Cum alegerile electorale se află după colț, Gazeta de Cluj a decis să afle care sunt candidații care vor ocupa o poziție în parlament pentru următorii 4 ani. Radu Moisin, fost consilier local și viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a decis să facă pasul către politca mare a parlamentului. L-am întrebat mai multe despre cum vede el viitorul României și reformele de care aceasta are nevoie.

  1. Reporter: Ce vă motivează să treceți de la politica locală la cea națională? 

Radu Moisin: Înainte de a vă răspunde concret la întrebare, precizez că la vârsta de 17 ani am păşit pentru prima dată în sediul unui partid politic, din care nu am plecat de atunci, în mai bine de 20 de ani (Partidul Democrat, denumit ulterior Partidul Democrat Liberal, respectiv Partidul Naţional Liberal). În acest partid am urmat toate etapele, de la membru la preşedinte al organizaţiilor interne.

În anul 2004 am început cariera în administraţia publică locală, în care am parcurs toate etapele ierarhice. Ca şi consilier local, respectiv viceprimar şi primar interimar, am avut şansa de a contribui la dezvoltarea Clujului şi la rezolvarea unui volum mare de probleme ale cetăţenilor.

Ceea ce mă motivează să activez în politica națională este modelul de succes al echipei PNL Cluj, a administrației liberale județene și de la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, un model care, în mod cert, trebuie și va fi multiplicat la nivelul întregii țări, iar experienţa pe care o am mă face să cred că voi avea o activitate performantă.

  1. Reporter: În cariera dumneavoastră de consilier local ați activat pe mai multe comisii. Pe ce comisii doriți să activați odată ajuns în parlament?

Radu Moisin: În calitate de viitor deputat în Parlamentul României, intenționez să activez în comisiile care vor gestiona reforma în administraţia publică. Fiind jurist, având un master în administraţie publică şi experienţă în administraţia publică locală, pot activa în orice comisie care se suprapune peste domeniile mele strategice. 

  1. Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră în ceea ce privește următorul mandat?

Radu Moisin: În calitate de viitor deputat în Parlamentul României, mi-am conturat un set de 3 domenii strategice, izvorâte din discuțiile pe care le-am purtat cu medici, specialiști în sănătate publică, colegi juriști, profesioniști în administrație, specialişti în tehnologia informaţiei. Domeniile strategice sunt: 1. digitalizare în sistemul medical şi implementarea telemedicinei; 2. reducerea birocraţiei administraţiei publice şi introducerea a cât mai multor proceduri online; 3. reformele necesare în administraţia publică şi în justiţie.

  1. Reporter: Ce inițiative legislative vă veți asuma ca deputat în următorii 4 ani. De ce acestea?

Radu Moisin: Am deja conturate primele proiecte legislative, pe care le detaliez în cele ce urmează.

1. Implementarea Dosarului Medical Electronic și a telemedicinei.

Dosarul Medical Electronic va reuni pe o singură pagină de web şi/sau aplicaţie securizată pe telefonul mobil toate informaţiile medicale ale pacientului. În același timp, Dosarul Medical Electronic va creşte numărul de consultaţii care pot fi acordate de medici şi va reduce durata de aşteptare pentru programare. De asemenea, acesta facilitează posibilitatea de a obţine a doua opinie medicală, precum și introducerea telemedicinei. Persoanele asigurate în sistemul de sănătate publică vor avea posibilitatea să-şi deschidă gratuit Dosarul Medical Electronic, mentenanţa platformei web/a aplicaţiei mobile fiind asigurată în mod gratuit de către stat.

2. Debirocratizarea și extinderea procedurilor digitale.

Instituţiile statului trebuie să adopte proceduri digitale pentru a elimina pierderea de timp a cetăţenilor şi pentru a face mai eficientă munca funcţionarilor: atât să permită depunerea online de cereri, cât şi să nu mai solicite actele doveditoare pe care tot statul le-a eliberat.

Avem deja proceduri digitale funcţionale implementate de anumite primării (precum Primăria Cluj-Napoca) sau instituţii centrale. (precum Oficiul Registrului Comerţului)

 Dar aceste exemple de bune practici trebuie să devină reguli în România, nu excepţii.

Prin proiectul meu, cu câteva accesări în bazele de date electronice şi interoperabile, funcţionarul responsabil va avea toate informaţiile necesare pentru a decide dacă cererea cetăţeanului este legală şi întemeiată.

Speranţa mea este ca România să devină, nu peste mult timp, ţara în care dosarul cu şină să devină istorie. 

3. Înfiinţarea unor Staţii integrate de urgenţă în mediul rural

Conform statisticilor oficiale, timpul mediu de intervenţie al ambulanţelor în mediul urban este de 20 minute, iar în mediul rural 31 minute.

Există iniţiative la nivelul judeţului Cluj menite să faciliteze scurtarea timpului de intervenţie al echipajelor de urgenţă, sens în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a deschis substaţii SMURD şi de Pompieri în comunele Mociu, Aghireşu şi Băişoara.

Planul meu este ca Staţiile integrate de urgenţă în mediul rural să deservească cetăţeni dintr-un număr mai mic de comune, iar în aceste Staţii să avem echipaje de Ambulanţă, SMURD, Pompieri, Poliţie, dar şi centre de permanenţă ale medicilor de familie care să trateze urgenţele medicale medii.

  1. Reporter: Cum vedeți viitoarea formulă guvernamentală. Va mai avea Ludovic Orban legitimitatea necesară pentru a conduce în continuare guvernul?

Radu Moisin: Sunt convins că, prin voturile cetățenilor care vor fi exprimate la alegerile parlamentare din 6 decembrie, România va continua să fie condusă de un guvern de dreapta, aplecat spre creștere economică, locuri de muncă, investiții. Sunt convins că va exista voință politică în rândul partidelor de dreapta în vederea creionării unui guvern competent şi integru, precum și în ceea ce privește desemnarea unui premier din partea PNL, propunerea fiind Ludovic Orban.

  1. Reporter: În ce măsură sunteți de acord cu o reformă a Curții Constituționale? De ce credeți că este sau nu  necesară aceasta.

Radu Moisin: Deşi sunt multe opinii divergente pe subiectul reformării CCR, convingerea mea este că această instituţie trebuie să rămână independentă, în afara celor trei puteri (legislativă, executivă şi judecătorească). În ceea ce priveşte modul de desemnare a judecătorilor la CCR, trebuie să ţinem cont de modelele de bune practici din UE. Reforma constituţională nu se poate face de pe azi pe mâine şi nici „după ureche”.

  1. Reporter: Cum putem reda oamenilor încrederea în clasa politică. Are această clasă politică nevoie de o reformă?

Radu Moisin: Încrederea se dobândește greu și se pierde foarte repede. Categoric, avem nevoie de o reformă a întregii clase politice. Doresc să subliniez faptul că PNL este un artizan al reformei interne şi este membru al Partidului Popular European, respectat la nivelul UE, care deține un set asumat de criterii de integritate, stabilite în documentele de funcționare. PNL este partidul care promovează tinerii competenți în poziții cheie, oferindu-le posibilitatea să își pună la dispoziție experiența dobândită în sectorul public sau privat, în efortul de a dezvolta România. Cred că acestea sunt metodele prin care PNL redă zilnic încrederea cetățenilor în clasa politică. 

8. Reporter: În contextul pandemiei actuale, ce măsuri credeți că sunt imperios necesare și nu au fost luate până în acest moment.

Radu Moisin: Categoric, construcția de noi spitale și reabilitarea celor existente. Cea mai stringentă măsură este accelerarea construirii celor 3 Spitale Regionale de Urgență, la Cluj, Iași și Craiova prin programe de finanțare europeană. Pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, Comisia Europeană a alocat deja fonduri în valoare de 47 milioane de euro. Pe lângă cele 3 spitale Regionale, PNL și-a asumat prin programul de Guvernare ca în perioada 2021-2024 să fie reabilitate și modernizate alte 135 de spitale, precum și înființarea de centre medicale în mediul rural. De asemenea, telemedicina este o soluţie practică şi eficientă.

9. Reporter: Cum plănuiți să îi ajutați pe locuitorii din Cluj prin programul dumneavoastră electoral?

Radu Moisin: În viitorul mandat voi depune toate eforturile ca, în corelare cu obiectivele mele proprii despre care am vorbit mai devreme, să susțin, alături de colegii mei, deputați și senatori liberali, proiectele strategice, cu impact județean dar și regional, care au fost asumate și la alegerile locale din 27 septembrie de echipele lui Emil Boc şi Alin Tişe, proiecte pentru care este esenţial sprijinul parlamentar şi guvernamental.

Cele mai bune exemple ar fi: Centura Metropolitană, Trenul Metropolitan şi Metroul. 

10. Reporter: În final, care credeți că va fi surpriza electorală de pe 6 decembrie?

Radu Moisin: Cred că surpriza electorală de la aceste alegeri, comparativ cu alegerile parlamentare din trecut, va fi că viitorii parlamentari vor fi mai responsabili și mai implicați să reprezinte interesele reale ale românilor în forul legislativ. 

Produs de Gazeta de Media SRL, la comanda PNL – Organizatia Judeteana Cluj, Cod mandatar financiar: 11200025

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.