de euro; grădinița care este în construcție în Apahida cu 500 de mii de euro și încă 500 de mii din fonduri proprii; Am mai accesat 500 de mii de euro pentru modernizarea căminelor culturale din Apahida și Pata. Am avut atât proiecte mici precum pista de biciclete dar și unele mai mari de ordin urbanistic.”

Reporter: Ce proiecte aveți în desfășurare în comuna Apahida?

G.F: „În momentul de față se lucrează la grădinițe, asfaltările s-au terminat iar cât mai curând vom lansa licitația pentru cele două cămine culturale din Apahida și Pata. Și mai avem în plan achiziționarea unor aparate în aer liber pentru fitness, unde am alocat 50.000 de euro. Iar acestea sunt doar pe fonduri europene. Totodată am accesat recent și fonduri pe PNDL pentru lucrările asupra canalizării și stației de epurare în localitatea Pata în valoare de 12 milioane de lei sau pentru modernizarea școlii din Sânnicoara de aproximativ 2 milioane de lei.

Noi avem mult mai multe lucrări de mari și mici dimensiuni pe care le-am făcut cu ajutorul fondurilor. Dar bineînțeles că mai avem și proiecte pe care le-am efectuat din fonduri proprii cum ar fi licitația pentru extinderea școlii din Apahida care ne costă aproximativ 1.4 milioane de euro iar achiziționarea mobilierului sperăm să o achiziționăm prin fonduri norvegiene. Vom lansa licitația iar în toamnă, cel târziu în primăvară vom începe lucrările.

Mai avem în derulare un program mare pe 40 de luni care este început de anul trecut din toamnă de aproape 18 km de modernizare străzi, adică asfaltări, rigole, trotuare în valoare de 18 milioane de lei din fonduri proprii.

Reporter: Cate cazuri de COVID-19 s-au înregistrat până astăzi în Apahida?

G.F: „Am înregistrat peste 250 de cazuri, am avut un vârf la început când am ajuns la 98 de autoizolare. După care a mai scăzut numărul în urma începerii stării de alertă. Când au mai venit oameni din străinătate iar am înregistrat câte 7-8 cazuri. În total am avut aproximativ 250 de autoizolare și un caz mai special de izolare a unei zone întregi din cauza unei femei care a venit din altă comunitate și am fost nevoiți să izolăm și persoanele din apropierea ei”.

Reporter: Ce măsuri s-au luat luat până la momentul actual în localitatea Apahida?

G.F: „În primul rând am asigurat materialele necesare, de la măști, costume de protecție, aparate pentru măsurarea temperaturii, la materiale dezinfectante. Am pus dozatoare la blocuri și am efectuat dezinfecția scărilor timp de 5 săptămâni la rând, cu o trecere în fiecare săptămână. Totodată am spălat străzile cu dezinfectant și nu în ultimul rând, cei de la asistența socială au ținut legătura cu vârstnici de peste 65 de ani și acolo unde am avut solicitări, am intervenit și cu alimente. ”

Reporter: Veți candida la următoarele alegeri locale?

G.F: „Da, categoric, voi candida. Sper să și câștig iar dacă nu, nu este nicio problemă. Nu am fost niciodată o persoană care să stea degeaba, nu duc lipsă de activitate nici acasă. Totuși eu sper să câștig, dacă nu oricum voi felicită pe oricine va câștiga”.

Reporter: Aveți un mesaj pe care să-l transmiteți locuitorilor din comuna dvs?

G.F: „În primul rând vreau să le mulțumesc tuturor pentru modul în care au înțeles să respecte regulile pe timpul stării de urgențe și de asemenea le transmit că dacă vom mai avea probleme, să se comporte la fel pentru că împreună vom trece și peste această pandemie. Totodată, le transmit că ceea ce ține de mine, eu fac. Le stau la dispoziție oricând, pentru orice întrebări”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.